Σάββατο
20
Απρίλιος
TOP

Ελλείψεις φαρμάκων: Άφαντη η παρακεταμόλη – Τι σημαίνει η υποκατάσταση με άλλο φάρμακο με την ίδια δραστική ουσία

Η υποκατάσταση φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη με άλλα σκευάσματα, με διαφορετική εμπορική ονομασία, αλλά με την ίδια δραστική ουσία, θα είναι η νέα “καθημερινότητα” στα φαρμακεία, μέχρι τουλάχιστον να ομαλοποιηθεί ο εφοδιασμός της αγοράς.

Όπως τονίστηκε στη χθεσινή έκτακτη συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση των μεγάλων ελλείψεων που καταγράφονται (λόγω της έκρηξης των αναπνευστικών ιώσεων τις τελευταίες εβδομάδες- και ειδικά κατά την περίοδο των εορτών-, σε συνδυασμό με την έλλειψη πρώτων υλών σε παγκόσμιο επίπεδο και τη μείωση της φαρμακευτικής παραγωγής, όπως είχε μεταδώσει πρόσφατα το TheTOC , οι πολίτες θα κατευθύνονται σε γενόσημα σκευάσματα, που όμως θα έχουν το ίδιο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Την ίδια ώρα, στην πληροφόρηση του κοινού για μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) και των επαγγελματιών υγείας για τα σκευάσματα που παρουσιάζουν έλλειψη θα προχωρήσει άμεσα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, μέσω καταλόγου που θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα του.

Που έχουμε τις μεγαλύτερες ελλείψεις

Οι ελλείψεις εντοπίζονται κυρίως στα ιδιωτικά φαρμακεία και αφορούν κατά κύριο λόγο σκευάσματα με δραστική ουσία την παρακεταμόλη, καθώς και πνευμονολογικά εισπνεόμενα φάρμακα.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, το πρόβλημα της έλλειψης συγκεκριμένων φαρμάκων χωρίζεται σε δύο κατηγορίες και συγκεκριμένα σε μία κατηγορία φαρμάκων που παρουσιάζουν διαχρονικά έλλειψη, κυρίως λόγω παραλλήλων εξαγωγών, και στην τωρινή έλλειψη συγκεκριμένων φαρμάκων κυρίως δραστικής ουσίας παρακεταμόλης, αντιβιώσεων και αναπνευστικών και αποφρακτικών συσκευών που είναι παγκόσμιο και αφορά όλες τις χώρες.

Το παγκόσμιο αυτό πρόβλημα οφείλεται λόγω της μειωμένης παραγωγής ως συνέπεια της πανδημίας του Covid-19, της ενεργειακής κρίσης, της έλλειψης πρώτων υλών, της δέσμευσης μεγάλων ποσοτήτων στις χώρες που έχουν πρώτες ύλες όπως η Κίνα και η Ινδία
και στη μεγάλη αύξηση των εποχικών λοιμώξεων.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη thetoc.gr