Γράφει ο Δημήτριος Τσιαχρής Καρδιολόγος – Επεμβατικός Ηλεκτροφυσιολόγος Διευθυντής Εργαστηρίου Βηματοδότησης και Ηλεκτροφυσιολογίας στο Πρότυπο Κέντρο Καρδιάς και Αγγείων του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών
Η πιο συχνή αρρυθμία είναι η κολπική μαρμαρυγή, η οποία αφορά στο 3-4% του πληθυσμού. Η κολπική μαρμαρυγή χαρακτηρίζεται από τον χαώδη πλήρως άρρυθμο καρδιακό παλμό και πλέον ανιχνεύεται εύκολα μέσω των σύγχρονων έξυπνων τεχνολογιών (έξυπνα ρολόγια – smart watches).
Πρακτικά δεν αποτελεί μια απλή αρρυθμία αλλά πρόκειται περί νόσου με αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή ανεπάρκεια. Η αλλαγή του τρόπου ζωής, η αντιπηκτική αγωγή και η επεμβατική της αντιμετώπιση (κατάλυση – ablation) στοχεύουν με τρόπο αποτελεσματικό στην αλλαγή της φυσικής της ιστορίας και στην επακόλουθη ευζωία και μακροζωία.
Συχνή όμως είναι και η εμφάνιση ρυθμικών υπερκοιλιακών ταχυκαρδιών επανεισόδου οι οποίες επίσης αποτελούν αρρυθμίες αφού υποκαθιστούν τον φυσιολογικό φλεβοκομβικό ρυθμό.
Ποια είναι τα κλινικά χαρακτηριστικά αυτών των ρυθμικών ταχυκαρδιών;
Το βασικό στοιχείο που χαρακτηρίζει τις ταχυκαρδίες επανεισόδου είναι η απότομη έναρξη και αντίστοιχα η απότομη διακοπή τους σαν το πάτημα ενός κουμπιού. Ξαφνικά η καρδιακή συχνότητα ανέρχεται σε πολύ υψηλούς παλμούς (από 150 έως και περισσότερο από 200), ο καρδιακός παλμός δεν είναι χαώδης όπως στην μαρμαρυγή αλλά σταθερός και μπορεί να επέλθει ακόμα και ζάλη ή λιποθυμία. Συχνά αυτές οι αρρυθμίες – ταχυκαρδίες δεν καταγράφονται αφού έχουν σταματήσει μέχρι την πρόσβαση σε κάποιο γιατρό και η διάγνωσή τους στηρίζεται στα κλινικά αυτά χαρακτηριστικά.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
Πηγή: www.newsit.gr