Δευτέρα
18
Νοέμβριος
TOP

Bloomberg : Ισχυρό το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης

Προβλήματα από νωρίς αντιμετωπίζει το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το Bloomberg. Ο εκτελεστικός βραχίονας κρίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των εθνικών σχεδίων δαπανών, που έχουν μέχρι στιγμής υποβληθεί, χρειάζονται περισσότερη επεξεργασία για να εγκριθούν, αυξάνοντας τον κίνδυνο καθυστερήσεων στις εκταμιεύσεις για ορισμένες από τις πληττόμενες οικονομίες της περιοχής.

Το σχέδιο της Γερμανίας είναι μεταξύ αυτών που θεωρείται ότι δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες, με τα κράτη νότιας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Ισπανίας, να έχουν τα ισχυρότερα σχέδια, σύμφωνα με αξιωματούχους που έχουν γνώση των συζητήσεων και μίλησαν ανωνύμως στο Bloomberg.

Ορισμένες χώρες δεν έχουν ακόμη υποβάλει προτάσεις, προσέθεσαν, και άλλες υστερούν πολύ.

Η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να περιορίσει ορισμένα από τα εμπόδια στο σχέδιό της, δήλωσε αξιωματούχος.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «εντατικός διάλογος» με κράτη-μέλη, με στόχο να αρχίσουν οι εκταμιεύσεις από τα μέσα του 2021. Όμως, υπογράμμισε, «είναι επίσης απαραίτητο» αυτά τα σχέδια να ανταποκρίνονται στους βασικούς στόχους του Ταμείου.

Εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει. Εκπρόσωποι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και της ισπανικής κυβέρνησης δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα να σχολιάσουν.

Η αργή πρόοδος ως προς το ταμείο των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ απειλεί να επιβραδύνει την ανάκαμψη στην Ε.Ε., αναφέρει το Bloomberg.

Για να διανεμηθούν χρήματα αυτό το καλοκαίρι, όπως είναι έχει προγραμματιστεί, οι προτάσεις πρέπει να αποσαφηνιστούν τον Απρίλιο και ορισμένες χώρες κινδυνεύουν να χάσουν αυτήν την προθεσμία.

Προοπτική, που υπογραμμίζει το ότι η Ε.Ε. υστερεί έναντι άλλων προηγμένων οικονομίων. Ήδη πασχίζει να επιταχύνει τους εμβολιασμούς κατά του κοροναϊού και τα εκτεταμένα lockdowns καταδεινύουν ότι λειτουργεί μόνο σχεδόν στο 95% της προ-πανδημίας παραγωγής.

Οι ΗΠΑ, αντίθετα, ενέκριναν αυτή την εβδομάδα ένα πακέτο δημοσιονομικής στήριξης ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με αποτέλεσμα να αναμένεται να μπει ρευστό, εντός ημερών, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών τους. Η οικονομία της Ε.Ε. είναι πιθανό να φθάσει στα μεγέθη προς της πανδημίας το 2022, έναν ολόκληρο χρόνο μετά τις ΗΠΑ

Τα εθνικά σχέδια δαπανών υπόκεινται σε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη σταθμισμένη πλειοψηφία των κρατών-μελών της Ε.Ε. Οι εκταμιεύσεις εξαρτώνται από τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε φιλικά προς το περιβάλλον έργα και στον ψηφιακό μετασχηματισμό, καθώς και από τις διαρθρωτικές οικονομικές αναθεωρήσεις σε τομείς όπως η αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Οι εν εξελίξει συνομιλίες επικεντρώνονται σε αυτό που θεωρείται πράσινη και ψηφιακή επένδυση, ενώ η Επιτροπή απαιτεί μεγαλύτερη εστίαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η Επιτροπή επιμένει σε ισχυρά σχέδια δαπανών, λόγω των εξαιρετικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ένωση, δήλωσε αξιωματούχους στο Bloomberg.

Η επιμονή της να τηρηθούν στις εκταμιεύσεις κατά γράμμα οι όροι, στους οποίους συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες το περασμένο καλοκαίρι, έχει προκαλέσει εκνευρισμό σε ορισμένες κυβερνήσεις, που ανυπομονούν να λάβουν τα χρήματα το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Το Tαμείο Aνάκαμψης εγκρίθηκε πέρυσι, κατόπιν περίπλοκων διαπραγματεύσεων των 27 κρατών-μελών, με την τελική συμφωνία να επιτυγχάνεται μόνον υπό την προϋπόθεση ότι πρόκειται για ένα εφάπαξ εργαλείο.

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αντιμετωπίζει ως δοκιμή για μία μόνιμη μελλοντική χρηματοδοτική διευκόλυνση. Κάτι που εξηγεί την επιμονή των εκτελεστικών οργάνων της Ε.Ε. να διασφαλίσουν ότι τα χρήματα δαπανώνται σωστά, τόνισε αξιωματούχος.

Εδώ και καιρό, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει πει ότι η Ε.Ε. χρειάζεται μια μόνιμη κοινή δημοσιονομική ικανότητα για την εξομάλυνση των οικονομικών αποκλίσεων.

Ορισμένα έθνη στηρίζουν αυτή την άποψη, ενώ ορισμένα πλουσιότερα κράτη φοβούνται ότι θα οδηγούσε τους φορολογούμενούς τους να παρέχουν ξανά και ξανά οικονομική υποστήριξη σε ασθενέστερες οικονομίες.

πηγη