Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

ΕΣΠΑ: Έρχονται δύο νέα προγράμματα στήριξης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Δύο νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ, που απευθύνονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βρίσκονται στο στάδιο της προδημοσίευσης, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των επενδυτικών εργαλείων που διαθέτει η κυβέρνηση για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, το πρώτο αφορά την ίδρυση και λειτουργία νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προϋπολογισμού 190 εκατ. ευρώ και στους δικαιούχους του περιλαμβάνονται και ελεύθεροι επαγγελματίες (γιατροί, μηχανικοί κτλ.).

Το δεύτερο αφορά την ίδρυση και λειτουργία νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ.

Τα προγράμματα θα παραμείνουν αναρτημένα για 30 μέρες και στη συνέχεια θα είναι ανοιχτά για 40 μέρες. Η επιδότηση θα φτάνει έως το 50%, θα επιλέγονται οι δικαιούχοι στη βάση συγκριτικής αξιολόγησης και όχι «όποιος πατήσει πρώτος το κουμπί» για την υποβολή του αιτήματος, ενώ θα γίνονται δεκτές δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν από τη στιγμή της προκήρυξης του προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθήσουν εντός του μηνός και άλλα προγράμματα για τη γενική επιχειρηματικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (130 εκατ. ευρώ), καθώς και για τη μεταποίηση, που απευθύνεται σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις (150 εκατ. ευρώ). Συνολικά, την περίοδο 2023-2025 αναμένεται να δαπανηθούν 36,5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Συγκεκριμένα, σχεδόν 6 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ, 19,6 δισ. ευρώ από το συγχρηματοδοτούμενο και 10,8 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για αύξηση 100% σε σύγκριση με την περίοδο 2017-2019. Ο κ. Παπαθανάσης προανήγγειλε και τροποποίηση του πλαισίου που διέπει το ΠΔΕ στις αρχές του επόμενου χρόνου. Σχετικά με τα άλλα, επιμέρους επενδυτικά προγράμματα και εργαλεία, στη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής:

– ΠΔΕ – Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ 2021-2025) – Ειδικό Πρόγραμμα Φυσικών Καταστροφών. Μέσω του ΕΠΑ εκτιμάται ότι θα διατεθούν 10,6 δισ. ευρώ και από το Ειδικό Πρόγραμμα Φυσικών Καταστροφών 1,8 δισ. ευρώ. «Το ΠΔΕ έχει αναβαθμιστεί σε ένα πολύτιμο εργαλείο άσκησης οικονομικής πολιτικής». (Δημήτρης Σκάλκος, γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ). – Συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα: Εως τώρα έχουν υπογραφεί 22 συμβάσεις 2,5 δισ. ευρώ και 43 έργα επενδυτικού κόστους 6,3 δισ. ευρώ βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία, σε τομείς όπως διαχείριση απορριμμάτων, οδικές και σιδηροδρομικές υποδομές, υποδομές δημόσιας διοίκησης, φοιτητικές εστίες κ.ά. (Νίκος Σεργης, διευθυντής μονάδας ΣΔΙΤ).

– Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Τα τελευταία 4 χρόνια χορηγήθηκαν 45.288 δάνεια, συνολικού ύψους 9,4 δισ. ευρώ. Κύρια αποστολή της τράπεζας είναι η διεύρυνση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. (Γιώργος Ζαββός, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΤ). Στόχος είναι να διευρυνθεί η περίμετρος των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση κατά 60.000.

– Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (πρώην ΤΑΝΕΟ): Είναι το sovereign Fundof-funds της Ελλάδας και στηρίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις διαφόρων σταδίων ανάπτυξης με χαρακτηριστικά καινοτομίας. (Χάρης Λαμπρόπουλος και Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΑΤΕ).

πηγή: www.moneyreview.gr