Πέμπτη
20
Φεβρουάριος
TOP

Δ. Πτωχός: «Κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας απέναντι στους πολίτες της Πελοποννήσου» -Tα έργα, ο σχεδιασμός, τα προβλήματα και οι προτεραιότητες (video)

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στην τηλεόραση BEST o Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αξιολογώντας τον πρώτο χρόνο της περιφερειακής αρχής. Ο Δημήτρης Πτωχός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επίπεδο παραγωγής έργου σημειώνοντας παράλληλα «…αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τα κάνουμε και ακόμα καλύτερα», ενώ εξέφρασε την πίστη του στις “συνέργειες” που παράγουν προστιθέμενη αξία και την «περιφερειακή συνείδηση».

Οριοθετώντας ανά τομέα τις προτεραιότητες και τον στρατηγικό σχεδιασμό που έχει τεθεί και μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, εστίασε σε μια σειρά από έργα που δρομολογούνται, αλλά και τα όσα σχεδιάζονται.

«Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ»

Μια από τις βασικές δεσμεύσεις του Δ. Πτωχού ήταν η αλλαγή του μοντέλου διοίκησης της Περιφέρειας και ο ίδιος στην όλη συζήτηση στάθηκε ιδιαίτερα σε αυτό, περιγράφοντάς ως «σπουδαίο πράγμα» την προσπάθεια που έγινε για την εσωτερική λειτουργία «…αλλάξαμε τον τρόπο με τον οποίο γνωμοδοτούμε περιβαλλοντικά, πολύ πιο γρήγορος στον χρόνο του, που δίνει ένα συγκεκριμένο μήνυμα» αλλά και την εξυπηρέτηση των πολιτών και «νομίζω πως εκεί τα έχουμε καταφέρει πολύ καλά κάνοντας μάλιστα και ένα εντυπωσιακό άλμα στα ψηφιακά μας, έχουμε σήμερα περισσότερες από 300 υπηρεσίες και περισσότερα από 37.000 ραντεβού, δείχνουν αυτά ότι προφανώς διευκολύνουμε τον κόσμο».

Στάθηκε παράλληλα στα «απτά αποτελέσματα στην κοινωνική πολιτική που βλέπουν οι πολίτες» αναφερόμενος στην αύξηση των κέντρων κοινότητας σε 25 και την συνέχεια με την επιτελική δομή του παρατηρητηρίου κοινωνικής πολιτικής. «Φιλική, αποδοτική και μια περιφέρεια με μετρήσιμα αποτελέσματα» ήταν τα τρία στα οποία στοιχειοθέτησε ως πτυχές αυτής της προσπάθειας ενώ μίλησε και για την εσωτερική οργάνωση «…έχουμε εσωτερικό έλεγχο που αυξάνει τη διαφάνεια, έχουμε κρίσεις διευθυντών μέσω ΑΣΕΠ και προχωράμε στις κρίσεις προϊσταμένων «.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΡΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

