Δευτέρα
22
Απρίλιος
TOP

Κι όμως είναι αρκετά τα… ζητήματα γύρω από τον… εντυπωσιασμό για τις έρευνες -Τι σημείωσε ο Καθηγητής Αβρ. Ζεληλίδης (video)

Αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές του καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Αβραάμ Ζεληλίδη σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις σχετικά με τις σεισμικές έρευνες δυτικά της Κρήτης και νότια της Πελοποννήσου για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, από την ExxonMobil για τις οποίες έχει γίνει πολύς λόγος ύστερα και από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.

«Οι δηλώσεις του κ. Σκρέκα και του κ. Μητσοτάκη δε λένε τίποτε, αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη», είπε με νόημα ο καθηγητής, ο οποίος παρεμβαίνοντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης Best, επιχείρησε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. «Εδώ και τρεισήμισι χρόνια η Exxon προσπαθεί να υλοποιήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Η WWF προσέφυγε στο ΣτΕ και η υπόθεση δεν εκδικάζεται, αφού αναβάλλεται διαρκώς. Η τελευταία εκδίκαση ήταν να γίνει στις 5 Οκτωβρίου, ενώ η προθεσμία να υλοποιήσει τις σεισμικές έρευνες στο σύνολό της, έληγε στις 20 Οκτώβρη. Ερχόμαστε στον Γενάρη αυτού του έτους, όπου κυκλοφορεί έναν non paper από την Αμερική που λέει πως ο East Med δεν είναι βιώσιμος και η Exxon φεύγει. Η ελληνική κυβέρνηση δεν αντέδρασε σε όλα αυτά και ξαφνικά αρχίζει ο πόλεμος. Τότε βγαίνει ο Πρωθυπουργός και ανακοινώνει τη συνέχιση των ερευνών σε έξι περιοχές», εξήγησε ο κ. Ζεληλίδης, τονίζοντας πως αν ήθελε να κάνει την υπέρβαση βλέποντας την κρίση που έρχεται και αν ήταν ένας σωστός ηγέτης, ο Πρωθυπουργός όφειλε να φέρει το θέμα στη Βουλή για να αποφασίσει την αναστολή της πράσινης μετάβασης και να προχωρήσει στην… εύρεση του ελληνικού πλούτου.

«Δε βγαίνεις τον Μάρτιο και λες εγώ ψάχνω μόνο για φυσικό αέριο και το πετρέλαιο το πετάω στο καλάθι. Δε γίνεται να μην ασχολείσαι με τον  Πατραϊκό που ήταν η πιο ώριμη περιοχή με 200 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο», ανέφερε ο καθηγητής καυτηριάζοντας εξαπολύοντας βέλη κατά της κυβέρνησης.

«Μέσα στον κυκεώνα των εξελίξεων με τις παρακολουθήσεις, ο Πρωθυπουργός άκουσε ένα καράβι να έρχεται για σεισμικές έρευνες και ξαφνικά το κάναμε μείζον θέμα. Εδώ και 4 μήνες η Exxon αποφάσισε να γυρίσει για να υλοποιήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις και να μην πληρώσει ρήτρα», σημείωσε ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Αβραάμ Ζεληλίδης, τονίζοντας πως αν ήθελε ο Πρωθυπουργός να… σηκώσει την κουβέντα για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, έπρεπε να μιλήσει για τον Κυπαρισσιακό και την Πρέβεζα, που είναι δύο χρόνια μπροστά. Θα περίμενα από έναν Πρωθυπουργό να τα συνδυάσει όλα μαζί και να αναφερθεί και στον East Med», δήλωσε καταληκτικά ο καθηγητής ο οποίος καυτηρίασε το γεγονός πως η χώρα μας πληρώνει 4δις για εισαγωγή πετρελαίου το χρόνο, ενώ έχει δίπλα της.