Πέμπτη
14
Νοέμβριος
TOP

Game of Thrones… στην Καρέλιας

Του Νίκου Χρυσικόπουλου από το capital.gr

Συμβαίνει από τις μικρότερες μέχρι τις πλέον μεγαλύτερες επιχειρήσεις, ακόμη και σε

κολοσσούς που ελέγχονται από μέλη της ίδιας οικογένειας. Οι διαφορές μεταξύ των μετόχων που συμβαίνει να συνδέονται μεταξύ τους με στενούς συγγενικούς δεσμούς έχουν γκρεμίσει αυτοκρατορίες, έχουν δώσει υλικό σε συγγραφείς και σκηνοθέτες, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της επιχειρηματικότητας.

Ζητούμενο είναι οι όμιλοι να επιβιώνουν και να βγαίνουν ισχυρότεροι από αυτές τις κρίσεις. Αυτό είναι και το ζητούμενο για την ιστορική καπνοβιομηχανία Καρέλιας, στην οποία η υφέρπουσα πολυετής διαμάχη μεταξύ μελών της ομώνυμης οικογένειας βγήκε από τα στενά όρια της πόλης της Καλαμάτας, μπήκε στα δικηγορικά γραφεία και απασχόλησε τους τίτλους της επικαιρότητας. 

Game of Thrones στην Καρέλιας
Η πλευρά της οικογένειας Καρέλια που ασκεί και τη διοίκηση, Βικτωρία, Ανδρέας και Ευστάθιος Καρέλιας, ελέγχει άμεσα το 49,7% της καπνοβιομηχανίας.

Ευθεία αμφισβήτηση 

Τα σύννεφα είχαν αρχίσει να πυκνώνουν πριν από την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, όπου και εκδηλώθηκε η αντίθεση των Ασημίνας (Μίνας) Σπυροπούλου-Καρέλια και Ιωάννας Καρέλια απέναντι στα προς συζήτηση θέματα της ημερήσιας διάταξης και ουσιαστικά απέναντι στη διοίκηση της εταιρείας. Η Ασημίνα είναι η χήρα του Κωνσταντίνου Καρέλια, ο οποίος το 2009 έχασε τη ζωή του σε δυστύχημα στη μαρίνα Καλαμάτας, και η Ιωάννα, η κόρη τους, δεύτερη εξαδέλφη του διευθύνοντος συμβούλου και του αντιπροέδρου της εταιρείας, Ανδρέα και Ευστάθιου Καρέλια.

Οι δύο μέτοχοι, που ελέγχουν αθροιστικά το 45% της εταιρείας (1.251.703 μετοχές) αλλά δεν ασκούν διοικητικά καθήκοντα (η πλευρά που ασκεί και τη διοίκηση ελέγχει περί το 49,7% του μετοχικού κεφαλαίου), απείχαν από την ψηφοφορία επί του συνόλου των θεμάτων (ενδεικτικά, έγκριση των αιτήσεων και ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων, απαλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή από κάθε ευθύνη για τα πεπραγμένα τους κ.λπ.) και ουσιαστικά αμφισβήτησαν ευθέως τη διοίκηση (Ανδρέας Γ. Καρέλιας και Ευστάθιος Γ. Καρέλιας, διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος αντίστοιχα, γιοι του αποθανόντος Γιώργου και της Βικτωρίας Καρέλια, η οποία έχει τη θέση του προέδρου). 

Συγχρόνως, άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να ασκήσουν τα δικαιώματα πληροφόρησης, ελέγχου και σύγκλησης Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης “αν κριθεί αναγκαίο για την εξυπηρέτηση του εταιρικού σκοπού και των εργαζομένων”. Σημειώνεται ότι η πλευρά της οικογένειας, που ασκεί και τη διοίκηση, ελέγχει το 49,7% της καπνοβιομηχανίας.

Σε ανακοίνωση που εξεδόθη ακολούθως, την οποία υπογράφει ο δικηγόρος των κυριών Ιωάννας και Ασημίνας Καρέλια, κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος, αναφέρθηκε ότι “με αποκλειστικό γνώμονα και σκοπό την προστασία του εταιρικού συμφέροντος έθεσαν ερωτήματα για τη δραστηριοποίηση της εταιρείας μέσω θυγατρικών και για τις συναλλακτικές σχέσεις της μητρικής εταιρείας με τις θυγατρικές της, καθώς και ζητήματα που άπτονται σε χορηγηθέντα δάνεια και στα αποθεματικά της εταιρείας”.

