Το τυλιχτό έχει “παγιωθεί” στα 3,5 ευρώ (τουλάχιστον), ωστόσο το φως στην άκρη του τούνελ της ακρίβειας εξακολουθεί να αγνοείται. Τι λέει ο πρόεδρος των ψητοπωλών Αττικής για την επίπτωση των τιμών στο πατροπαράδοτο ελληνικό street food.
Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία να μαίνεται και την παγκόσμια αγορά να μπαίνει σε έναν κυκεώνα πληθωρισμού με αιχμή του δόρατος την ενέργεια, το NEWS 24/7 είχε παρουσιάσει ειδικό explainer video για το πληθωριστικό σπιράλ που έφτασε μέχρι και την πόρτα των σουβλατζίδικων.
Η τιμή αυτή έχει παγιωθεί στα περισσότερα ψητοπωλεία, ενώ σε άλλα μπορεί να είναι και μεγαλύτερη, μετατρέποντας το κατ’ εξοχήν ελληνικό και διαχρονικά φτηνό street food σε είδος… πολυτελείας, ειδικά αν η παραγγελία ξεπερνά το ένα.
Όπως άλλωστε δήλωσε το πρωί της Δευτέρας και ο πρόεδρος των ψητοπωλών Αττικής, Νίκος Αγγελοσούλης στο Open, η μετακύλιση του -ενεργειακού- κόστους στο σουβλάκι μετά τον πόλεμο, έχει διαφοροποιήσει και περιορίσει το μέγεθος των παραγγελιών, με τους περισσότερους να περιορίζονται σε ένα μόνο τυλιχτό.
“Ζούμε μια αναστάτωση από την αρχή του πολέμου. Η ενέργεια έχει διπλασιαστεί, πληρώνουμε διπλούς λογαριασμούς, τα ενοίκια έχουν μεγαλώσει. Δυστυχώς, πλέον δεν ξέρουμε μέρα με τη μέρα τι τιμή θα αντιμετωπίσουμε στα προϊόντα που αγοράζουμε. Πριν από τον πόλεμο ήξερες μια εβδομάδα πριν πού θα πάει η τιμή, προσαρμοζόσουν. Τώρα με τη μέρα αλλάζουν τα τιμολόγια”, είπε αρχικά ο κ. Αγγελοσούλης για να προσθέσει: