Δευτέρα
20
Ιανουάριος
TOP

Ευρωεκλογές: Σχέδιο για «5+1 περιφέρειες» – Η Πελοπόννησος συνενώνεται με Ήπειρο, Δυτική Ελλάδα και Ιόνιο!

«Συζήτηση κομμένη» για τις ευρωεκλογές είναι η εντολή που έχει δώσει στους συνεργάτες του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς δεν θέλει στη δημόσια σφαίρα κουβέντες για κάλπες ούτε αποπροσανατολισμό των στελεχών του από τις κυβερνητικές προτεραιότητες της περιόδου.

Το επιδιωκόμενο δημόσιο «σιωπητήριο» στη νέα εκλογολογία δεν σημαίνει ότι παρασκηνιακά και σε στενό κύκλο σε Μαξίμου και ΝΔ δεν γίνονται προσχέδια και προπαρασκευαστικές κινήσεις για την κρίσιμη αναμέτρηση του Ιουνίου, που θα ρίξει αυλαία στον μακρύ εκλογικό κύκλο και στην οποία ποντάρουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις.

Οριστικές αποφάσεις

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός παίρνει οριστικές αποφάσεις εντός του Δεκεμβρίου για το αν και ποιες αλλαγές θα φέρει στο εκλογικό σύστημα επισήμως το 2024 – από τον Ιανουάριο δηλαδή και σίγουρα όχι εντός του έτους.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο έχουν διαμορφωθεί πλέον δύο εκ διαμέτρου αντίθετες σχολές σκέψης: από τη μία εκείνοι που εγείρουν ερωτηματικά διακρίνοντας και πολιτικό «ρίσκο» σε οποιαδήποτε παρέμβαση υπεραμυνόμενοι το ισχύον σύστημα σταυρού και ενιαίας περιφέρειας και από την άλλη όσοι στηρίζουν ένα μεικτό μοντέλο σταυρού και «σπασμένες» περιφέρειες ώστε το κυνήγι της ψήφου να ενισχύεται και σε τοπικό επίπεδο με ταυτόχρονη, σύμφωνα με την επιχειρηματολογία τους, μείωση δύναμης στις πιο «λαμπερές» υποψηφιότητες που με την πανελλαδική αναγνωρισιμότητα παίρνουν αυτομάτως προβάδισμα.

Εκτός συζήτησης παραμένει μόνο η υιοθέτηση λίστας αντί σταυροδοσίας και η αλλαγή του ορίου 3%, ενώ συζήτηση επί των εναλλακτικών σεναρίων (και μαζί των προβληματισμών, των στοχεύσεων και της στρατηγικής) ανοίγει στον άξονα Ηρώδου Αττικού και υπουργείου Εσωτερικών εντός του μήνα.

Νέες εκλογικές ζώνες

Στα χέρια του Πρωθυπουργού αναμένεται να φτάσει και το σχέδιο «5+1», που σε περίπτωση αλλαγών του συστήματος κερδίζει έδαφος. Ο σχεδιασμός κατάτμησης της επικράτειας προβλέπει σε κάθε περίπτωση – το λιγότερο – πέντε εκλογικές ζώνες. Στην περίπτωση αυτή, θα έχουν αποκλειστικό ψηφοδέλτιο οι εξής περιφέρειες:

1.  Η Αττική η οποία αναμένεται να εκλέγει σίγουρα τους επτά από τους 21 έλληνες ευρωβουλευτές.

2.  Η Πελοπόννησος συνενώνεται με Ηπειρο, Δυτική Ελλάδα και Ιόνιο σε μία διευρυμένη περιφέρεια.

3.  Η Κρήτη συνενώνεται με το Αιγαίο.

4.  Η Μακεδονία μαζί με τη Θράκη.

5.  Η Θεσσαλία μαζί με τη Στερεά Ελλάδα.

Αν και οι συζητήσεις για τα κριτήρια εκλογής αναμένονται μετά το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, δεν μπορεί, όπως συμφωνούν ενημερωμένες πηγές, παρά να υπάρξει αναλογική εκπροσώπηση – η εκλογή των πρώτων σε σταυρών από κάθε κόμμα με βάση πληθυσμιακά κριτήρια.

Οι απόδημοι

Ως ξεχωριστό κεφάλαιο συζητιέται εκείνο των εκτός επικράτειας Ελλήνων, οι οποίοι για πρώτη φορά τον ερχόμενο Ιούνιο θα μπορέσουν να ψηφίσουν χωρίς κανέναν περιορισμό από τον τόπο διαμονής τους.

Τα «ΝΕΑ» αποκάλυψαν από τις 21 Οκτωβρίου τη σκέψη για αποκλειστική περιφέρεια απόδημων, ένα σενάριο που παραμένει στο τραπέζι, ενόσω οι συναρμόδιοι εξετάζουν πρακτικές που εφάρμοζαν ή εφαρμόζουν άλλες χώρες, όπως η Γαλλία.

Ανεξάρτητα από την κατεύθυνση που θα δώσει ο Πρωθυπουργός, θα υπάρξει γαλάζια κινητοποίηση εκτός συνόρων με ενεργοποίηση των «πυρήνων» εξωτερικού της ΝΔ και με προσπάθειες για περαιτέρω ισχυροποίηση του δικτύου της. Στόχος, να ζωηρέψει το ενδιαφέρον για την ευρωκάλπη η οποία παραδοσιακά ευνοεί τη χαλαρή ψήφο και την αποχή (ήταν προ εικοσαετίας όταν η συμμετοχή των Ελλήνων σε ευρωεκλογές ξεπερνούσε το 60%).

Προεκλογικός αγώνας

Εξού και από την κομματική έδρα οι επιτελείς της γραμματείας Ελλήνων της Διασποράς βρίσκονται ήδη επί ποδός. Κατά πληροφορίες, η άτυπη πρεμιέρα στον προεκλογικό αγώνα αναμένεται στις 26 Νοεμβρίου στο Λονδίνο.

Εκεί προετοιμάζεται η πρώτη εκδήλωση στο εξωτερικό μετά τις εθνικές εκλογές – εκτός απροόπτου παρουσία του Μητσοτάκη. Προφανώς η κινητικότητα θα ενταθεί στο πλαίσιο του κομματικού συνεδρίου – επετειακού το 2024 για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ – με καλέσματα μαζικής συστράτευσης.

Η κυβέρνηση προσδοκά να εγγραφούν επιπλέον χιλιάδες πολίτες στους εκλογικούς καταλόγους και να επεξηγηθεί εγκαίρως η διαδικασία συμμετοχής (για παράδειγμα ότι όσοι εγγράφηκαν για τις εθνικές του 2023 δεν χρειάζεται να υποβάλλουν νέα αίτηση, ότι μπορούν να συμμετέχουν και σε ευρωεκλογές κ.λπ.) και η σημασία, όπως λέει πρωθυπουργικός συνεργάτης, «ανάδειξης ικανών προσώπων στην εκπροσώπηση της χώρας σε απαιτητικές για όλη την Ευρώπη εποχές».

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»