Για τα «μεγάλα» σημείωσε πως η Περιφερειακή αρχή ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις των καιρών και δήλωσε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα σε τομείς όπως η διαχείριση των υδάτων. «Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι που σήμερα και σε συνεργασία με την κυβέρνηση, αλλά βασιζόμενοι στις δυνάμεις και τις δυνατότητες της περιφέρειας, έχουμε καταφέρει να ενεργοποιήσουμε πάρα πολλά αρδευτικά έργα» και εστίασε αναλυτικά στα όσα δρομολογούνται στα μέτωπα των 5 νομών. «Στον Ανάβαλο αλλάζουμε αντλίες. Στον Πάμισο χρησιμοποιούμε έξυπνα συστήματα για την άρδευση. Προχωρήσαμε όλα τα έργα αρδευτικά, όπως στη Λίμνη Τάκα, όπως στο Φιλιατρινό, όπως στο Μιναγιώτικο», ενώ μίλησε και για τον φορέα διαχείρισης που απαιτείται και εκτίμησε πως όλο το μπουκέτο των έργων θα έχει υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Αναγνώρισε πως «…η Πελοπόννησος είναι μια περιφέρεια η οποία είναι τρωτή, μια περιφέρεια η οποία θα χτυπηθεί πολυεπίπεδα από την κλιματική αλλαγή» και σημείωσε πως η προσπάθεια γίνεται προκειμένου να μειωθούν αυτές οι επιπτώσεις καθώς «η ερημοποίηση, πολλά προβλήματα στην άρδευση αλλά ακόμα και στο πόσιμο νερό είναι προκλήσεις οι οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε». Σημείωσε πως η περιφέρεια θα κινηθεί σε τρία επίπεδα πρωτοβουλιών σε αυτό το πεδίο, σημειώνοντας πως «εμπόδιο» είναι οι μικρές διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο «…οπότε θα διανύσουμε έναν ακόμα χρόνο όπου πηγαίνουμε με πόρους που έχουν απομείνει». Ωστόσο σημείωσε πως είναι κοντά στην έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών «…που θα μας επιτρέψει να τρέξουμε τις γραφειοκρατικές μας διαδικασίες για να μπορέσουμε να εντάξουμε τέτοια έργα στην επόμενη χρόνια».

 

ΟΙ ΟΔΙΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΕΤΩΠΑ

Στα οδικά έργα υπάρχουν δεσμευμένοι πόροι όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και εδώ πάντως υπογράμμισε την αξία της ορθής προετοιμασίας για την επόμενη Π.Π. «Τα νέα οδικά έργα, στα οποία έχουμε κάνει μία πολύ εντατική προσπάθεια για να τα ωριμάσουμε, που σημαίνει μελέτες και αδειοδοτήσεις, στον καλύτερο δυνατό βαθμό, είναι μέσα στο μπουκέτο που σας είπα προηγουμένως, το οποίο ζητάμε κάποια προέγκριση για να τρέξουμε τις διαγωνιστικές διαδικασίες. Και τέτοια οδικά έργα έχουμε προτεραιοποιήσει αρκετά σε όλες τις περιφερειακές μας ενότητες. Εκτός αυτά όμως, που μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε εμείς, υπάρχουν και έργα που πάλι διεκδικούμε ή ενεργοποιούμε ρήτρες προκειμένου να μπορέσουμε να τα υλοποιήσουμε. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η παράκαμψη Σκάλα-Βλαχιώτη στη Λακωνία. Ένα πολύ μεγάλο έργο, ένα έργο που το ζητάει η τοπική κοινωνία εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ξεκινήσαμε την διαβούλευση. Αντίστοιχα, στην Λακωνία υπάρχει το Πυρί-Γύθειο αλλά και άλλες σημαντικές παρεμβάσεις σε όλες τις περιφερειακές ενότητες. Θα μπορούσα ενδεικτικά να σας αναφέρω το δρόμο από τον Ισθμό έως το Λυγουριό, όπου ολοκληρώσαμε την μελέτη και αυτή τη στιγμή την αδειοδοτούμε με συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα μπορούν προφανώς να βελτιώσουν την οδική ασφάλεια και να επιταχύνουν, αν θέλετε, τον δρόμο προς την Επίδαυρο και στο Πόρτο Χέλι. Υπάρχουν έργα τα οποία χρηματοδοτούνται απευθείας από το Υπουργείο Οικονομικών, όπως για παράδειγμα τα «Δερβενάκια», που ήταν ένα έργο το οποίο είχε ξεκινήσει χωρίς ουσιαστικά χρηματοδότηση και εκεί ήταν μια μεγάλη προσπάθεια για να μπει μπροστά». Για το Τζάνε – Καλαμάκι ο Περιφερειάρχης σημείωσε πως «τρέχει ικανοποιητικά», ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του για το Φιλιατρά – Γαργαλιάνους αναφέροντας πως χρειάζονται επιπλέον πόροι για να ολοκληρωθεί.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ

