Δευτέρα
7
Απρίλιος
TOP

Γιώργος Κατσούλης (ΣΑΣΟΕ): «Χαριστική βολή για τους παραγωγούς οι δασμοί εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα» (video)

Οι αμερικανικοί δασμοί μοιραία ακουμπούν και τα ελληνικά προϊόντα. Έρχονται μάλιστα σε μια συγκυρία που οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 111% από τα 1,14 δισ. Στα 2,41 δισ. Ευρώ το 2024. Το «καμπανάκι» έχει ήδη σημάνει τόσο αγρότες, αγροτικούς και εξαγωγικούς συνεταιρισμούς για άμεση κινητοποίηση που θα διαφυλάξει τα ελληνικά προϊόντα.

Η οδηγία μέχρι στιγμής θέλει τα προϊόντα που έφυγαν από τα χώρα μέχρι τις 5 του μηνός να εξέρχονται απαλλασσόμενα, όσα φύγουν μέχρι τις 9 του μηνός με δασμούς της τάξεως του 10% και από κει και πέρα θα ισχύει το βέο καθεστώς του 20%.

Το νέο αυτό καθεστώς «αφορά άμεσα τους συνεταιρισμούς» σημείωσε αρχικά ο Γιώργος Κατσούλης. Ο Προέδρος Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών οργανώσεων Ελλάδος ανέφερε πως «οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ την τελευταία 4ετία είναι σε άνοδο, βρισκόμαστε περίπου στο 1,4% και στα αγροδιατροφικά προϊόντα λίγο παραπάνω από το 30%».

Προσδιορίζοντας τα… συμπτώματα είπε πως «προφανώς θα επηρεαστεί η διαδικασία επί της αρχής. Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει ακρίβεια στον εκεί δυνητικό πελάτη και καταναλωτή και σίγουρα θα υπάρξει χαμηλότερη τιμή για τους παραγωγούς.» Ελιές και ελαιόλαδο κατέχουν την πρωτοκαθεδρία στα εξαγωγικά προϊόντα της χώρας.

«Έχουμε μια διπλή διάσταση» εξήγησε ο κ. Κατσούλης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης BEST «Το θέμα της εθνικής στρατηγικής και των προσπαθειών που πρέπει να γίνουν για να μπορέσουμε να δούμε τί θα κάνουμε με αυτό το ζήτημα» Θυμίζοντας στο σημείο αυτό πως και προ 5ετίας είχε προκύψει ανάλογο ζήτημα και ακολούθησε εκτίμησε πως οι πιέσεις για το ελαιόλαδο θα είναι κάτι παραπάνω από αισθητές καθώς «τα δίκτυα που διακινούν τα προϊόντα στην συγκεκριμένη αγορά προφανώς θα μπουν σε μια περίοδο αναζήτησης με τις χώρες παραγωγούς για να δουν που υπάρχουν τα μικρότερη κόστη».

Για να χαρακτηρίσει «λάθος, όπως αποδεικνύεται στρατηγική της Ένωσης, ακόμα και στο εσωτερικό της» που επιβάλλει ένα πιο αυστηρό καθεστώς έναντι των προϊόντων τρίτων χωρών τα οποία «έρχονται και πιο ποιοτικά χαμηλότερα και οικονομικά πάρα πολύ χαμηλότερο» εκτοπίζοντας «από τα ράφια τα ευρωπαϊκά προϊόντα».

Σχολιάζοντας το παράδειγμα της Ισπανίας είπε ως «έγκειται και ανήκει στις επιλογές και πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει το Ελληνικό κράτος για να προσπαθήσει να εξισορροπήσει, και απορροφήσει(…) να κάνει μια προσπάθεια εθνικής στρατηγικής».

Βάζοντας στο επίκεντρο της κουβέντας το ελαιόλαδο και τις δενδρώδεις καλλιέργειες που στην Ελλάδα είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό, και τα πλήγματα που έχει δεχθεί τα τελεθυαία χρόνια με την τιμή μέσα σε ένα έτος να έχει κατρακυλήσει κατά 50%, από τα 8 ευρώ πέρυσι, φέτος στα 4 ευρώ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων Ελλάδος προειδοποίησε πως «όσο περνά ο καιρός παγιώνεται η αντίληψη, δημιουργείται νέο status και αυτό δεν θα μπορεί να ανατραπεί έτσι εύκολα»

Ο Γιώργος Κατσούλης επανέλαβε πως «οι δράσεις πρέπει να χωριστούν σε δυο επίπεδα, και Ευρωπαϊκά πρέπει να παρθούν πολύ σοβαρές πρωτοβουλίες διότι τα κόστη είναι τεράστια» σημείωσε στη συνέχεια, επισημαίνοντας τη σωρεία προβλημάτων που ταλανίζουν τον πρωτογενή τομέα προβαίνοντας τέλος και στην εκτίμηση πως «ένα τέτοιο καθεστώς μπορεί να είναι η χαριστική βολή. Να απομακρύνει  πλήρως το ενδιαφέρον και επιδίωξη στρατηγική που μπορεί να υπάρχει σε αυτό τον τομέα».