Πέμπτη
23
Ιανουάριος
TOP

H Ιαπωνία θα επιχειρήσει να φέρει δείγματα από φεγγάρι του Άρη

Η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία θέλει να φέρει στη Γη δείγματα από τη γειτονιά του Άρη πριν από τις ΗΠΑ και την Κίνα: σκάφος που σχεδιάζεται να εκτοξευτεί το 2024 θα επιχειρήσει να συλλέξει σκόνη από την επιφάνεια του Φόβου, ενός από τους δύο μικρούς δορυφόρους του Άρη.

Η Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA) ελπίζει να συλλέξει δέκα γραμμάρια δειγμάτων και να τα φέρει στη Γη το 2029. Θα ήταν μια θεαματική επιτυχία για την Ιαπωνία, η οποία δεν έχει εκτοξεύσει αποστολή στον Άρη μέχρι σήμερα.

Το ρομπότ Perseverance της NASA επιχειρεί εδώ και μήνες στον Άρη αναζητώντας ενδείξεις αρχαίας μικροβιακής ζωής στον κρατήρα Τζέζερο, ο οποίος πιστεύεται ότι φιλοξενούσε κάποτε μια λίμνη. Πρόκειται να συλλέξει 31 δείγματα, τα οποία θα παραληφθούν από μελλοντική αποστολή για μεταφορά στη Γη το 2031 το νωρίτερο.

O Φόβος (Α) και ο Δείμος είναι μικροί και έχουν ακανόνιστο σχήμα. Δεν αποκλείεται να είναι αστεροειδείς που συνελήφθησαν απο το βαρυτικό πεδίο του Άρη (NASA)

Η Κίνα από την πλευρά της προσεδάφισε το πρώτο ρομπότ της στον Άρη τον Μάιο και ελπίζει να φέρει στη Γη δείγματα του γειτονικού πλανήτη γύρω στο 2030.

O Φόβος, ένα σχετικά μικρό σώμα με ακανόνιστο σχήμα, είναι το μεγαλύτερο από τα δύο φεγγάρια του Άρη, μεγαλύτερος από τον γείτονά του Δείμο.

Το επιφανειακό έδαφος του Φόβου πιθανότατα περιέχει σκόνη που εκτινάχθηκε από τον Άρη από τις δυνατές αμμοθύελλες που καλύπτουν περιοδικά τον πλανήτη, ανέφερε ο Τομοχίρο Οσούι, καθηγητής του Ινστιτούτου Διαστημικής και Αστροναυτικής Επιστήμης, σε συνέντευξη Τύπου που παρακολούθησε το Reuters.

Η αρειανή σκόνη ίσως διατηρεί ίχνη αρχαίων μορφών ζωής, και η ανάλυση δειγμάτων από πολλαπλές τοποθεσίες του Φόβου ίσως προσφέρουν μεγαλύτερη πιθανότητα ανίχνευσης τέτοιων ενδείξεων από ό,τι η συλλογή δειγμάτων από μια μεμονωμένη περιοχή του Άρη, εκτίμησε ο καθηγητής.

Η JAXA αποκλείει πάντως την πιθανότητα να επιζεί οποιαδήποτε μορφή ζωής στον Φόβο, δεδομένο ότι το φεγγάρι βομβαρδίζεται από ακραία ηλιακή και κοσμική ακτινοβολία.

Η ιαπωνική υπηρεσία πέτυχε μια σημαντική πρωτιά τον Δεκέμβριο, όταν το ιαπωνικό σκάφος Hayabysa2 έφερε στη Γη πάνω από 5 γραμμάρια δειγμάτων από τον αστεροειδή Ryugu.

πηγη