Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Φωτιές στις πόλεις: «Στις ακραίες συνθήκες δεν είμαστε ασφαλείς πουθενά»

Φωτιά που ξεσπάει στις παρυφές μιας επαρχιακής πόλης, φωτιά σε απόσταση αναπνοής από μια μεγάλη βιομηχανική περιοχή, φωτιά που περνάει την Εθνική Οδό με αστραπιαία ταχύτητα: η προχθεσινή ημέρα, η πιο δύσκολη απ’όλες μέχρι στιγμής το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, έδωσε εικόνες διαφορετικές από τις προηγούμενες ημέρες.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Αρτοποιός: «όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας λειτουργούν υπό ακραίες συνθήκες δεδομένου ότι η σημερινή (σ.σ. 26/7) μέρα είναι η δυσκολότερη όλου του καλοκαιριού».

Μέσα στις 61 πυρκαγιές που ξέσπασαν την Τετάρτη, μία βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από τη Βιομηχανική Ζώνη του Βόλου, μία άλλη ξέσπασε σε οικισμό μέσα στην πόλη της Λαμίας, δίπλα από το Κάστρο της πόλης, ενώ μία τρίτη ξεκίνησε από πουρνάρια στον δρόμο της κωμόπολης, Κάτω Τιθορέα. Την επόμενη το απόγευμα, Πέμπτη 27/7, η φωτιά στη βόρεια πλευρά της Λαμίας αναζωπυρώθηκε.

Στη Λαμία, οι κάτοικοι των συνοικισμών Αφανός και Νέα Μαγνησία έλαβαν μήνυμα για εκκένωση την Τετάρτη ενώ την Πέμπτη έλαβαν κι αυτοί της συνοικίας Αμφιθέα.

«Η δική μας φωτιά ξεκίνησε από ένα περιαστικό δάσος με πουρνάρια στις παρυφές του οικισμού Αφανός. Πρώτη φορά μας συμβαίνει κάτι τέτοιο εδώ» λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Λαμίας, Θύμιος Καραΐσκος, εξηγώντας τι συνέβη στη συνέχεια: «Οι ισχυροί άνεμοι έκαναν την πυρκαγιά να κινηθεί πάρα πολύ γρήγορα. Άρχισε να καίει αγροτικές εκτάσεις, περιβόλια, ελιές. Έκαψε μια αποθήκη και μπήκε και στις αυλές σπιτιών».

Φωτιά μέσα στον αστικό ιστό «είδε» και η κωμόπολη της Φθιώτιδας, Κάτω Τιθορέα, οι κάτοικοι της οποίας έλαβαν επίσης μήνυμα εκκένωσης από το 112. «Ξεκίνησε από πουρνάρια, πλάι στον δρόμο, μέσα στην πόλη» λέει με τη σειρά της και η δήμαρχος Αμφίκλειας- Ελάτης, Αθανασία Στιβακτή. Η συνέχεια που περιγράφει είναι παρόμοια με αυτή στη Λαμία- η φωτιά επεκτάθηκε σε οικόπεδα με ελιές, σε άλλες καλλιεργήσιμες εκτασεις, μπήκε σε κάποιες αυλές σπιτιών και έφτασε να περνά τις γραμμές του τρένου».

«Οι φωτιές στις πόλεις δεν πρέπει να μας εντυπωσιάζουν»

Μια φωτιά η οποία ξεκινάει από τις παρυφές μιας πόλης και παίρνει διαστάσεις ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς δεν θα έπρεπε πια να μας εντυπωσιάζει. Αυτό λέει στην «Κ» ο μετεωρολόγος και διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «τα περιαστικά δάση, τα άλση, ακόμα και τα πάρκα μέσα στις πόλεις είναι υπό συγκεκριμένες πυρομετεωρολογικές συνθήκες, σαν κι αυτές που βλέπαμε να επικρατούν χθες στην Κεντρική Ελλάδα, εξίσου ευάλωτα και εύφλεκτα με τα κλασικά δάση. Αυτό συμβαίνει διότι εντός τους υπάρχει άφθονη καύσιμη ύλη κι ας είναι χαμηλή. Πουρνάρια, χόρτα, ελιές, όπως και αγροτοδασικές εκτάσεις μπορούν υπό συνθήκες να δημιουργήσουν σοβαρές πυρκαγιές μεγάλης ταχύτητας κι εξάπλωσης».

Ο κ. Λαγουβάρδος εξηγεί πως προχθές (26/7), η Ανατολική Θεσσαλία, η Ανατολική Αττική, η Φθιώτιδα αλλά κι η Βοιωτία «βιώναν» ακραίες θερμοκρασίες. Στην Αγία Τριάδα Φθιώτιδας, πάνω από την Εθνική Οδό το θερμόμετρο έδειξε 46 βαθμούς Κελσίου.

