Κυριακή
22
Δεκέμβριος
TOP

Γιατί δεν πρέπει να κοιμόμαστε δίπλα στο κινητό μας τηλέφωνο

Πού αφήνετε το κινητό σας τηλέφωνο όταν πέφτετε για ύπνο; Οι περισσότεροι το κρατάμε δίπλα μας στο κομοδίνο μας – άλλωστε, είναι το τελευταίο πράγμα που κοιτάμε πριν κοιμηθούμε και το πρώτο πράγμα που πιάνουμε όταν ξυπνάμε, σωστά;

Αλλά είναι αυτό πραγματικά καλή ιδέα, και θα μπορούσε μια τέτοια ψυχαναγκαστική συμπεριφορά να μας εμποδίσει πραγματικά να κοιμηθούμε επαρκώς;

Και κυρίως, είναι όντως ασφαλές να έχουμε το τηλέφωνό μας δίπλα μας όλη τη νύχτα; Πολλοί από εμάς αγνοούν ότι ο ύπνος δίπλα στη συσκευή σας μπορεί να εμποδίσει σοβαρά την ικανότητα ύπνου.

Έχοντας λοιπόν αυτό κατά νου, το verywellhealth συνέταξε μια απλή λίστα με το πώς μπορείτε να επαναφέρετε τον ύπνο σας σε τροχιά απόψε κιόλας.

Αναγνωρίστε ότι δεν είναι «απλώς ένα τηλέφωνο»

Δεν είναι στην πραγματικότητα απλά τηλέφωνα, έτσι δεν είναι; Περισσότερο μοιάζουν με απαραίτητους μικρούς υπολογιστές που πολλοί από εμάς δεν αντέχουμε να είμαστε χωρίς αυτούς.

Μπορείτε να κάνετε τηλεφωνικές κλήσεις, να στείλετε μηνύματα, να σερφάρετε στο διαδίκτυο, να σχεδιάσετε μια διαδρομή, να απαντήσετε σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και να αλληλεπιδράσετε μέσω social media όπως το Facebook και το Twitter.

Με πάρα πολλές λειτουργίες που μας κρατούν ξύπνιους – από το να παίζουμε παιχνίδια ή να κάνουμε streaming στο Netflix, το Amazon Prime Video ή το Disney Plus – δεν είναι περίεργο που αυτές οι συσκευές τσέπης διαθέτουν μια τεράστια δυνατότητα να παρεμβαίνουν στον ύπνο μας.

Χάνοντας τον τόσο σημαντικό ύπνο μας

Πολλοί από εμάς παγιδεύονται σε αυτή τη γνωστή παγίδα – δηλαδή αυτή την καταναγκαστική επιθυμία να συνεχίσουμε να ανανεώνουμε, να ελέγχουμε, να διαβάζουμε, να απαντάμε, να κάνουμε scroll, να δημοσιεύουμε, να κάνουμε κλικ ή να παίζουμε στα παιχνίδια.

Επίσης, πολλοί από εμάς δυσκολεύονται πολύ να απομακρύνουν τη συσκευή – γεγονός που από μόνο του μπορεί να καθυστερήσει την ώρα του ύπνου και να μειώσει τον συνολικό χρόνο ξεκούρασης που περνάμε στον ύπνο.

Όλη αυτή η διέγερση, ιδιαίτερα τη νύχτα, μπορεί να κάνει πιο δύσκολο το κλείσιμο και τον ύπνο. Μπορεί να ακούγεται δραματικό, αλλά μια τέτοια καταναγκαστική συμπεριφορά για παρατεταμένη περίοδο μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε στέρηση ύπνου.

Η δύναμη του φωτός

Όλο αυτό το τεχνητό μπλε φως από το τηλέφωνο, το tablet ή την οθόνη του υπολογιστή επηρεάζει την ικανότητά μας να αποκοιμηθούμε.

Το μπλε φως ξεγελά τον εγκέφαλο ώστε να νομίζει ότι είναι μέρα, προκαλώντας το σώμα σας να σταματήσει να απελευθερώνει την ορμόνη του ύπνου μελατονίνη – η οποία μας βοηθά να χαλαρώσουμε πριν από τον ύπνο.

Το τεχνητό φως καταστρέφει επίσης τον κιρκάδιο ρυθμό μας – ένα μοτίβο ύπνου-αφύπνισης κατά τη διάρκεια μιας 24ωρης ημέρας που βοηθά στον έλεγχο του καθημερινού σας προγράμματος για ύπνο και εγρήγορση.

Το πρόβλημα του να κρατάτε ένα τηλέφωνο στην κρεβατοκάμαρά σας

Ως γενικός κανόνας είναι συνετό να κρατάτε το τηλέφωνο μακριά από την κρεβατοκάμαρα.

Για αρχή, αυτό θα σας διευκολύνει να αποφύγετε την παρατεταμένη χρήση όταν πραγματικά θα έπρεπε να πάτε για ύπνο.

Η εξορία της συσκευής σε άλλο δωμάτιο θα σας βοηθήσει επίσης να αποφύγετε τον έλεγχό της αν ξυπνήσετε μέσα στη νύχτα.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι τα τηλέφωνα είναι σχεδιασμένα για να σας προτρέπουν να απαντήσετε- μπορεί να υπάρχουν κουδουνίσματα, συναγερμοί, ειδοποιήσεις ή φώτα που τραβούν την προσοχή σας – χρήσιμο όταν είστε ξύπνιοι, αλλά λιγότερο τη νύχτα. Η θέαση οποιουδήποτε από αυτά μπορεί εύκολα να κατακερματίσει την ποιότητα του ύπνου – αλλά και να σας ξυπνήσει αρκετά ώστε να νιώθετε ότι πρέπει να ανταποκριθείτε.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγή: iefimerida.gr