Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Ευκαιρία αλλά και πρόκληση για την Καλαμάτα η κλιματική ουδετερότητα

«Οραματιστήκαμε, προγραμματίσαμε, σχεδιάσαμε, συνεργαστήκαμε, διεκδικήσαμε και πετύχαμε κάτι πολύ σπουδαίο. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εντάσσει την Καλαμάτα στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων έως το 2030, αποτελεί για το Δήμο μας μια απόφαση ιστορική και ταυτόχρονα μια μεγάλη πρόκληση για το μέλλον. Ένα μέλλον που πιστέψαμε και που είμαστε βέβαιοι ότι η Καλαμάτα και αξίζει και θα το έχει. Μεθοδικά, στοχευμένα, με σχέδιο και πρόγραμμα, αφήνοντας στην άκρη τη μιζέρια, συνεργαζόμενοι με όλους εκείνους που πιστεύουν ότι η Καλαμάτα έχει τις δυνατότητες και μπορεί».

Αυτό τόνισε στην αρχή της συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης 4 Μαΐου 2022, στο Ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας, ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, πλαισιωμένος από τα μέλη της ομάδας στρατηγικού σχεδιασμού. Ο κ. Βασιλόπουλος μίλησε για την ευκαιρία αλλά και την πρόκληση που η Καλαμάτα έχει μπροστά της, αναφέροντας τα εξής:

«Κατά την προετοιμασία της πόλης για τη σύνταξη του φακέλου, της πρότασης για την υποψηφιότητά μας στην Ευρωπαϊκή Αποστολή, είχα τονίσει ότι υπάρχουν αποφάσεις που ορίζουν την πορεία, το χαρακτήρα και την προοπτική τους. Που διαμορφώνουν για χρόνια πολλά την ποιότητα της ζωής των κατοίκων τους. Που καθορίζουν τη θέση τους στο χάρτη των πόλεων, σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Μια τέτοια σπουδαία απόφαση ελήφθη για την πόλη μας. Μια πρόκληση που ανοίγει το δρόμο στο αύριο. 

Πλέον, μαζί με 99 ακόμα πόλεις της Ευρώπης καλούμαστε να ακολουθήσουμε τον οδικό χάρτη που θα μας καταστήσει πόλεις – πρότυπο. Πόλεις που θα επιτύχουν έως το 2030 αυτό που θα ακολουθήσει για όλη την υπόλοιπη Ευρώπη έως το 2050. 

Τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσει μία πρώτη συνάντηση των 100 πόλεων, ένα workshop όπου θα τεθούν οι άξονες εντός των οποίων θα κινηθούμε στα πρώτα βήματα προς την κλιματική ουδετερότητα. Στις 13 Ιουνίου είναι η ημέρα όπου στις Βρυξέλλες θα υπογραφεί το κλιματικό μνημόνιο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Άμεσα, θα εκκινήσει η διαδικασία της ενημέρωσης πολιτών και επιχειρήσεων. Και το τονίζω αυτό καθώς η βασική στόχευση των χρηματοδοτήσεων, έχει στο επίκεντρο επιχειρήσεις και ιδιώτες. Χρήματα που, μέσω του Δήμου, θα κατευθυνθούν – επενδυθούν σε άξονες, δράσεις και προτάσεις με στόχο την κλιματική ουδετερότητα. Για όλα αυτά θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση, ώστε ο καθένας να γνωρίζει το τι ακριβώς θα συμβεί. 

Προτεραιότητα σε αυτή τη φάση έχει ο σχεδιασμός μας. Σχεδιασμός που θα υποστηριχθεί από τη δημιουργία πλατφόρμας για τις 100 πόλεις. Μιας πλατφόρμα που θα προσφέρει μια σειρά από δραστηριότητες, τη χρήση χρηματοοικονομικών και τεχνικών συμβουλευτικών υπηρεσιών για πρόσβαση στη δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση. 

Θα απονεμηθεί δε ένα Σήμα Αποστολής στις επιλεγμένες πόλεις, αναγνωρίζοντας την ποιότητα και τη σκοπιμότητα των δεσμεύσεών τους. Αυτό το σήμα θα διευκολύνει τη δημιουργία στοχευμένων ευκαιριών χρηματοδότησης στα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ, κάνοντας ρητή αναφορά στο σήμα, στις διαδικασίες απονομής τους (προσκλήσεις υποβολής προτάσεων, βραβεία κ.λπ.), δίνοντας π.χ. επιπλέον πόντους στις επιλεγμένες πόλεις στα κριτήρια ανάθεσης στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης. Αυτά είναι θέματα τεχνικά που θα αναλυθούν σε επόμενο χρόνο. 

Η χρηματοδότηση του προγράμματος ανέρχεται συνολικά -ευρωπαϊκοί πόροι, ιδιωτικά κεφάλαια και άλλα- σε 10.000€ ανά κάτοικο. Αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για ένα τεράστιο χρηματοδοτικό εργαλείο. 

