
Στο 70% του κοινοτικού μέσου όρου διαμορφώθηκε στην Ελλάδα το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης το 2024, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν μεν μικρή βελτίωση σε σύγκριση με το 2023 και επαναφορά στα προ του 2015 επίπεδα, όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνουν ότι έχει επέλθει ή έστω ότι πλησιάζει η σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Προβληματισμό την ίδια ώρα προκαλούν τα στοιχεία του οργανισμού εμπορίου και ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNCTAD) σχετικά με το επίπεδο ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς (inclusive growth) στην Ελλάδα, με τη χώρα μας να λαμβάνει μετά βίας βαθμό πάνω από τη βάση.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που ανακοίνωσε χθες η Eurostat σχετικά με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ε.Ε.-27 το 2024 σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση, πάνω μόνο από τη Βουλγαρία. Αυτό και μόνον δείχνει την απόσταση που πρέπει να διανυθεί για την πολυπόθητη σύγκλιση, ακόμη και αν τα στοιχεία επηρεάζονται σε σημαντικό βαθμό από την εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Η τελευταία άλλωστε δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Κάθε άλλο, μάλιστα. Ηταν περισσότερο εκτεταμένη –και μόνο λόγω της πολύ περιορισμένης χρήσης ψηφιακών πληρωμών– το 2009, όταν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας βρισκόταν στο 92% του κοινοτικού μέσου όρου.