Δευτέρα
1
Ιούλιος
TOP

Η αύξηση των κρουσμάτων της covid-19 που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες δεν αποτελεί έκπληξη για τους επιστήμονες

Τα επάλληλα επιδημικά κύματα είναι κάτι αναμενόμενο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προστασίας. Η νέα πραγματικότητα βάζει σε κυρίαρχο ρόλο την συμπεριφορά μας συνολικά, από την οποία εξαρτάται το μέγεθος της αύξησης και περιλαμβάνει μέτρα ατομικής προστασίας στην καθημερινότητά μας που πρέπει να γίνουν συνήθεια, αλλά και τον εμβολιασμό κατά της covid-19. Μάλιστα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγήθηκε 2η αναμνηστική δόση στους άνω των 30 ετών και η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού ανοίγει στις 27 Ιουνίου.

Για την αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες και την πορεία της πανδημίας το ΑΠΕ-ΜΠΕ απευθύνθηκε σε δύο μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Τον Δημήτρη Παρασκευή, Α’ αντιπρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και τον Αλκιβιάδη Βατόπουλο, καθηγητή Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Οι δύο επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι για να μειώσουμε τον κίνδυνο μεταδόσεων θα πρέπει να αποφεύγουμε το συγχρωτισμό, να κάνουμε σωστή χρήση της μάσκας, με τον κ. Βατόπουλο μάλιστα να υπογραμμίζει ότι «ο ίδιος φοράει μάσκα στο super market και όπου υπάρχει συγχρωτισμός».

Ο κ. Παρασκευής συμπληρώνει ότι αν παρουσιάσουμε συμπτώματα να παραμείνουμε σπίτι και να πραγματοποιούμε συχνούς διαγνωστικούς ελέγχους.

Οι λόγοι αύξησης των κρουσμάτων

«Η αύξηση ήταν αναμενόμενη και συμβαίνει παρόμοια σε πολλές περιοχές της υφηλίου λόγω της κυκλοφορίας των στελεχών ΒΑ.4 και ΒΑ.5», αναφέρει ο κ. Παρασκευής. Οι λόγοι αφορούν, κυρίως, την κυκλοφορία των στελεχών από τις υποομάδες ΒΑ.4 και ΒΑ.5 που παρουσιάζουν μεγαλύτερη μολυσματικότητα και δυνατότητα ανοσιακής διαφυγής που σε συνδυασμό με την εξασθένιση της προστασίας του εμβολίου έναντι της μόλυνσης καθιστούν το πεδίο ευνοϊκό για τη μετάδοσή τους. Επίσης, η αυξημένη κινητικότητα του πληθυσμού λόγω της τουριστικής περιόδου και οι συνθήκες χαλάρωσης που επικρατούν στις τουριστικές περιοχές, συμβάλλουν στην αύξηση των κρουσμάτων.

Η επιδημία δεν έχει τελειώσει – Επάλληλα επιδημικά κύματα

Είναι σαφές ότι η επιδημία δεν έχει τελειώσει, θα έχουμε εξάρσεις και υφέσεις και αυτή την νέα πραγματικότητα θα πρέπει να την συνειδητοποιήσουμε και ο καθένας να λαμβάνει μέτρα προστασίας, αναφέρει ο κ. Βατόπουλος. «Είναι σαφές και το είχαμε πει εδώ και πολύ καιρό ότι θα έχουμε εξελισσόμενα επάλληλα επιδημικά κύματα. Δηλαδή, θα έχουμε εξάρσεις και υφέσεις οι οποίες κρατάνε δυο με τρεις μήνες. Δεν πρέπει να εκπλησσόμεθα και να γίνεται συζήτηση ότι έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Προφανώς και θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων και ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε πολλούς ασθενείς με βαριά νόσηση λόγω ανοσίας του πληθυσμού, είτε λόγω εμβολιασμών, είτε προηγούμενης λοίμωξης ή και τα δύο».

Κάθε παραλλαγή που επιλέγεται είναι πιο μεταδοτική και από εκεί και πέρα η ανοσία που έχουμε δεν είναι 100%, προσθέτει ο κ. Βατόπουλος. «Έχουμε πει ότι το εμβόλιο προστατεύει από την βαριά νόσηση, συνεπώς ο κόσμος κολλάει και μεταδίδει. Τώρα πώς θα εξελιχθεί αυτό που βλέπουμε μπροστά μας, τι θα γίνει, δεν νομίζω ότι είναι εύκολο να το πει κανείς».

Τι περιλαμβάνει η νέα κανονικότητα

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την νέα πραγματικότητα. Από την συμπεριφορά μας συνολικά εξαρτάται το πού θα ισορροπήσει το σύστημα και αυτό δεν είναι εύκολο να το προβλέψει κάποιος, υπογραμμίζει ο κ. Βατόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο η νέα κανονικότητα, περιλαμβάνει συνεχή επαγρύπνηση και εφαρμογή μέτρων ατομικής προστασίας. «Πιστεύω ότι η μάσκα πρέπει να μπει στην καθημερινότητά μας, πρέπει να φοράμε μάσκα, όπου υπάρχει συνωστισμός, ανεξαρτήτως τι λένε οι νόμοι. Ναι δεν επιβάλλεται πρόστιμο όταν δεν φοράς μάσκα, αλλά η μάσκα εξακολουθεί να είναι χρήσιμη και να προστατεύει. Εγώ φοράω μάσκα όταν πάω στο super market ή κάπου που έχει πολύ κόσμο» τονίζει.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη in.gr