Μερικά από τα οφέλη της Ευρωπαϊκής Αποστολής:

-Εξατομικευμένες συμβουλές και βοήθεια από πλατφόρμα αποστολής

-Πρόσβαση σε πρόσθετες ευκαιρίες χρηματοδότησης και μέσω του σήματος της Αποστολής.

-Έρευνα και Καινοτομία.

-Υποστήριξη μέσω εθνικού δικτύου επαφών.

-Ευκαιρίες δικτύωσής, μάθησης και ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ των πόλεων.

-Υψηλή προβολή, ελκυστικότητα για επενδύσεις και εξειδικευμένους εργαζόμενους.

Λοιπόν, θα υπάρξουν αναλυτικά ενημερώσεις για όλα αυτά. Το κρίσιμο, το σημαντικό, το σπουδαίο είναι ότι καταφέραμε και η Καλαμάτα μπήκε στον χάρτη των 100 πόλεων. 

Σήμερα, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε την τεράστια αυτή ευκαιρία. Να διαμορφώσουμε μαζί, μια καλύτερη πορεία για την πόλη. Για μια Καλαμάτα κλιματικά ουδέτερη που θα υπηρετεί την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής και των κατοίκων της. 

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλες και όλους που συμμετείχαν στη μεγάλη προσπάθεια της διεκδίκησης, ομάδες Συντονισμού, Στρατηγικού σχεδιασμού, Θεματικών ενοτήτων, Πανεπιστήμια, Ερευνητικά κέντρα, εξωτερικοί συνεργάτες, Βουλευτές, Δημάρχους, Περιφέρεια και όλους τους συμμετέχοντες στις διαβουλεύσεις.   

Θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι γνωρίζω καλά ότι η μεγάλη αυτή επιτυχία, συνιστά μόνο την αφετηρία της μεγάλης πρόσκλησης που ανοίγεται μπροστά μας. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Τώρα απαιτείτε σύνεση, σωστός προγραμματισμός και πολύ σκληρή δουλεία.

Δεσμεύομαι, ότι όπως κερδίσαμε το μεγάλο στοίχημα της συμμετοχής μας στις “100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030”, έτσι θα κερδίσουμε και το στοίχημα της αξιοποίησης της ευκαιρίας που ανοίγεται για την πόλη μας και για όλες και όλους εμάς. 

Στην προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς. Καλώ όλους να εργαστούμε μαζί για μια διαφορετική, κλιματικά ουδέτερη, ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική, που θα καταστήσει την Καλαμάτα πόλη – πρωταγωνιστή και θα διασφαλίσει καλύτερη ποιότητα ζωής για εμάς, αλλά κυρίως για τα παιδιά μας, τις γενιές που θα ακολουθήσουν».

«ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ»

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού, Τουρισμού, Κλιματικής Αλλαγής, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης & Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Νίκος Μπασακίδης σημείωσε ότι «η Καλαμάτα μπήκε στον ευρωπαϊκό χάρτη, στη μάχη, στον πόλεμο ενάντια στην κλιματική κρίση. Σε αυτόν τον πόλεμο ως πόλη κερδίσαμε μια μάχη. Κερδήθηκε κατόπιν μεθοδικής προσπάθειας, αναλυτικής και συμμετοχικής. Αυτή η νίκη μας δίνει την εγρήγορση εκείνη που πρέπει να έχουμε ώστε να συνεχίσουμε τον πόλεμο για να μπορέσουμε στο τέλος να κερδίσουμε ώστε να γίνουμε κλιματικά ουδέτεροι μέχρι το 2030. Ταυτόχρονα, αυτή η μάχη μας έδωσε τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας ως πόλη συμμετοχικά να εργαστούμε και ν’ αντιμετωπίσουμε τη συγκεκριμένη πρόσκληση. Από την πόλη μας συμμετείχαν πλέον των 80 νομικών προσώπων, φορέων, συλλόγων, φυσικών προσώπων διακεκριμένων, κ.λπ., που υποστηρίχθηκαν από 12 ερευνητικά πανεπιστημιακά εργαστήρια. Άρα, κάναμε μια δουλειά επιστημονική, συμμετοχική, και το αποτέλεσμα ήταν θετικό. Κι έτσι θα συνεχίσουμε».

