Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Χαρίτσης: «Στα όρια κατάρρευσης τα νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας εξ’ αιτίας της τραγικής υποστελέχωσής τους σε ιατρικό προσωπικό»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κοινοβουλευτική ερώτηση Αλέξη Χαρίτση

« Στα όρια κατάρρευσης τα νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας εξ’ αιτίας της τραγικής υποστελέχωσής τους σε ιατρικό προσωπικό»

«Τα νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας τα τελευταία 3 χρόνια βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης και συνεχίζουν να παρέχουν υγειονομική περίθαλψη υπό πολύ αντίξοες συνθήκες, με λιγότερο προσωπικό και το ανθρώπινο δυναμικό στα όρια του…» τονίζει ο Βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης σε κοινοβουλευτική ερώτηση που κατέθεσε σήμερα προς τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.
Συγκεκριμένα ο Αλ. Χαρίτσης επισημαίνει στον Υπουργό ότι «…στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, ενώ δέχεται τεράστια πίεση εξ’ αιτίας της συνεχόμενης και αυξημένης προσέλευσης ασθενών από όλο τον Νομό, οι κενές οργανικές θέσεις ιατρών είναι άνω των 30. Παρά το γεγονός όμως ότι η Διοίκηση του νοσοκομείου ζήτησε από το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας το ελάχιστο 15 νέες προσλήψεις, το Υπουργείο τελικά προκηρύσσει μόνο 5!»
Παράλληλα, σε ό,τι αφορά το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, ο Τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει ότι «…δεν εφημερεύουν τις μισές μέρες του μήνα παθολόγος, καρδιολόγος, αναισθησιολόγος και παιδίατρος, δεν υπάρχει στο νοσοκομείο αξονικός τομογράφος, ενώ σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση μετακινούνται επι τριήμερο οι αναισθησιολόγοι του στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας, γεγονός που ενέχει κινδύνους τόσο για τους ίδιους όσο και για την ασφάλεια των ιατρικών πράξεων.»
Τέλος ο Αλ. Χαρίτσης ερωτά τον Υπουργό Υγείας:
1. Θα προκηρυχθούν άμεσα νέες θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού ώστε να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας;
2. Θα προχωρήσει το Υπουργείο στην θέσπιση ειδικών κινήτρων προς νέους ιατρούς για τις θέσεις που βγαίνουν επανειλημμένα άγονες στο νοσοκομείο Κυπαρισσίας;
3. Έχει την βούληση το Υπουργείο να μονιμοποιήσει το επικουρικό προσωπικό των νοσοκομείων του ΕΣΥ που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες;
Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας
Θέμα: «Στα όρια κατάρρευσης τα νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας εξ’ αιτίας της τραγικής υποστελέχωσής τους σε ιατρικό προσωπικό»
Με το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid και των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν, ήρθαν στην επιφάνεια τα πολύ σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης των νοσοκομείων αλλά και έλλειψης δομών πρωτοβάθμιας υγείας στον νομό Μεσσηνίας.
Τα νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας τα τελευταία 3 χρόνια βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης και συνεχίζουν να παρέχουν υγειονομική περίθαλψη υπό πολύ αντίξοες συνθήκες, με λιγότερο προσωπικό και το ανθρώπινο δυναμικό στα όρια του.
Συγκεκριμένα για το Νοσοκομείο Καλαμάτας, ενώ δέχεται τεράστια πίεση εξ’ αιτίας της συνεχόμενης και αυξημένης προσέλευσης ασθενών από όλο τον Νομό, οι κενές οργανικές θέσεις ιατρών είναι άνω των 30. Παρά το γεγονός όμως ότι η Διοίκηση του νοσοκομείου ζήτησε από το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας το ελάχιστο 15 νέες προσλήψεις, το Υπουργείο τελικά προκηρύσσει μόνο 5!
