
Την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), την Τετάρτη 9 Απριλίου 2025, στο ξενοδοχείο Divani Caravel, παρουσία των εταιρειών-μελών της. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, η Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής και Αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, κα Ράνια Αικατερινάρη και ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, κ. Νίκος Δέδες. Στη διάρκεια της συνέλευσης παρουσιάστηκε ο απολογισμός της χρονιάς, αναλύθηκαν οι προκλήσεις και προτεραιότητες του κλάδου και συζητήθηκαν οι στρατηγικές προοπτικές 2025-2028.
Κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της Γενικής Συνέλευσης ο Πρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Θεόδωρος Τρύφων, δήλωσε: «Το έργο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας τα επόμενα χρόνια είναι γεμάτο προκλήσεις. Η αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και ο εμπορικός πόλεμος δημιουργούν ένα δυσμενές κλίμα για την παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, προκύπτουν και μεγάλες ευκαιρίες. Η ευρωπαϊκή φαρμακευτική πολιτική αλλάζει και θέτει στο επίκεντρό της τον επαναπατρισμό της παραγωγής, την παροχή κινήτρων σε επενδύσεις του κλάδου και τα κρίσιμα φάρμακα.
Σε εθνικό επίπεδο στόχος μας είναι η μείωση του χρηματοδοτικού κενού μέσω της ενίσχυσης της χρηματοδότησης και της υλοποίησης των διαρθρωτικών μέτρων για τον έλεγχο της δαπάνης. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί έναν από τους πιο εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Υλοποιούμε ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,6 δισ. ευρώ έως το 2026. Οι επενδύσεις μας αυτές διασφαλίζουν την κάλυψη των αναγκών και την επάρκεια της φαρμακευτικής αγοράς με προσιτά και ποιοτικά φάρμακα. Η μείωση των εξοντωτικών υποχρεωτικών επιστροφών clawback αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες προκειμένου να επιταχύνουμε την ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας».
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, κατά την τοποθέτησή του μίλησε για το νέο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται και την προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε: «Η αβεβαιότητα στις αγορές εξαιτίας του εμπορικού πολέμου επιδρά και στις επενδύσεις. Για την Ελλάδα η απάντηση στις προκλήσεις βρίσκεται στην υλοποίηση επενδύσεων, στην προώθηση της καινοτομίας, στην ανάπτυξη νέων τομέων με προστιθέμενη αξία και στην ενίσχυση της παραγωγής». Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε πως «η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, καθώς παράγουμε ως χώρα ποιοτικά φάρμακα και τα εξάγουμε» και προσέθεσε πως στόχος πρέπει να είναι «να μειώσουμε το επενδυτικό κενό και να διατηρήσουμε την ισορροπημένη δημοσιονομική πολιτική». Επιπλέον, τόνισε πως «η δασμολογική πολιτική ανατρέπει το παγκόσμιο εμπόριο, αλλά οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία θα είναι έμμεσες» και συμπλήρωσε πως «αναμένεται η ελληνική οικονομία να συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμό πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος υπογράμμισε πως «ο παραγωγικότερος κλάδος της ελληνικής βιομηχανίας είναι η εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου, καθώς (εκτός από τα καύσιμα) έχει τις μεγαλύτερες εξαγωγές και η επίπτωση στην ελληνική οικονομία είναι ιδιαιτέρως θετική». Ο κ. Γεωργιάδης προσέθεσε πως «είμαστε μια χώρα που αντιπροσωπεύει το 12% της ευρωπαϊκής παραγωγής» υπογραμμίζοντας τις επενδύσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. «Το 2019 άρχισε η εφαρμογή του επενδυτικού clawback. Πρόκειται για τον πιο επιτυχημένο επενδυτικό νόμο της μεταπολίτευσης. Καθώς με 400 εκατ. ευρώ το κράτος από το 2019 έως σήμερα δόθηκαν κίνητρα που έφεραν επενδύσεις άνω των 1,6 δισ. ευρώ. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας με απολαβές άνω του μέσου όρου της αγοράς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης. Καταλήγοντας ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε πως «στόχος είναι η επιτυχία του επενδυτικού clawback να συνεχιστεί και μετά τη λήξη του Ταμείου Ανάκαμψης» και τόνισε την αναγκαιότητα «επιστροφής της παραγωγής φαρμάκου στην Ευρώπη».
Από την πλευρά του ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος χαρακτήρισε την εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου ως «ένα success story και τον πιο δυναμικό κλάδο της ελληνικής βιομηχανίας» και προσέθεσε πως «πρέπει να γίνει παράδειγμα για πολλούς κλάδους καθώς οι επενδύσεις που υλοποιεί συμβάλλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση». Ο Υπουργός αναφέρθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο τονίζοντας πως «οι μεγάλες επενδύσεις του Αναπτυξιακού θα χαρακτηρίζονται ως Στρατηγικές και με αυτόν τον τρόπο θα δοθούν παραπάνω κίνητρα», ενώ συμπλήρωσε πως «θα δοθεί βαρύτητα στην ανάπτυξη της περιφέρειας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας». Τέλος, ο υπουργός κατέληξε υπογραμμίζοντας πως «το επενδυτικό clawback πρέπει να επεκταθεί».
Στο πλαίσιο της συνέλευσης πραγματοποιήθηκαν και οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των μελών που θα συγκροτήσουν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΦ, από τις οποίες προέκυψαν τα εξής μέλη: Θεόδωρος Τρύφων, Θεόδωρος Κωλέτης, Άρης Μητσόπουλος, Δημήτρης Δέμος, Μάκης Οικονόμου, Νίκος Μπουφίδης, Σίμος Αναστασόπουλος, Κωνσταντίνος Παχής και Ευάγγελος Ζέκκας.