Παρασκευή
8
Δεκέμβριος
TOP

ΕΕ: Νέοι κανόνες ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης απορριμμάτων συσκευασίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Τετάρτη (30/11) νέους κανόνες για τη μείωση των απορριμμάτων συσκευασίας.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται αύξηση της ανακύκλωσης πλαστικών μπουκαλιών και στόχοι για επαναχρησιμοποίηση ποτηριών και υλικών που χρησιμοποιούνται για διαδικτυακές παραδόσεις.

Σύμφωνα με την πρόταση, και τα 27 μέλη της ΕΕ θα κληθούν να μειώσουν τα κατά κεφαλήν απορρίμματα συσκευασίας κατά 5% έως το 2030 και 15% έως το 2040 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2018. Οι συσκευασίες αντιπροσωπεύουν πλέον το 36% των αστικών στερεών απορριμμάτων.

Η πρόταση, η οποία επιδέχεται ακόμη αλλαγής, διατηρεί τους στόχους ανακύκλωσης 65% έως το 2025 και 70% έως το 2030 από την τελευταία ενημέρωση της οδηγίας το 2018, με συγκεκριμένους στόχους ανά υλικό συσκευασίας.

Όλες οι συσκευασίες θα πρέπει έως το 2030 να σχεδιαστούν έτσι ώστε να μπορούν να ανακυκλωθούν και οι κατασκευαστές θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι στην πραγματικότητα θα ανακυκλωθούν «σε κλίμακα» μέχρι το 2035.

Η πρόταση, η οποία θα χρειαστεί έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις κυβερνήσεις της ΕΕ για να γίνει νόμος, ορίζει συγκεκριμένους κανόνες για τα πλαστικά, για τα οποία αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι η ανακύκλωση δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με το χαρτί, τα μέταλλα και το γυαλί.

Η σχεδιαζόμενη νομοθεσία προτείνει ελάχιστους στόχους για την ανακύκλωση πλαστικών συσκευών, όπως 30% για τα μπουκάλια έως το 2030 και 65% έως το 2040.

Ορισμένες πλαστικές συσκευασίες, όπως φακελάκια τσαγιού, κάψουλες καφέ, πολύ ελαφριές πλαστικές σακούλες και κολλώδεις ετικέτες για φρούτα και λαχανικά, θα πρέπει να είναι κομποστοποιήσιμες.

Η Επιτροπή προτείνει επίσης τη σταδιακή κατάργηση των πλαστικών ειδών μιας χρήσης όπως οι σακούλες και τα δίχτυα που χρησιμοποιούνται για τρόφιμα σε καταστήματα και καφετέριες και τα μίνι μπουκάλια σαμπουάν που βρίσκονται στα ξενοδοχεία.

Τα μέλη της ΕΕ θα πρέπει επίσης να διαθέτουν συστήματα επιστροφής καταθέσεων για πλαστικά μπουκάλια και κουτιά.

Η πρόταση καθορίζει επίσης ελάχιστους στόχους για την επαναχρησιμοποίηση των συσκευασιών, όπως το 20% των κυπέλλων σε πακέτο έως το 2030 και το 80% έως το 2040 και αντίστοιχα 10% και 50% για τις συσκευασίες που χρησιμοποιούνται για την παράδοση αγορών στο διαδίκτυο.

πηγη: cnn.gr