Τετάρτη
15
Ιανουάριος
TOP

Είναι… αργά για δάκρυα Αλέξη -Θυμήθηκε τώρα να πει «ατυχής η διαχείριση στην υπόθεση Novartis»

H παραδοχή του του Αλέξη Τσίπρα πως στην υπόθεση Novartis “η διαχείρισή μας ήταν ατυχής” καταδεικνύει πλέον και με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο το τι επιδιώχθηκε να γίνει τότε που “έδινε την εντύπωση ότι βάζαμε στο ίδιο τσουκάλι ανθρώπους που ενδεχομένως είχαν εμπλοκή, με ανθρώπους που δεν είχαν”. Μοιάζει -με απλά λόγια- κάτι σαν… συγγνώμη ή την εξιλέωση που επιζητά ο κ. Τσίπρας μετά από τόσα χρόνια, που θυμήθηκε σήμερα να… πει κάτι σαν το “συγγνώμη κάναμε λάθος”. Μοιάζει να αναζητά να τον συγχωρέσουν εκείνοι που τότε (δήθεν) ”κυνηγούσε” ιδιαίτερα ο Σαμαράς, ΝΔκράτες και όλοι οι Σαμαρικοί. Μόνο που -παραφράζοντας το “είναι νωρίς για δάκρυα Στέλλα”- “είναι αργά για δάκρυα Αλέξη”.

Δείτε τα όσα χαρακτηριστικά σημειώνονται στο ρεπορτάζ του www.parapolitika.gr

«Ποτέ δεν σκέφτηκα να διαπραγματευτώ την παρουσία μας στην Ευρώπη», η «διαχείρισή μας ήταν ατυχής στις υποθέσεις Novartis και τηλεοπτικών αδειών», είπε ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑΑλέξης Τσίπρας, στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μετά την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος στο συνέδριο «Μεταπολίτευση: 50 Χρόνια Μετά». Σε σχέση με το δημοψήφισμα, είπε πως «Το ερώτημα ήταν αν αποδεχόμαστε τη συμφωνία που μάς πρότειναν οι εταίροι και όχι: “Να παραμείνουμε στο ευρώ ή όχι”», ενώ επέρριψε ευθύνες για την «πρωτοφανή κρίση χρεοκοπίας» σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, που «πρόδωσαν τις ιδεολογικές αρχές» τους κατά τον ίδιο.

tsipras-kathimerini-synedrio-2-3-2024_2_

«Δεν σκέφθηκα ποτέ να διαπραγματευθώ την παρουσία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ»

Ο πρώην πρωθυπουργός, ξεκινώντας την ομιλία του ανέφερε: «Γεννήθηκα 4 ημέρες μετά τη Μεταπολίτευση, έχω μνήμες από το 1980 και μετά. Το ωστικό κύμα της Μεταπολίτευσης κράτησε πολλά χρόνια, θυμάμαι ως παιδάκι την προσμονή των μεγάλων αλλαγών. Θυμάμαι το βράδυ των εκλογών του 1981. Η πολιτική είχε μπει σε κάθε σπίτι και σε κάθε συνείδηση εκείνη την εποχή. Η στιγμή της Μεταπολίτευσης ήταν μια μεγάλη τομή. Η στιγμή αυτή θεμελιώθηκε στο πλαίσιο δύο τραυμάτων: της τραγωδίας στην Κύπρο και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου».

«Όσον αφορά την οικονομία, το 1974, η χώρα μας ήταν ισχυρότερη από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα, σε όρους κατά κεφαλήν εισοδήματος. Σήμερα, είναι πολύ πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ανταγωνίζεται χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Η χώρα οδηγήθηκε σε μία πρωτοφανή κρίση χρεοκοπίας και πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες και για ποιους λόγους φθάσαμε έως εκεί. Οδηγηθήκαμε σε αυτό το σημείο, εξαιτίας της προδοσίας των αξιών της Μεταπολίτευσης. Η αιτία της κρίσης είναι ότι τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν τη μεγαλύτερη περίοδο μετά το 1974, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, πρόδωσαν τις ιδεολογικές τους αρχές», υπογράμμισε εν συνεχεία ο κ. Τσίπρας, μεταξύ άλλων.

