Τετάρτη
6
Νοέμβριος
TOP

Δημοσιονομικό χώρο για μείωση εισφορών αναζητά το ΥΠΟΙΚ

Υπεραπόδοση του προϋπολογισμού αναμένει πια το Υπουργείο Οικονομικών για τους πρώτους μήνες του 2023, επαναφέροντας στις συζητήσεις που γίνονται μαζί με το “market pass” να υλοποιήσει και μόνιμα μέτρα, όπως μια περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6%.
Έτσι ενώ οι προβλέψεις αρχικά ήθελαν το πρώτο τρίμηνο του χρόνου να είναι το χειρότερο της χρονιάς, τώρα βγαίνουν από τα συρτάρια του Μαξίμου ακόμη και μόνιμα μέτρα τα οποία αποκλείονταν μέχρι πριν τρεις μήνες. Ένα από αυτά είναι η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να έχει εκπληρωθεί στο σύνολό της η προεκλογική δέσμευσης της ΝΔ για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5%.

Ο προϋπολογισμός υλοποιεί ήδη για το 2023 μόνιμα μέτρα ύψους 2,3 δισ. ευρώ τα οποία αφορούν την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, την ήδη θεσμοθετημένη μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών και τις παρεμβάσεις στα μισθολόγια του ΕΣΥ και μιας μερίδας στρατιωτικών. Η πρόσθεση και νέων μόνιμων μέτρων θα είναι δύσκολη, σε μια χρονιά κατά την οποία βρίσκεται ακόμη σε ισχύ η ρήτρα συνολικής διαφυγής, η οποία απαγορεύει την λήψη μόνιμών μέτρων με δημοσιονομικό κόστος πάνω από 0,1%-0,2% του ΑΕΠ.

Το ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να εξασφαλίσει μόνιμο δημοσιονομικό χώρο που θα μπορεί να καλύπτει την νέα μείωση εισφορών όχι μόνο για το 2023, αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Η επιλογή της νέα μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών έχει πλεονεκτήματα καθώς αποτελεί ένα μέτρο αναπτυξιακό, αφού βοηθά την απασχόληση και μειώνει την ανεργία, ενώ το κόστος υλοποίησης είναι περίπου 450 εκατ. ευρώ. Όσο είναι δηλαδή το όριο που προβλέπει και η ρήτρα συνολικής διαφυγής με δεδομένο ότι για φέτος το ΑΕΠ θα φτάσει τα 225 δισ. ευρώ.

Οι ενδεχόμενες πηγές χρηματοδότησης μπορούν να είναι δύο. Η πρώτη το ένα δισεκατομμύριο που έχει ως πρόβλεψη ο προϋπολογισμός για επιδοτήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος. Μέχρι και το τέλος του 2022 υπήρχε η εκτίμηση ότι περίπου τα 600 εκατ. ευρώ, δεν θα χρειαστούν για επιδοτήσεις και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλες χρήσεις. Το ζητούμενο είναι αν το ΥΠΟΙΚ θα ρισκάρει να αποδεσμεύσει χρήματα που έχει υπολογίσει για έκτακτα μέτρα από την αρχή του χρόνου.

Η πιο… σίγουρη εναλλακτική είναι η υπεραπόδοση που αναμένεται για τους πρώτους μήνες του 2023 από την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Με την μείωση της δαπάνης για εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου και μαζί των αναγκών για νέα μέτρα στήριξης από την μια και την υπεραπόδοση των εσόδων από την άλλη, θα υπάρχουν μόνιμοι και επαναλαμβανόμενοι πόροι για να χρηματοδοτήσουν το μέτρο.

Σε δηλώσεις του ο ΥΠΟΙΚ κ. Χρήστος Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περισσότερων θετικών παρεμβάσεων χωρίς να αναφέρεται σε συγκεκριμένα μέτρα, φτάνει όπως είπε να μπορούν να χρηματοδοτηθούν.

πηγη capital.gr