Εξαιρετικά δύσκολος προμηνύεται ο φετινός χειμώνας για την ελληνική οικονομία, αφού ενώ έχει μπροστά τις νέες μεγάλες προκλήσεις, δεν μπορεί να υπολογίζει στα γεμάτα ταμεία που προσέφερε, μέχρι πριν από λίγο καιρό, ο σημαντικός δημοσιονομικός χώρος που έφερναν τα αυξημένα φορολογικά έσοδα.
Η θεομηνία και οι καταστροφές στην Θεσσαλία είχαν ως αποτέλεσμα, λογιστικά τουλάχιστον, αυτός ο δημοσιονομικός χώρος να εξαφανιστεί και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά ανοικτά μέτωπα, εντούτοις η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να βάλει φρένο στις όποιες προσδοκίες και να ευελπιστεί πως η κατάσταση με την ακρίβεια δεν θα γίνει χειρότερη και παράλληλα δεν θα ενσκήψουν νέες ανάγκες από άλλες φυσικές καταστροφές, που θα αναγκάσουν την κυβέρνηση να παρέμβει.
Στον αντίποδα αυτών έχουν ξεκινήσει ήδη οι περικοπές των… προσδοκιών. Η αρχή έγινε με το market pass που όλοι περίμεναν ότι θα πήγαινε μέχρι τέλος του έτους, αλλά κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, παρά μόνο για τις περιοχές που επλήγησαν από πλημμύρες και πυρκαγιές (Θεσσαλία και Έβρο).
Επίσης, σημαντικό είναι και το γεγονός ότι ενώ καλπάζουν οι τιμές στα καύσιμα, κάτι που προμηνύει σημαντικά αυξημένη τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης, εντούτοις οι δημοσιονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την χορήγηση επιδόματος στην αντλία, όπως έγινε πέρυσι.
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως προέχει η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και ως εκ τούτου η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,7% του ΑΕΠ που είναι ο στόχος, δεν μπαίνει σε διαπραγμάτευση.
Ο μεγάλος φόβος πλέον είναι διπλός για την κυβέρνηση. Από τη μία να είναι βαρύς ο χειμώνας με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να παραμείνει στα ύψη και παράλληλα να συνεχιστεί το ράλι ακρίβειας στα τρόφιμα. Στο βάθος μάλιστα υπάρχουν ανησυχητικά μηνύματα από το ενεργειακό μέτωπο με τις τιμές σε αέριο και ρεύμα να εμφανίζουν τις τελευταίες ημέρες ανοδικές τάσεις μετά από μία μακρά περίοδο σχετικής ηρεμίας.
Οι ενδείξεις που υπάρχουν σήμερα στην αγορά μόνο ευοίωνες δεν είναι και αυτό διότι, το πετρέλαιο θέρμανσης δείχνει να διαμορφώνει μία τιμή άνω του 1,5 ευρώ, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν ότι η τιμή μπορεί με βάση τα σημερινά δεδομένα ίσως και να φτάσει τα 1,6 ευρώ το λίτρο. Η διάθεσή του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει σε περίπου 20 ημέρες, στις 15 Οκτωβρίου.
Μάλλον ανησυχητικά είναι τα μαντάτα και από το μέτωπο του φυσικού αερίου που το τελευταίο διάστημα η τιμή του κινείται ανοδικά και πλέον βρίσκεται πάνω από τα 40 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ λίγες εβδομάδες πριν ήταν κάτω από τα 30 ευρώ η μεγαβατώρα.
Όπως είναι φυσικό και η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα επηρεαστεί. Ήδη βρίσκεται πάνω από τα 110 ευρώ η μεγαβατώρα και με βάση τις προβλέψεις τις επόμενες ημέρες θα… «τσιμπήσει» αφού δεν θα μπορούν λόγω της κακοκαιρίας να στηρίξουν το σύστημα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Το βασικό επίδομα θέρμανσης παραμένει στα 350 ευρώ και επιδοτούνται πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και pellet, ενώ δεν ισχύει η διπλή επιδότηση που έλαβαν πέρυσι όσοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το ακριβό φυσικό αέριο και να χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης.
Για τη χειμερινή περίοδο 2023-2024 θα χορηγηθεί επίδομα θέρμανσης στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με βαθμο-ημέρες. Το εισοδηματικό όριο παραμένει το ίδιο για τον άγαμο (16.000 ευρώ) και τον έγγαμο (24.000 ευρώ), αλλά αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, σε 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
πηγή: www.newsit.gr