«Αυτό που συνέβη είναι πως δυτικοί, καταβατικοί άνεμοι που έπνεαν πάνω από την περιοχή, πέρασαν πάνω από τον κύριο ορεινό όγκο της Κεντρικής Ελλάδας και κατέβηκαν χαμηλά. Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούσαν ήταν ακραίες» εξηγεί ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, υπογραμμίζοντας πως η πυρκαγιά στον οικισμό της Λαμίας πέρασε εύκολα και με ακατάσχετη ταχύτητα την παλιά Εθνική Οδό».

«Στην ουσία αυτό που συνέβη χθες στην πόλη της Λαμίας αλλά και σε οικισμούς και πιο μικρές πόλεις στην Φθιώτιδα είναι μια παρόμοια κατάσταση με αυτή στη Βαρυμπόμπη το 2021 ή τις φετινές στους Δήμους Σαρωνικού, Λαυρεωτικής, Μάνδρας και Μεγάρων, με τη διαφορά ότι στην Αττική, οι αποστάσεις ανάμεσα στις παραπάνω περιοχές και στο κέντρο της πόλης είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ ότι στις επαρχιακές πόλεις».

«Κινδυνεύουμε και μέσα στην ίδια την Αττική; Μπορεί να ξεφύγει μια φωτιά από ένα μεγάλο πάρκο ή ένα άλσος;» ρωτήσαμε σε αυτό το σημείο τον κ. Λαγουβάρδο, για να μας απαντήσει: «Όταν επικρατούν ακραίες πυρομετεωρολογικές συνθήκες, όπως τον φετινό Ιούλιο, δεν είμαστε ασφαλείς πουθενά».

Να σημειωθεί εδώ ότι φέτος, επί σειρά ημέρων τα μεγάλα πάρκα της Περιφέρειας Αττικής παραμένουν κλειστά μετά από εντολή της Πολιτικής Προστασίας, όταν ο χάρτης επικινδυνότητας είναι στο 5. Μιλώντας στην Κ» ο κ. Πατούλης λέει πως ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε πάρκα κλειστού τύπου- με περιφράξεις- όπως το Πάρκο Τρίτση, το Αττικό Άλσος και το Πεδίον του Άρεως, είναι μεγάλος όχι μόνο για το πάρκο αλλά και για τους ανθρώπους που μπορεί να εγκλωβιστούν εντός του.

Ακαθάριστοι αγροί παντού στην Ελλάδα

Ο Νίκος Μπόκαρης, δασολόγος – περιβαλλοντολόγος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) θεωρεί τις πυρκαγιές που ξεκινούν από χαμηλή βλάστηση, εκτός δασών, τις πιο επικίνδυνες από όλες.

«Οι αγροτικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις είναι ίσως οι πιο εύφλεκτες. Τις περισσότερες φορές είναι ακαθάριστες, συχνά γεμάτες χορτάρια. Αν δείτε για παράδειγμα όλους τους ελαιώνες που έχουν συγκομιστεί την προηγούμενη χρονιά, έχουν μέσα ξερά χόρτα. Η χώρα μας είναι μια μίξη χρήσεων γης. Αυτή την περίοδο είναι όλα ξερά και επικίνδυνα».

Και η εικόνα που έχω από τις περιοχές που καίγονται όλες αυτές τις ημέρες, είναι πως σε μεγάλο βαθμό αφορούν αγρούς και ακαθάριστα οικόπεδα. Από εκεί κι έπειτα, οι φωτιές μεταδίδονται προς τα εκεί όπου φυσάει ο άνεμος- αν μπροστά τους είναι δάσος, θα πάνε εκεί, αν είναι η πόλη, θα πάνε στην πόλη».

Μάλιστα, κατά τον ίδιο, στο δάσος, η φωτιά καθυστερεί να επεκταθεί ενώ στα ανοιχτά περιβάλλοντα, μπορεί να εξαπλωθεί με μεγάλη ταχύτητα. «Εκεί που νομίζεις ότι η φωτιά είναι μπροστά σου, σε έχει περάσει 500 μέτρα».

Ο κ. Μπόκαρης τονίζει πως το περιαστικό αλλά και το αστικό πράσινο αντιμετωπίζουν έναν διαρκή κίνδυνο. Όπως το θέτει: «Aς δούμε τη φωτιά στη Νότια Αθήνα αλλά και στη Μάνδρα φέτος. Το πράσινο στις παρυφές των πόλεων είναι ιδιαίτερα ευάλωτο, γι’ αυτό και χρειάζεται εκτός από καλό καθαρισμό καύσιμης ύλης και δημιουργία καλών αντιπυρικών ζωνών. Αλλιώς, η φωτιά μπορεί να προχωράει, ακάθεκτη διασχίζοντας δρόμους και την Εθνική Οδό, μέχρι να πέσει στη θάλασσα».

πηγή: www.kathimerini.gr