«Οφείλω να πω ότι και η Αριστερά παραγνώρισε εκείνη την περίοδο τους κινδύνους των μακροοικονομικών ανισορροπιών και αφεθήκαμε επίσης στο λανθάνον αφήγημα της δήθεν “θωρακισμένης” οικονομίας. Οι ευθύνες πρέπει να καταμερισθούν ισοτίμως», υπογράμμισε εν συνεχεία ο πρώην πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων.
«Δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μου, να διαπραγματευθώ την παρουσία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ. Το ερώτημα ήταν αν αποδεχόμαστε τη συμφωνία που μάς πρότειναν οι εταίροι και όχι: “Να παραμείνουμε στο ευρώ ή όχι”. Η προοπτική διεξόδου ήταν η αναδιάρθρωση του χρέους. Καταφέραμε τότε ένα μνημόνιο, αν και φυσικά, δεν θέλαμε αυτήν την εξέλιξη. Τελικά, πετύχαμε ως χώρα να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα με αρχή, μέση και τέλος, ώστε να υπάρξει μία ομαλή δημοσιονομική προσαρμογή», προσέθεσε.

«Ο Βαρουφάκης διέθετε προσωπική ατζέντα»

Συνέχισε, λέγοντας ότι: «Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει μεγάλη ευθύνη, διέθετε προσωπική ατζέντα. Η προοπτική διεξόδου ήταν η αναδιάρθρωση του χρέους. Καταφέραμε τότε ένα μνημόνιο, αν και φυσικά, δεν θέλαμε αυτήν την εξέλιξη. Τελικά, πετύχαμε ως χώρα να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα με αρχή, μέση και τέλος, ώστε να υπάρξει μία ομαλή δημοσιονομική προσαρμογή. Η στρατηγική μου, η οποία ήταν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ, ήταν γνωστή στον κ. Παυλόπουλο (σ.σ. τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας)», επισήμανε.
«Η κρίση εκπροσώπησης μάς έχει οδηγήσει στη μεταπολιτική, δεν υπάρχει ένα ισχυρό πολιτικό “βάρος”. Ο κόσμος έχει κουραστεί, όπως και η Δημοκρατία μας, λόγω των συνεχών κρίσεων. Αυτά δημιουργούν ένα επίπεδο αβεβαιότητας, στο οποίο “ριζώνουν” οι εύκολες και λαϊκιστικές λύσεις. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε αυτόν τον κίνδυνο», σημείωσε εν συνεχεία.

tsipras-kathimerini-synedrio-2-3-2024_3_

«Η κρίση εκπροσώπησης μάς έχει οδηγήσει στη μεταπολιτική, δεν υπάρχει ένα ισχυρό πολιτικό “βάρος”. Ο κόσμος έχει κουραστεί, όπως και η Δημοκρατία μας, λόγω των συνεχών κρίσεων. Αυτά δημιουργούν ένα επίπεδο αβεβαιότητας, στο οποίο “ριζώνουν” οι εύκολες και λαϊκιστικές λύσεις. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε αυτόν τον κίνδυνο, παρά τις σημαντικές μας διαφορές στο ευρύ φάσμα του ευρωπαϊκού “τόξου”.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν στηρίξει το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών. Υπήρξα και εγώ συνεπής διαδηλωτής έξω από την αμερικανική Πρεσβεία και την ίδια στιγμή, όντας οργανωμένος στην Αριστερά, ο “αντί – αμερικανισμός” μου είχε ένα σαφές πλαίσιο και μία ουσιαστική αιτία. Ωστόσο, ως Πρωθυπουργός και κυβέρνηση, διαδραματίσαμε ρόλο για την ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο κρατών.
Ο πρώτος που “άνοιξε” τον δρόμο για μία πολυδιάσταση εξωτερική πολιτική ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ακολούθησαν οι: Ανδρέας Παπανδρέου, Κώστας Σημίτης και Κώστας Καραμανλής ο νεότερος.

tsipras-kathimerini-synedrio-2-3-2024_4_

«Δεν ήμουν ποτέ οπαδός του Ανδρέα Παπανδρέου»

Δεν μετανιώνω για την ένταξη στην Αριστερά, διότι οδηγήθηκα από το όνειρο πως μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο μέσα από την κίνηση της ιστορίας. Δεν ήμουν ποτέ οπαδός του Ανδρέα Παπανδρέου. Ακούω αυτές τις ανοησίες ότι τον μιμήθηκα. Απλώς, το ωστικό κύμα του 2015 είχε συγκριτικά πεδία με την περίοδο του 1981. Βέβαια, με διαφορετικές συνθήκες αλλά και εξέλιξη», σημείωσε εν συνεχεία ο κ. Τσίπρας.