Πέμπτη
6
Οκτώβριος
TOP

Έρχονται προκηρύξεις για εκπαίδευση 230.000 εργαζομένων και ανέργων σε πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες

Πόροι πάνω από 1 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την απασχόληση των νέων, σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, ενώ έως το φθινόπωρο θα βγουν προκηρύξεις για 230.000 εργαζομένους και ανέργους που θα εκπαιδευθούν σε πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες.

Πόρους πάνω από 1 δισ. ευρώ κινητοποιεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για δράσεις που στηρίζουν την απασχόληση των νέων, τόνισε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής για την Ισότητα, τη Νεολαία και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, η δεκαετής οικονομική κρίση που πέρασε η χώρα μας οδήγησε στη γενιά του brain drain και όξυνε το πρόβλημα της ανεργίας των νέων, που παραμένει σε υψηλά επίπεδα, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί την τελευταία τριετία. Ενδεικτικά, τον Απρίλιο το ποσοστό της ανεργίας των νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών ήταν 36,8%. Ένα πολύ υψηλό ποσοστό, το οποίο ωστόσο είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με ένα χρόνο πριν (47,7%), αλλά και την περίοδο 2017-2018 όταν η ανεργία των νέων ήταν 45,3% και 40% αντίστοιχα.

«Πέρα από την οικονομική κρίση, είχαμε να αντιμετωπίσουμε και τέσσερα ακόμα προβλήματα: Πρώτον, ο τέως ΟΑΕΔ λειτουργούσε κατά τρόπο παρωχημένο και είχε μετατραπεί σε παγίδα μακροχρόνιας ανεργίας. Δεύτερον, παρά τα χρήματα που λάμβανε η χώρα από την ΕΕ επί δεκαετίες, ήμασταν στις τελευταίες θέσεις στους δείκτες δεξιοτήτων. Τρίτον, τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας δεν ήταν μαζικά και τέταρτον, υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια μια εχθρική πολιτική προς την επιχειρηματικότητα που δεν ενθάρρυνε τις επενδύσεις που είναι προϋπόθεση για τη μείωση της ανεργίας.

»Ξεκινήσαμε λοιπόν μια προσπάθεια σε πολλά επίπεδα ώστε να μειωθεί έτσι η ανεργία. Και η προσπάθεια αυτή πέτυχε λόγω της φορολογικής πολιτικής (μείωση φόρων), της αδειοδοτικής πολιτικής (διευκόλυνση επενδύσεων) της ασφαλιστικής πολιτικής (μείωση εισφορών), της εργασιακής πολιτικής που εναρμονίστηκε με καλές ευρωπαϊκές πρακτικές και λόγω της δημοσιονομικής πολιτικής που εξέπεμψε μήνυμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης στις αγορές. Εξαιτίας όλων αυτών η ανεργία μειώθηκε από 17,3% το καλοκαίρι του 2019 σε 12,5% τον Απρίλιο και αυτό δεν έτυχε, πέτυχε», υπογράμμισε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που στη συνέχεια ανέλυσε τους τέσσερις άξονες μέτρων για τη στήριξη της απασχόλησης:

1. Δόθηκαν 10 δισ. ευρώ κατά την περίοδο του κορωνοϊού για να στηριχθούν εργαζόμενοι και άνεργοι που επλήγησαν από την πανδημία για να περάσουν την κρίση. Αυτό συνέβαλε στην κοινωνική συνοχή και απέτρεψε την έκρηξη ανεργίας μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων που πολλοί προέβλεπαν. Αντ’ αυτού υπήρξε ταχεία αποκλιμάκωση της ανεργίας τον τελευταίο χρόνο.

2. Με διάφορες πολιτικές βοηθήθηκαν πάνω από 380.000 άνεργοι να ενταχθούν ή να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας. Είναι ενδεικτικό ότι ο ρυθμός των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ για επιδοτούμενες θέσεις εργασίας τριπλασιάστηκαν, ενώ προωθήθηκαν και καινοτόμα προγράμματα όπως το πρόγραμμα με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ για την νεανική επιχειρηματικότητα, στο οποίο 3.000 νέοι ολοκλήρωσαν κατάρτιση στη Google και στη συνέχεια έλαβαν 15.000 ευρώ έκαστος για τη στήριξη μιας επιχειρηματικής ιδέας.

3. Πραγματοποιήθηκε μία θεσμική παρέμβαση για την αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και των επιδομάτων μέσω του νόμου «Δουλειές Ξανά». «Επιδιώκουμε να στηρίξουμε ουσιαστικά όσους αναζητούν ενεργά εργασία με ψηφιακά εργαλεία και κίνητρα, όπως το επίδομα εργασίας για όσους ανέργους βρίσκουν δουλειά εντός του 12μηνου που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Με τον ίδιο νόμο αναβαθμίστηκε και η κατάρτιση. Μόλις χθες παρουσιάστηκε η νέα γενιά προγραμμάτων κατάρτισης, με τα οποία συνδέεται ένα μέρος της αποζημίωσης «δασκάλων» και «μαθητών» με τα αποτελέσματα της δουλειάς της και ανοίγουμε τις πόρτες των πανεπιστημίων στους καταρτιζόμενους. Θέλουμε να αλλάξουμε η λογική σε σχέση με τα επιδόματα και την κατάρτιση για να ακολουθήσουμε σύγχρονες ευρωπαϊκές πρακτικές και να έχουμε αντίστοιχα αποτελέσματα», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

4. Οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης τοποθετήθηκαν στο επίκεντρο της στρατηγικής του Υπουργείου, κάτι που αποτυπώνεται και στην σχετική Εθνική Στρατηγική, που δίνει προτεραιότητα στην ενίσχυση της απασχόλησης των νέων, με παρεμβάσεις όπως η απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας, η επιδότηση νέων θέσεων εργασίας και θέσεων πρακτικής άσκησης, τα προγράμματα κατάρτισης και ενίσχυσης των δεξιοτήτων, και τα προγράμματα συμβουλευτικής και στήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπογράμμισε ότι υπάρχουν τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση όλων αυτών των πρωτοβουλιών, καθώς στους πόρους του ΕΣΠΑ ήρθαν να προστεθούν και αυτοί του Ταμείου Ανάκαμψης. «Έχοντας διπλάσιο προϋπολογισμό στη διάθεσή μας και δύο διαφορετικά εργαλεία, προχωράμε με διακριτές δράσεις, δίνοντας προτεραιότητα στην απασχόληση των νέων. Στο πλαίσιο αυτό θα υλοποιηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης νέας γενιάς ύψους 1 δισ. Πρόκειται για μακράν το μεγαλύτερο πρόγραμμα που έγινε ποτέ και θα καλύψει 500.000 εργαζομένους και ανέργους.

Την άλλη εβδομάδα η πρόσκληση για 80.000 ανέργους

Την άλλη εβδομάδα βγαίνει η πρόσκληση για 80.000 ανέργους και σύντομα θα ακολουθήσει δεύτερη προκήρυξη για 150.000 εργαζομένους. Με άλλα λόγια, έως το φθινόπωρο θα βγουν προκηρύξεις για 230.000 εργαζομένους και ανέργους που θα εκπαιδευθούν σε πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες. Προβλέπονται επίσης προγράμματα κατάρτισης από τα αναβαθμισμένα κέντρα της ΔΥΠΑ με τη συμμετοχή 78.000 πολιτών και προγράμματα ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και πιλοτικά προγράμματα προώθησης στην απασχόληση, με 105.000 άνεργους ωφελούμενους συνολικά.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη  dikaiologitika.gr