Για το Διοικητήριο αναφέρθηκε στα πολλά προβλήματα που έχουν προκύψει, με τον ίδιο να σημειώνει πως δεν αλλάζει ο σχεδιασμός και να εκφράζει την εκτίμηση πως «σύντομα θα ενεργοποιηθούν οι εργασίες» και πως ανάλογη προσπάθεια θα εξελιχθεί για να βρεθεί λύση και με τα διοικητήρια στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες. Να σημειωθεί πως εδώ για τον χώρο μπροστά από την πρώην Νομαρχία σημείωσε πως είμαστε «κοντά στο να τρέξει μια τέτοια διαδικασία για το υπόγειο πάρκινγκ. Αυτή τη στιγμή έχουμε μιλήσει με το Δήμο ξέρουμε τι ακριβώς αλλαγές σημειακές πρέπει να γίνουν είμαστε σε διαδικασία να προσλάβουμε νομικό και τεχνικό σύμβουλο προκειμένου να τρέξει τη διαδικασία της παραχώρησης και από εκεί και μετά είναι θέμα αγοράς όπως καταλαβαίνετε».

“ΠΑΡΑΛΑΒΑΜΕ ΤΟ ΔΑΜ ΣΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΗΔΕΝ”

Για το που βρίσκεται στους δείκτες σήμερα η Περιφέρεια Πελοποννήσου -χαμηλά στην ΕΕ σε ότι έχει να κάνει με το ΑΕΠ- ο κ. Πτωχός μίλησε για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για την προσέλκυση επενδύσεων, οριοθετώντας το ΔΑΜ ως τέτοιο και την όλη αναπτυξιακή μετάβαση. Αφού επέκρινε τα όσα δεν είχαν γίνει αναφέροντας πως “παραλάβαμε το ΔΑΜ στο απόλυτο μηδέν” τόνισε πως σήμερα υπάρχουν απτά αποτελέσματα με προσκλήσεις και αξιολογήσεις επενδυτικών προτάσεις “περισσότερες από 180 εταιρείες” και στάθηκε στα όσα δρομολογούνται για την περιοχή. Μίλησε επίσης για την προσπάθεια που γίνεται στο να βελτιωθεί η καινοτομία “ήδη λειτουργούν τα πέντε κέντρα επιχειρηματικότητας στις τέσσερις στις πέντε πρωτεύουσες των περιφερειακών ενοτήτων τα έχουμε ονομάσει Unistarts. Προς αυτήν την κατεύθυνση σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια και με το Πανεπιστήμιο υλοποιούμε ακόμα δύο πρωτοβουλίες”.

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

Η συζήτηση πήγε και στον στρατηγικό σχεδιασμό που ήδη έχει τεθεί αλλά και τα επιμέρους τοπικά αναπτυξιακά σχέδια. Παράλληλα για τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό που κατέθεσε φέτος η περιφερειακή αρχή σημείωσε πως στόχος είναι τα “χειροπιαστά αποτελέσματα που βλέπουν οι πολίτες”, ενώ η μεγάλη προσπάθεια είχε να κάνει με την αύξηση του ορίου πληρωμών που κατορθώθηκε.

Μείζονος σημασίας πρόβλημα είναι και το δημογραφικό με τον Περιφερειάρχη να σημειώνει «δεν πιστεύω ότι μόνο οικονομικά κίνητρα μπορούν να ανατρέψουν τέτοιου είδους τάσεις», σημειώνοντας πως η Περιφέρεια οφείλει να συνδράμει σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες «για να προσελκύσουμε πάλι όσο μπορούμε νέες επενδύσεις και να δημιουργηθούν καλύτερες θέσεις εργασίας, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης». Ανάμεσα σε αυτές τις πρωτοβουλίες σύμφωνα με τον Δημήτρη Πτωχό είναι «το Παρατηρητήριο Κλιματικής Αλλαγής, ο Κόμβος Βιοικονομίας, τα επιχειρηματικά κέντρα, το Κέντρο Καινοτομίας, «μπορούν να βοηθήσουν στο να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας έντασης γνώσης που είναι πάρα πολύ σημαντικές, σαν πόλος έλξης για πολλοί κόσμο».

