Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Φοροδιαφυγή: Τα νέα μέτρα που επιστρατεύει η κυβέρνηση – Κίνητρα για να κόβουν αποδείξεις

Το πλέγμα των νέων παρεμβάσεων για την πάταξη της φοροδιαφυγής θα περιλαμβάνεται στο δεύτερο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το οποίο αναμένεται να κατατεθεί το φθινόπωρο στη Βουλή.

Μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση αποτελεί η καθιέρωση ενός συστήματος ισχυρών φορολογικών κινήτρων στους πολίτες ώστε να ζητούν απόδειξη για όλες τις συναλλαγές τους. Αυτό σημαίνει ότι οι φορο-εκπτώσεις θα πρέπει να αντισταθμίζουν το όφελος που έχουν σήμερα οι καταναλωτές όταν δεν παίρνουν απόδειξη προκειμένου να έχουν έκπτωση στην τελική τιμή του αγαθού ή της υπηρεσίας λόγω μη καταβολής του ΦΠΑ 24%.

Στην αγορά είναι σύνηθες το φαινόμενο επαγγελματίες και καταστηματάρχες να θέτουν το δίλημμα στους καταναλωτές «τόσο με απόδειξη, τόσο χωρίς απόδειξη». Για παράδειγμα, για παροχή υπηρεσιών ύψους 1.300 ευρώ εάν δεν κοπεί απόδειξη ο καταναλωτής θα πληρώσει 988 ευρώ. Δηλαδή θα γλιτώσει 312 ευρώ τα οποία θα χάσει το Δημόσιο μόνο από τον ΦΠΑ, καθώς οι απώλειες εσόδων είναι μεγαλύτερες εάν συνυπολογιστεί και ο φόρος που δεν εισπράττεται λόγω απόκρυψης εισοδήματος από τον επαγγελματία που δεν έκοψε απόδειξη.

Επίσης δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι ίδιοι οι καταναλωτές αποφεύγουν να ζητήσουν απόδειξη στις συναλλαγές τους επειδή γνωρίζονται με τους επαγγελματίες και είναι σταθεροί πελάτες τους.

Ετσι, παρά την αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, η φοροδιαφυγή ζει και βασιλεύει και τα στοιχεία που επικαλέστηκε πρόσφατα ο Γιάννης Στουρνάρας το αποδεικνύουν: ενώ τα δηλωθέντα εισοδήματα είναι 80 δισ. ευρώ, η κατανάλωση ανέρχεται σε 140 δισ. ευρώ. Υπάρχουν δηλαδή άλλα 60 δισ. ευρώ που κυκλοφορούν στη χώρα σε μια «γκρίζα ζώνη». Ομως και η Κομισιόν, η οποία έχει συστήσει αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, έχει διαπιστώσει ότι το 67% των αυτοαπασχολούμενων δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ.

Τα μέτρα

Οι παρεμβάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου προβλέπουν:

-Διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με υποχρεωτική επέκταση των POS σε περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες. Σήμερα δεν είναι υποχρεωτικό να διαθέτουν POS δεκάδες επαγγελματικοί χώροι όπως για παράδειγμα γυμναστήρια, φροντιστήρια, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, κινηματογράφοι.

-Διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS. H ολοκλήρωση της διασύνδεσης 400.000 ταμειακών μηχανών και 140.000 ειδικών φορολογικών μηχανισμών με τα POS των επιχειρήσεων, η οποία έχει σκοντάψει, αποτελεί κεντρικό στόχο του οικονομικού επιτελείου και της ΑΑΔΕ. Το νέο χρονοδιάγραμμα αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα.

-Αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο των ελεύθερων επαγγελματιών. Στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκονται οι δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους. Για τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών σχεδιάζεται να αναγνωρίζονται μόνο οι δαπάνες που περνούν μέσα από τα ηλεκτρονικά βιβλία MyDATA. Με αυτόν τον τρόπο θα περιοριστεί η δυνατότητα έκπτωσης των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα. Ταυτόχρονα, εξετάζεται να γίνει υποχρεωτική η χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης η οποία θα συνοδεύεται με κίνητρα για τις επιχειρήσεις, ενώ έρχονται το ψηφιακό δελτίο αποστολής και το ψηφιακό πελατολόγιο για γιατρούς, δικηγόρους και άλλες επαγγελματικές ομάδες. Οδηγός για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα των επαγγελματιών αναμένεται να αποτελέσει η μελέτη του ΙΟΒΕ η οποία βρίσκεται στα χέρια της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

-Αναμόρφωση κινήτρων για ηλεκτρονικές αποδείξεις. Μετά την αποτυχία του μέτρου της έκπτωσης φόρου έως 2.200 ευρώ με αποδείξεις από 20 κατηγορίες επαγγελματιών στη μάχη για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, επανεξετάζονται από μηδενική βάση τα κίνητρα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Θα δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο κινήτρων για τις αποδείξεις, το οποίο θα είναι πιο ελκυστικό για τους φορολογούμενους ώστε να μην επιλέγουν να πληρώνουν με μετρητά.

-«Αppodixi». Εξετάζεται η παροχή χρηματικής αμοιβής για όσους αποκαλύπτουν από το κινητό τους φαινόμενα φοροδιαφυγής μέσω της εφαρμογής «Appodixi».

– Λίφτινγκ στη φορολοταρία. Υπό επανεξέταση τίθεται και το σύστημα των μηνιαίων κληρώσεων από την ΑΑΔΕ.

Πηγή: ot.gr