Πέμπτη
23
Ιανουάριος
TOP

Δοκιμάζει 4ήμερη εργασία χωρίς απώλεια εισοδημάτων

Ξεκινά πιλοτικά για έξι μήνες σε ορισμένες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα και δεν θα έχει καμία επιδότηση από την κυβέρνηση παρά μόνο τεχνική στήριξη.

Εξάμηνο πείραμα για τετραήμερη εργασία 32 έως 40 ωρών, χωρίς απώλεια εισοδημάτων σε σύγκριση με το πενθήμερο, προωθεί η κυβέρνηση της Πορτογαλίας. Το πρόγραμμα, το οποίο δεν θα έχει καμία επιδότηση από την κυβέρνηση παρά μόνο τεχνική στήριξη, αφορά ορισμένες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα που θα θελήσουν να συμμετάσχουν σε αυτό. Στη συνέχεια μπορεί να δοκιμαστεί σε μικρό πιλοτικό κομμάτι του τομέα του Δημοσίου αν και έχει πέσει στο τραπέζι η σκέψη να ξεκινήσει από εκεί το πείραμα.

Οι εταιρείες που θέλουν να θέσουν εργαζομένους τους σε πρόγραμμα τετραήμερης εργασίας καλούνται να εκδηλώσουν επίσημα ενδιαφέρον μέχρι τον Ιανουάριο του 2023, ώστε το πρόγραμμα αυτό να ξεκινήσει τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς – και ήδη έχουν εκφραστεί οι πρώτες αντιδράσεις από τους εργοδότες λόγω των όρων που θέτει η Λισαβόνα.

Ενα από τα ζητήματα που δεν έχουν ακόμη ξεκαθαριστεί πλήρως είναι ο αριθμός των ωρών εργασίας την εβδομάδα, αναφέρει ο ιστότοποςThe Mayor, «η ευρωπαϊκή πύλη για πόλεις και πολίτες» όπως αυτοπροσδιορίζεται. Εργατικά συνδικάτα θέλουν η τετραήμερη εργασία να μην περιλαμβάνει αύξηση ωρών απασχόλησης ώστε το σύνολο να παραμείνει στις 32 ώρες και με τις ίδιες αποδοχές.

Δεδομένου όμως ότι η κυβέρνηση δεν προσφέρει καμία οικονομική στήριξη στις εταιρείες, δεν μπορεί να καθοριστεί ακόμη ο ακριβής αριθμός ωρών εργασίας εβδομαδιαίως, που πιθανότατα θα μπορεί να φτάνει τις 36 ή και 40 ώρες εργασίας έπειτα από συμφωνία μεταξύ της διοίκησης και των εργαζομένων. Το κράτοςθα παρέχει μόνο «τεχνική και διοικητική υποστήριξη για να στηρίξει τη μετάβαση», όπως αναφέρεται από την εφημερίδα«Publico». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι μπορεί να χρειαστεί να εργάζονται περισσότερες από οκτώ ώρες την ημέρα, για να μπορούν τελικά να δουλεύουν μία ημέρα λιγότερη την εβδομάδα και να δουν τις αποδοχές τους να παραμένουν ακέραιες.

Επίσης, για να μπορέσει μια εταιρεία να συμμετάσχει στο πιλοτικό πρόγραμμα θα πρέπει να συμμετέχουν σε αυτό «οι περισσότεροι εργαζόμενοί της» όπως αναφέρεται και όχι μόνο κάποιοι. Εξαίρεση αποτελούν σύμφωνα με την κυβέρνηση μεγάλες εταιρείες με πάρα πολλούς εργαζομένους, οι οποίες θα μπορούν να βάζουν στο πρόγραμμα συγκεκριμένα τμήματά τους.

Διαβάστε περισσότερα στο in.gr