Η κουβέντα πήγε και στις μελέτες εκεί όπου φαίνεται πως δεν υπήρχε… επάρκεια στα αντιπλημμυρικά και όπου δεν είχε δοθεί καθόλου βαρύτητα. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε πως ενεργοποιήθηκαν προσκλήσεις κοντά στα 22 εκατ. ευρώ για να τρέξουν έργα, με τις ανάγκες να φθάνουν τα 340 εκατ. ευρώ! Ακολούθως εστίασε ότι για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια προχωρούν έργα ορεινής υδρονομίας, ενώ στο μέτωπο αυτό συνδυαστικά και με άλλες παρεμβάσεις μικρότερου μεγέθους ενεργοποιείται μια ένα συγκεκριμένο master plan.

Συζήτηση και για τις ΒΑΑ και τις ΟΧΕ με τον ίδιο να εκφράζει την “απίθανη ικανοποίησή του για την συνεργασία με τους δήμους”, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως δεν υπάρχει η αναγκαία ωριμότητα παντού, γύρω στο 50-60%. Εδώ έδωσε έμφαση στις συνέργειες και την συμπληρωματικότητα.

Φυσικά στην κουβέντα και οι στοχεύσεις στον τουρισμό με το “place brand” και την πολιτική που εφαρμόζεται από φέτος σε διάφορα επίπεδα με τον ίδιο να αισιοδοξεί για τα αποτελέσματά της χωρίς να ακυρώνονται οι προηγούμενες προσπάθειες για την Πελοπόννησο. Στην συνέχεια λόγος έγινε και για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα με τον κ. Πτωχό αφού μίλησε εξειδικευμένα για ορισμένες κινήσεις οι οποίες γίνονται (δομές, γεωργική σοχλή), μετέπειτα έδωσε έμφαση στην ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα εκεί όπου υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης όπως είπε και να σημειώνει πως “…. Ό,τι πρέπει να κάνει η περιφέρεια το έχουμε δρομολογήσει ή θα το δρομολογήσουμε άμεσα”.

Στην ερώτηση για ένα περιφερειακό αθλητικό κλειστό κέντρο στην Καλαμάτα -παλέ ντε σπορ- απάντησε πως παραμένει ενεργή προτεραιότητα και πως “ουσιαστικά έχουμε τελειώσει την προμελέτη και προχωράμε σε μια δεύτερη μελέτη. Την οριστική μελέτη. Προκειμένου να μπορέσουμε να αναζητήσουμε πόρους από τους οποίους θα μπορούσε να υλοποιηθεί”, ενώ απαρίθμησε και άλλα έργα στον τομέα του αθλητισμού που εξελίσσονται.

Επιπρόσθετα εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις δυνατότητες της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και στον ρόλο που οφείλει να μετασχηματιστεί για να είναι πιο έτοιμη στην αξιοποίηση πόρων και προγραμμάτων ενώ και από τη θέση του Αντιπροέδρου της ΕΝΠΕ μίλησε για τα όσα φέρνει ως ξεκαθάρισμα ο νέος Κώδικας.

Πέραν αυτών χαρακτήρισε πως εξαιρετική τη λειτουργία των περιφερειακών επιτροπών “έχουν πολύ άμεσες αντιδράσεις όπου αυτό χρειάζεται και νομίζω ότι εξοικονομούν πάρα πολύ ανθρώπινο κεφάλαιο και τεχνικούς πόρους”, αλλά και για το ΠΕΣΥ σημειώνοντας πως “εγώ προσωπικά να σας πω ότι δεν νιώθω άβολα σε κανένα περιφερειακό συμβούλιο. Απεναντίας χαίρομαι με οποιοδήποτε θέμα και οποιοδήποτε αντικείμενο θέλει κάποιος να συζητήσουμε”.