Σάββατο
9
Δεκέμβριος
TOP

Έρευνα έδειξε το φρούτο που όταν το καταναλώνεις καθημερινά μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας και κατάθλιψης

Αν και οι φράουλες δεν αποτελούν θεραπεία για την άνοια, η δυνατότητά τους να βελτιώσουν τη μνήμη και τη διάθεση σε άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο είναι μια συναρπαστική ανακάλυψη. Ανοίγεται έτσι μια απλή, φυσική προσέγγιση για πιθανή μείωση του κινδύνου άνοιας, τονίζοντας τη σημασία της διατροφής στη συνολική υγεία και τη γνωστική μας ευεξία.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, η καθημερινή κατανάλωση φράουλας σε υπέρβαρους μεσήλικες με αυτοαναφερόμενη ήπια γνωστική έκπτωση, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και κατάθλιψης.

“Η άνοια είναι ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές ασθένειες, όλες χωρίς θεραπείες”, δήλωσε ο Ρόμπερτ Κρικόριαν, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Ακαδημαϊκού Κέντρου Υγείας του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι στις ΗΠΑ.

“Δεν είναι σαφές αν θα βρεθεί ποτέ αποτελεσματική θεραπεία, οπότε η πρόληψη και ο μετριασμός μέσω επιλογών διατροφής και τρόπου ζωής είναι προς το παρόν η καλύτερη προσέγγιση που έχουμε”, πρόσθεσε.

Η μελέτη

Σε αυτήν τη διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή συμμετείχαν πέντε άνδρες και 25 γυναίκες. Η μία ομάδα έλαβε σκόνη φράουλας που παρασκευάστηκε από ολόκληρα φρούτα τα οποία είχαν αποξηρανθεί, καταψυχθεί και αλεσθεί. Η δεύτερη ομάδα έλαβε εικονικό φάρμακο που είχε την ίδια εμφάνιση, γεύση και το ίδιο φορτίο υδατανθράκων με τη σκόνη φράουλας και περιείχε φυτικές ίνες αλλά όχι πολυφαινόλες.

Κάθε συσκευασία που λάμβαναν καθημερινά οι συμμετέχοντες περιείχε 13 γραμμάρια σκόνης φράουλας που ισοδυναμούσε με περίπου 1 φλιτζάνι ολόκληρες φρέσκες φράουλες. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να σταματήσουν να καταναλώνουν άλλα κόκκινα φρούτα, χυμούς και εκχυλίσματα κατά τη διάρκεια της μελέτης. Οι συμμετέχοντες υποβληθηκαν σε τεστ γνωστικών ικανοτήτων.