Η συγκεκριμένη ενέργεια από πλευράς Υπουργείου Υγείας συνιστά μία ακόμη πράξη απαξίωσης του Νοσοκομείου Καλαμάτας, της μεγαλύτερης δομής υγείας του Νομού, ενώ θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την ασφαλή λειτουργία ολόκληρων κλινικών αλλά ακόμη και την ίδια την ύπαρξη των κλινικών, όπως καταγγέλλει με πρόσφατη επιστολή του το Σωματείο Ειδικευόμενων Ιατρών ΕΣΥ Νομού Μεσσηνίας. Παράλληλα καίριες ειδικότητες όπως Παθολογίας, ΜΕΘ, Αναισθησιολογίας, Ακτινολογίας, Οφθαλμολογίας και της επεμβατικής Καρδιολογίας, όπου οι ανάγκες είναι πολύ σοβαρές και κρίσιμες για την λειτουργεία του νοσοκομείου, βρίσκονται εκτός προκήρυξης. Αντίστοιχα, τονίζεται ότι η Χειρουργική κλινική στηρίζει την λειτουργία της κυρίως σε επικουρικούς ιατρούς και έχει κενές 5 οργανικές θέσεις. Το γεγονός αυτό εγείρει σοβαρότατα θέματα ασφαλείας στην λειτουργία της κλινικής, που συνιστά και την μεγαλύτερη του νοσοκομείου, με ιδιαίτερα αυξημένες υποχρεώσεις σε εφημερίες, χειρουργεία ενώ σοβαρά προβλήματα προκύπτουν και για την εύρυθμη λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων.
Παράλληλα επισημαίνεται ότι για τα οφθαλμολογικά περιστατικά που αφορούν το ένα τρίτο του όγκου των εξωτερικών ιατρείων υπάρχουν 2 μόνιμοι ιατροί και 2 επικουρικοί, οι οποίοι σε περίπτωση που αποχωρήσουν δεν θα αντιμετωπίζονται πλέον οι αυξημένες ανάγκες του νομού.
Αντίστοιχα στην αμέσως επόμενη θέση, με τεράστιο όγκο εξωτερικών ιατρείων, είναι το Δερματολογικό που αποτελείται από ένα μόνιμο ιατρό και μία επικουρική ιατρό, η οποία παραμένει επικουρική επί 7 χρόνια, χωρίς να προκηρύσσεται όλα αυτά τα χρόνια μια θέση μόνιμου.
Η άλλη μεγάλη δομή υγείας του Νομού, το νοσοκομείο Κυπαρισσίας, δέχεται μεγάλη πίεση λόγω της ανεπάρκειας πρωτοβάθμιας φροντίδας και της υποστελέχωσης των Κέντρων Υγείας σε μια εκτεταμένη περιοχή της δυτικής Μεσσηνίας.
Εξ αιτίας δε της υποστελέχωσης του, δεν εφημερεύουν τις μισές μέρες του μήνα παθολόγος, καρδιολόγος, αναισθησιολόγος και παιδίατρος. Παράλληλα η πρόσφατη απόφαση να μετακινούνται οι Αναισθησιολόγοι της Κυπαρισσίας για 3 ημέρες στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Οι δύο Αναισθησιολόγοι της Κυπαρισσίας βρίσκονται ήδη σε υπερεργασία καθώς εκτελούν αυξημένο αριθμό εφημεριών, με συνέπεια η επιπλέον επιβάρυνση τους να ενέχει κινδύνους τόσο για τους ίδιους όσο και για την ασφάλεια των ιατρικών πράξεων.
Επισημαίνουμε επίσης την έλλειψη αξονικού τομογράφου στο νοσοκομείο Κυπαρισσίας, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται οι ασθενείς στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας προκειμένου να γίνει η συγκεκριμένη εξέταση, κάτι που δημιουργεί μεγάλους κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο Υπουργός Υγείας,
4. Θα προκηρυχθούν άμεσα νέες θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού ώστε να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας;
5. Θα προχωρήσει το Υπουργείο στην θέσπιση ειδικών κινήτρων προς νέους ιατρούς για τις θέσεις που βγαίνουν επανειλημμένα άγονες στο νοσοκομείο Κυπαρισσίας;
6. Έχει την βούληση το Υπουργείο να μονιμοποιήσει το επικουρικό προσωπικό των νοσοκομείων του ΕΣΥ που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες;

Ο ερωτών Βουλευτής
Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)