Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Κεραμέως: Τι θα ισχύσει με τεστ εμβολιασμένων μαθητών – Ποινικές ευθύνες σε αρνητές γονείς

Aπέκλεισε κατηγορηματικά κάθε σενάριο για κλείσιμο σχολείων λόγω της πανδημίας η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως

«Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για κλείσιμο σχολείων», δήλωσε το πρωί της Τετάρτης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, και προσθέτοντας ότι διττό χρέος της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει τη δημόσια και την ατομική υγεία και αφετέρου να διασφαλίσει τη δια ζώσης λειτουργία του σχολείου.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες σύμφωνα με την υπουργό, τα κρούσματα κορωνοϊού στα σχολεία έχουν μειωθεί κατά περίπου 1.000, σημειώνοντας ότι σε σύνολο 85.000 τμημάτων, είναι κλειστά περίπου 15.

Χαρακτήρισε υποδειγματική την τήρηση των πρωτοκόλλων στην εκπαιδευτική κοινότητα, ενώ πρόσθεσε ότι παράλληλα γίνονται και πάρα πολλά τεστ. Εκτός από τα δύο self test που κάνουν οι μαθητές, εάν υπάρξει κρούσμα οι στενές επαφές καλούνται να κάνουν δωρεάν επτά τεστ – τα μισά εργαστηριακά και τα άλλα μισά self test.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Κεραμέως, πάνω από το 85% των εκπαιδευτικών στα σχολεία είναι εμβολιασμένοι, ενώ στους μαθητές του Λυκείου το ποσοστό εμβολιασμού αγγίζει πλέον το 50%. Στα πανεπιστήμια είναι εμβολιασμένοι το 95% των καθηγητών και το 83% των εκπαιδευτικών.

«Θα προστρέξω να εμβολιάσω των 5,5 ετών γιο μου»

Ενόψει της έναρξης του εμβολιασμού παιδιών 5 – 11 ετών, η κ. Κεραμέως ανακοίνωσε ότι την επόμενη Τρίτη θα απαντήσουν σε ερωτήματα γονέων, live σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι κ. Μαρία Θεοδωρίδου, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, και Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό παιδιών θα ανοίξει την Παρασκευή και οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την επόμενη Τετάρτη. Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας μετά τον εμβολιασμό τους τα παιδιά δεν θα είναι υποχρεωμένα να υποβάλλονται σε self test.

«Εγώ θα προστρέξω να εμβολιάσω το γιο μου που είναι 5,5 ετών, ευθύς αμέσως, πρώτα – πρώτα για να προστατεύσω τον ίδιο και έχοντας ακούσει τους ειδικούς», είπε η υπουργός.

Τι θα γίνει με τους αρνητές γονείς

Σχετικά με τα φαινόμενα αρνητών γονέων που αφήνουν εκτός εκπαίδευσης τα παιδιά τους, η κ. Κεραμέως τόνισε ότι η διάταξη που σήμερα έρχεται στη Βουλή προβλέπει πλέον ποινικές ευθύνες για αυτούς τους γονείς και κηδεμόνες.

Δεν μπορεί επειδή ένας γονιός δεν θέλει να κάνει τα self test, το παιδί του να χάνει την πρόσβαση στην εκπαίδευση, τόνισε υπουργός Παιδείας και εξήγησε τη διαδικασία που θα ακολουθείτε σε τέτοιες περιπτώσεις.

Εάν ο διευθυντής ενός σχολείου διαπιστώσει ότι κάποιο παιδί απουσιάζει για παρατεταμένη διάρκεια και χωρίς λόγο υγείας, θα καλεί αρχικά τους γονείς του για μία συζήτηση προκειμένου να καταλάβει τι συμβαίνει. Εάν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, τότε αποστέλλεται φάκελος στην εισαγγελία και τον λόγο έχει πλέον η Δικαιοσύνη.

kathimerini.gr