Η σιδηροπενική αναιμία είναι ο συχνότερος τύπος αναιμίας και εμφανίζεται όταν υπάρχει έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό.
Όμως, η έλλειψη σιδήρου και η αναιμία δεν είναι ένα ασυνήθιστο φαινόμενο. Σύμφωνα με μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «The Journal of Nutrition», η κατανάλωση τροφών με σίδηρο είχε μειωθεί σχεδόν 10% από τις γυναίκες στις ΗΠΑ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους άντρες ήταν περίπου 7%.
Οι συγγραφείς της μελέτης εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη τάση μπορεί να προέρχεται από την στροφή των πολιτών στην κατανάλωση περισσότερης άπαχης πρωτεΐνης με λιγότερο σίδηρο, όπως το κοτόπουλο, και λιγότερου κόκκινου κρέατος.
Επισημαίνουν, επίσης, ότι αρκετές κλασικές τρόφες, που είναι πλούσιες σε σίδηρο, όπως το βόειο κρέας, τα φασόλια και τα βερίκοκα, περιέχουν λιγότερο σίδηρο, λόγω των σύγχρονων γεωργικών πρακτικών με μειωμένα επίπεδα σιδήρου στο έδαφος.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
Πηγή: newsit.gr