Ανάλογη στάση είχαν διατηρήσει και στην περυσινή γενική συνέλευση προκαλώντας το πρώτο ορατό ρήγμα στις σχέσεις τους με τη Βικτωρία (Βίκυ) Καρέλια, σύζυγο του αποθανόντος Γιώργου Καρέλια, πρώην προέδρου της εταιρείας και εξαδέλφου του Κώστα Καρέλια, συζύγου της Ασημίνας Καρέλια και πατέρα της Ιωάννας. 

Άμεση απάντηση

Τα ερωτήματα και οι αμφιβολίες που άφησαν να αιωρούνται οι Μίνα και Ιωάννα Καρέλια προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της κυρίας Ινούς Καρέλιας, κόρης του Ιωάννη Καρέλια και εγγονής του ιδρυτή Γιώργου Καρέλια, η οποία εδώ και χρόνια βρισκόταν σε αντιδικία με τον (αποθανόντα) αδελφό της Κώστα, τον σύζυγο και πατέρα δηλαδή των Μίνας και Ιωάννας Καρέλια αντίστοιχα.

Μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου της εξεδόθη ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι “η ισχυρή μειοψηφία της Καπνοβιομηχανίας Καρέλιας (σ.σ. όπως αποκαλεί τις Μίνα και Ιωάννα) βάλλει και εναντίον των υπόλοιπων μειοψηφιών, ιδία εκείνης της Ινούς Καρέλια, η οποία, τέκνο του εκ των συνιδρυτών της εταιρείας Ιωάννη Καρέλια, διεκδικεί τη νόμιμη μοίρα της στην κληρονομιά των γονέων της, αφού με τη “διαθήκη” του το σύνολο της κληρονομιάς περιήλθε στον Κωνσταντίνο Καρέλια, προσωρινώς, δε, έχει δικαιωθεί και αναμένεται η οριστική δικαστική κρίση επί των αυτονόητων”. 

Οι μετοχικές σχέσεις, τα μπόνους και εξαγωγές 

Η ανακοίνωση, που εξέδωσε εκ μέρους της ο δικηγόρος της Ινούς Καρέλια, έφερε στο φως την αντιδικία με τις κληρονόμους του Κώστα Καρέλια. 

Πίσω στο 1999, η Ινώ Καρέλια με ανακοίνωσή της στον Τύπο πληροφορούσε το επενδυτικό κοινό ότι αναγνωρίστηκε πρωτοδίκως ως η νόμιμη κληρονόμος μετοχών της εταιρείας Καρέλια. Η κ. Καρέλια κατηγορεί μέλη της οικογένειας ότι δεν αποδίδουν σε αυτή μετοχές που δικαιωματικά της ανήκουν και “αναμένεται η οριστική δικαστική κρίση” επί του θέματος. 

Εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί, τότε οι σημερινές μετοχικές ισορροπίες θα μεταβληθούν, όχι όμως σε ό,τι αφορά την πλευρά της οικογένειας που ασκεί σήμερα τη διοίκηση. Μέτοχοι της εταιρείας εκτός από την κυρία Ιωάννα Καρέλια που ελέγχει το 31,96% και την κυρία Μίνα Καρέλια με 12,82% είναι ο κ. Ανδρέας Καρέλιας με 21,597% (CEO της εταιρείας), ο κ. Καρέλιας Ευστάθιος με 20,945% (Σντιπρόεδρος) και το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια με 7,15%. 

Το χρυσό μέρισμα

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα διανείμει στους μετόχους της μέρισμα 9,20 ευρώ ανά μετοχή (7,82 ευρώ καθαρό), το οποίο θα κατευθυνθεί κυρίως στους λογαριασμούς των μελών της οικογένειας, δεδομένου ότι μόλις το 5,52% του μετοχικού κεφαλαίου (45,7 εκατ.μετοχές) βρίσκεται σε ελεύθερη διασπορά.

Η Καρέλιας δεν έχει μόνον το προνόμιο να μοιράζει το μεγαλύτερο σε απόλυτο αριθμό μέρισμα στο Χ.Α. και η μετοχή της να βρίσκεται στο δυσθεώρητο ύψος των 300 ευρώ, αλλά να διανέμει και τις υψηλότερες παροχές προς τους εργαζομένους της, που πέρυσι έφθασαν τα 3 εκατ. ευρώ. Το 2016 η καπνοβιομηχανία πούλησε 15 δισεκατομμύρια τσιγάρα, εκ των οποίων το 85% στο εξωτερικό. Πραγματοποίησε τζίρο 876 εκατ.ευρώ και EBITDA 91 εκατ.ευρώ, ενώ εισέφερε στα δημόσια ταμεία 532.000.000 ευρώ περίπου από έμμεσους και άμεσους φόρους.