Δευτέρα
4
Νοέμβριος
TOP

Eπιστήμονες προειδοποιούν για τη φρουκτόζη

Η κατανάλωση φρουκτόζης φαίνεται να μεταβάλλει τα κύτταρα στο πεπτικό σύστημα με τρόπο που τους επιτρέπει να λαμβάνουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, σύμφωνα με προκλινική μελέτη από ερευνητές του κέντρου Weill Cornell Medicine του Πανεπιστημίου Κορνέλ και του νοσοκομείου NewYork-Presbyterian.

Αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξήγηση της γνωστής σχέσης μεταξύ της αύξησης της κατανάλωσης φρουκτόζης παγκοσμίως, των αυξημένων ποσοστών παχυσαρκίας και ορισμένων καρκίνων.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature, επικεντρώθηκε στην επίδραση μιας υψηλής σε φρουκτόζη δίαιτας στις λάχνες, τις λεπτές δομές που ευθυγραμμίζουν το εσωτερικό του λεπτού εντέρου. Οι λάχνες διευρύνουν την επιφάνεια του εντέρου και βοηθούν το σώμα να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα πλούσια σε φρουκτόζη είχαν λάχνες που ήταν 25% έως 40% μεγαλύτερες από εκείνες όσων δεν έτρωγαν φρουκτόζη. Επιπλέον, η αύξηση του μήκους των λαχνών συνδέθηκε με αυξημένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, αύξηση βάρους και συσσώρευση λίπους.

«Η φρουκτόζη είναι δομημένη διαφορετικά από άλλα σάκχαρα και μεταβολίζεται διαφορετικά», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη και Μεταβολισμού και ενδοκρινολόγος στο Ιατρικό Κέντρο NewYork-Presbyterian/Weill Cornell, δρ Μάρκους ντα Σίλβα Γονκάλβες. «Η έρευνά μας διαπίστωσε ότι ο πρωταρχικός μεταβολίτης της φρουκτόζης προάγει την επιμήκυνση των λαχνών και υποστηρίζει την ανάπτυξη όγκων στο έντερο». Ο δρ Γονκάλβες πρόσθεσε ότι «η φρουκτόζη είναι σχεδόν πανταχού παρούσα στις σύγχρονες δίαιτες, είτε προέρχεται από σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, ζάχαρη, είτε από φρούτα. Η φρουκτόζη από μόνη της δεν είναι επιβλαβής. Το πρόβλημα είναι η υπερκατανάλωση, καθώς το σώμα μας δεν σχεδιάστηκε για να τρώει τόσο πολύ όσο τρώμε».

Στόχος της έρευνας

Η μελλοντική έρευνα στοχεύει να επιβεβαιώσει ότι τα ευρήματα στα ποντίκια μεταφράζονται στους ανθρώπους. «Υπάρχουν ήδη φάρμακα σε κλινικές δοκιμές για άλλους σκοπούς που στοχεύουν το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή φρουκτόζης-1-φωσφορικής», δήλωσε ο δρ Γονκάλβες. «Ελπίζουμε να βρούμε έναν τρόπο να το επανατοποθετήσουμε, για να συρρικνώσει τις λάχνες, να μειώσει την απορρόφηση λίπους και πιθανώς να επιβραδύνει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων».

ΠΗΓΗ