Ακολούθως το λόγο έλαβαν μέλη της ομάδας στρατηγικού σχεδιασμού, οι οποίοι συμμετείχαν είτε ως Επικεφαλής Αξόνων, είτε ως Εισηγητές Θεματικών Ενοτήτων.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και Δημοτικός Σύμβουλος, Μιχάλης Αντωνόπουλος, σημείωσε ότι «είμαστε υπερήφανοι για την πόλη και το Δήμο μας γι’ αυτό που πέτυχε. Οι κυρίαρχοι παράγοντες της επιτυχίας σχετίζονται αφ’ ενός μεν με την επιμονή του Δημάρχου Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλου. Υπήρχε πραγματικά μεγάλη πίεση σε όλη την ομάδα και μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά του για να φτάσουμε σε αυτόν το αποτέλεσμα. Το δεύτερο ήταν η ομάδα και οι συμμετέχοντες που ήταν και εξαίρετοι επιστήμονες αλλά είχαμε και πολύ καλή συνεργασία. Το σημαντικό όμως είναι ότι η πόλη της Καλαμάτας έχει όλες τις δυνατότητες, αν θέλετε και τις προδιαγραφές, προκειμένου να προσεγγίσει αυτόν τον στόχο. Ο μετασχηματισμός της Καλαμάτας σε κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2030 είναι κάτι πολύ σημαντικό. Η δε χρηματοδότηση, όπως είπε και ο Δήμαρχος, αγγίζει τα όρια ενός μικρού ΕΣΠΑ. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι στην ιστορία της Καλαμάτας κάτι τέτοιο δεν υπήρξε μέχρι σήμερα. Αυτή η χρηματοδότηση δεν αφορά μόνο υποδομές αλλά και την ανάπτυξη του τόπου μας τα επόμενα 100 – 200 χρόνια με παράγοντες κλιματικούς, κάτι που το έχουμε ανάγκη σαν χώρα και σαν Δήμος. Η βιωσιμότητα, η αειφορία που θα εξασφαλιστεί μέσα από το πρόγραμμα, είναι σημαντικότατος οδηγός για την μετέπειτα εξέλιξη όλων των άλλων πόλεων της χώρας και γενικότερα για την προσαρμογή μας στην κλιματική διαφοροποίηση που υφίσταται ο πλανήτης μας».

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Πάνος Κρητικός, μετέφερε την χαρά όλων των μελών του Επιμελητηρίου για την επιτυχία της Καλαμάτας και πρόσθεσε: «Χαρά που συμμετείχαμε σε αυτήν την πολύ μεγάλη, εμβληματική και οραματική προσπάθεια του Δήμου Καλαμάτας. Συμμετείχαμε και θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε σε όλο αυτό διότι πραγματικά μέσα από την προσπάθεια αυτή διαπιστώσαμε πώς η συνύπαρξη πολλών φορέων, εμπνευσμένων αιρετών και αυτοδιοικητικών, μπορεί να καταφέρει να απογειώσει επαρχιακές πόλεις όπως είναι η Καλαμάτα. Πιστεύουμε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα αποδείξει και θα καταδείξει τη μεγάλη σημασία διεκδίκησης του συγκεκριμένου στόχου. Βέβαια, αυτό που χρειάζεται από εδώ και πέρα, είναι πάρα πολύ δουλειά».

Η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Δήμου, Σταυρούλα Αγρίου, σημείωσε ότι είναι ημέρα χαράς και γιορτής για την Καλαμάτα που κατάκτησε την ένταξή της στην πρωτοπορία της Ευρώπης και πρόσθεσε: «Επομένως, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι τουλάχιστον από την πλευρά της διοίκησης του Δήμου, ότι τα στελέχη θα δώσουν τον καλύτερο δυνατό εαυτό τους, ό,τι μπορούν και δεν μπορούν, για να πετύχει αυτό το εγχείρημα αλλά, είναι μια μάχη κι ένας αγώνας που χρειαζόμαστε όλοι, δεν περισσεύει κανείς για να καταφέρουμε το καλύτερο για την Καλαμάτα, για το Δήμος μας, για τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα».

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας, Παναγιώτης Λύρας, είπε: «Σε μια δύσκολη συγκυρία για την ανθρωπότητα, η Καλαμάτα βάζει τον πήχη και τον προσπερνά. Κάνει το καλύτερο για τον εαυτό της, για τα παιδιά της, για το μέλλον της. Βρισκόμαστε σε μια μέρα που χαρακτηρίζεται ιστορική, μια πρόκληση ιστορική, η Καλαμάτα να γυρίζει σελίδα και όλοι μαζί, με το εμείς να προηγείται του εγώ, να κοιτάξουμε πρώτα τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Είναι σαφές ότι η πόλη της Καλαμάτας, διαθέτει και το ανθρώπινο δυναμικό αλλά και την ψυχή για να μπορέσει να καταφέρει να γίνει μια κλιματικά ουδέτερη πόλη. Στόχο που θα υπηρετήσει ο Δήμος Καλαμάτας, οι υπηρεσίες, οι φορείς της πόλης, με συνεργασία, με σύμπραξη της κοινωνίας, με οριζόντια προσέγγιση σε όλα αυτά τα μεγάλα θέματα και, προφανώς, όπως καταλαβαίνουμε, το μέλλον προδιαγράφεται καλύτερο μέσω της υλοποίησης αυτού το προγράμματος. Είναι σίγουρο ότι ο πρωταγωνιστής θα είναι ο συνδημότης μας».