
Οι διεθνείς οικονομίες βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, αναμένοντας εξελίξεις, με τις αβεβαιότητες να αυξάνονται. Μία αφορά στους δασμούς Τραμπ και την επίδρασή τους στην ελληνική οικονομία. «Αν εφαρμοστούνε, δεν θα επηρεάσουν απλώς, αλλά θα μιλήσουμε για μια ύφεση στην ευρωπαϊκή οικονομία, άρα και στην ελληνική, για πάρα πολλά χρόνια», τόνισε ο Γ. Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του ΕΕΑ, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης BEST. Ωστόσο, εκτίμησε πως δεν θα υλοποιηθούν «γιατί στο τέλος ο Τραμπ δεν υιοθετεί αυτά που λέει», παραπέμποντας σε Κίνα, Μεξικό και Καναδά, όπου «έκανε πίσω».
Ο πρόεδρος του ΕΕΑ άσκησε κριτική στην αδύναμη στάση της Ευρώπης «δίχως ηγέτη», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για «οικονομική ένωση, κοινό στρατό, εξωτερική πολιτική… Ηνωμένες Πολιτείες Ευρώπης». Αναφορικά με τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, σημείωσε πως το γεγονός ότι «πέφτουν» περισσότερα χρήματα στην άμυνα και όχι στην πραγματική οικονομία φαίνεται να στοχεύει «στη δημιουργία πολεμικής βιομηχανίας από Γερμανία, Γαλλία και ίσως το Ηνωμένο Βασίλειο», ενώ προειδοποίησε για τη δημιουργία προϋπόθεσης ενός κινδύνου “εννοώ τη Ρωσία” λέγοντας πως “και νομίζω μπαίνουμε σε μια άλλη εποχή όπου τα “γεράκια”, της Ευρώπης αυτή τη φορά, δημιουργούν μια δική τους ατζέντα στην Ευρώπη», κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα για την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων που ήδη σε πολλές χώρες είναι εμφανής.
Για τα χρηματοδοτικά εργαλεία (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ) και τη φοροδιαφυγή, δήλωσε «ναι στην πάταξη, αλλά με ισονομία», σημειώνοντας ότι «οι μικρομεσαίοι πληρώνουν τη νύφη, οι μεγάλοι δεν πληρώνουν» λόγω ευνοϊκού καθεστώτος “offshore και δημιουργικές συναλλαγές“. Καυτηρίασε επίσης το ευνοϊκό καθεστώς υπέρ των μεγάλων ψηφιακών πλατφορμών, λέγοντας: «Το “μαζί τα φάγαμε”, σε παρανόηση, σε ένα άλλο αφήγημα, είναι να πληρώσει ο καθένας. Κι αυτοί που, σήμερα, γλιτώνουν το μεγάλο ποσοστό των φόρων είναι οι μεγάλοι, δεν είναι οι μικροί». Ενώ τα χρέη των μικρομεσαίων διογκώνονται… «Τα χρέη στον ΕΦΚΑ το 2019 ήταν 32 δις και τώρα είναι 50 δις. Τα χρέη στην εφορία αυξήθηκαν κατά 8,5% το 2024. Και ένα ακόμη χρέος που δημιουργείται είναι στους παρόχους ενέργειας», για να σταθεί στο ασφυκτικό κόστος της ενέργειας. «4 δις είναι τα χρέη που υπάρχουν σήμερα στους παρόχους». Το κόστος ρεύματος έχει τριπλασιαστεί όπως είπε «από 5 δις σε 15 δις», με «υπερκέρδη παρόχων πάνω από 2 δις τον χρόνο». Αυτό όπως είπε το πληρώνει ο πολίτης που βλέπει την αγοραστική του δύναμη να καταρρέει..
Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός («3,6% στην Ελλάδα έναντι 2,3% στην Ευρώπη»), κάτι που, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΕΑ, διαψεύδει το κυβερνητικό αφήγημα περί εισαγόμενου πληθωρισμού. «Η αισιοδοξία είναι ότι στις περιοχές που είναι τουριστικές να περιμένουμε να υπάρχει αύξηση του τζίρου στις εκπτώσεις. Δεν θα έλεγα το ίδιο στις περιοχές που δεν έχουν τουρισμό… Εμείς θα είμαστε ευχαριστημένοι αν ο τζίρος στη φετινή χρονιά είναι ο ίδιος με τον περσινό», πρόσθεσε.
Για το νέο εργασιακό πλαίσιο, σημείωσε ότι «Η κυβέρνηση εδώ λειτουργεί στην παροιμία που λέει “με ξένα κόλλυβα μνημόσυνο”, δηλαδή δεν μπορεί να ανακατεύεται στις σχέσεις εργαζομένων – εργοδοτών. Στην Ευρώπη, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν πάνω από το 50% των συμβάσεων. Στην Ελλάδα είναι 10-15%. Πριν το 2009 έτσι ήταν και στη χώρα μας. Άρα αυτά θα πρέπει να κρίνονται στις σχέσεις των δύο μερών και όχι με κυβερνητικές αποφάσεις, γιατί αυτό δεν σημαίνει ελεύθερη οικονομία. Μπαίνουμε σε ένα άλλο σύστημα οικονομίας»
Το 13ωρο, υποστήριξε θα έπρεπε να εφαρμόζεται μόνο εποχικά. Τέλος, επισήμανε την έλλειψη εργαζομένων σε εστίαση, τουρισμό «με πάνω από 80.000 κενές θέσεις», με τεράστιες ελλείψεις και στον αγροτικό τομέα, χαρακτηρίζοντας ωστόσο οξύμωρο το γεγονός ότι «έχουμε ανεργία 9% και ταυτόχρονα έλλειψη εργαζομένων», εκτιμώντας τέλος πως «μπαίνουμε στο στάδιο, γενικά, των δεξιοτήτων, το οποίο θα πρέπει να απασχολήσει και την ελληνική οικονομία και κυρίως την ελληνική κυβέρνηση».
https://www.youtube.com/watch?v=Fn38YzNjT3o