Τρίτη
3
Δεκέμβριος
TOP

Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμάτας: Ερώτηση για τα αντιπλημμυρικά έργα στο Δήμο Καλαμάτας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Οι νεκροί, τραυματίες- αγνοούμενοι και οι εφιαλτικές εικόνες από την πλημμύρα στη Βαλένθια έχουν προκαλέσει θλίψη , ανησυχία  και οργή σ’ όλο το λαό της Ελλάδας αλλά και του Δήμου μας. Έχουμε ζήσει -σε μικρότερη κλίμακα- τις πλημμύρες στην Καλαμάτα, 8 χρόνια πριν, τον Σεπτέμβρη του 2016.Επαναφέρουμε για πολλοστή φορά το ζήτημα των αντιπλημμυρικών, γιατί, δυστυχώς, 8 χρόνια μετά, είμαστε στην ίδια και χειρότερη κατάσταση.  Είναι γνωστό ότι η Καλαμάτα είναι σε Ζώνη Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας όπως αναφέρει το ίδιο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων.  Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι στη Λαγκάδα, στη Θουρία, στη Δράκου, στην παραλία, στα Γιαννιτσάνικά αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές ζουν υπό το φόβο της βροχής και αγωνιούν στην πρώτη βροχή τι θα τους συμβεί.

Η Δημοτική Αρχή θα φέρει ακέραια την  πολιτική ευθύνη μαζί με την κυβέρνηση και την Περιφέρεια αν συμβεί κάτι ανάλογο με τη Βαλένθια ή με αυτό που είχε συμβεί το Σεπτέμβρη του 2016 στην Καλαμάτα.

Πως τοποθετείται η Δημοτική Αρχή στις  παρακάτω επισημάνσεις – ερωτήματα;

  • Η Δημοτική Αρχή επέμεινε, ως μοναδική λύση, στο αντιεπιστημονικό, απαράδεκτο και φαραωνικό σχέδιο του Μορέα, που τελικά, εξαιτίας των παζαριών των εταιρειών και πολιτικών παιχνιδιών φαίνεται, προς το παρόν, πως δεν θα υλοποιηθεί, παρόλα αυτά, ενημέρωση επίσημη δεν έχουμε στο ΔΣ.
  • Δεν έχει προχωρήσει η οριοθέτηση και διευθέτηση ουσιαστικά κανενός ρέματος.
  • Δεν έχει γίνει το παραμικρό αντιπλημμυρικό στην πόλη της Καλαμάτας, ιδιαίτερα στη περιοχή της Λαγκάδας που χτυπήθηκε ανελέητα από τις πλημμύρες. Οι κάτοικοι ζητούν επανειλημμένα και επίμονα, τουλάχιστον να καθαριστεί το σκεπασμένο κομμάτι του ρέματος γιατί εκεί είναι και το σημείο οπού ξεκινάνε οι  πλημμύρες μέχρι να πραγματοποιηθεί ένα συνολικό αντιπλημμυρικό έργο.
  • Στην οδό Βαγγέλη Δράκου, σας  ζητάνε χρόνια οι κάτοικοι να ανοίξει ο δρόμος  και δεν γίνεται ούτε αυτό το απλό έργο. Υπάρχει ο άμεσος κίνδυνος να πλημμυρίσει ξανά το 13ο Δημοτικό Σχολείο όπως το 2016.
  • Στα Γιαννιτσάνικα  το έργο συνεχίζεται αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί. Υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία, ότι μια νεροποντή θα οδηγήσει όλα τα νερά με ταχύτητα στη παραλία, με τεράστιες συνέπειες για σπίτια , χωράφια και επιχειρήσεις.
  • Το αντιπλημμυρικό της Ευρυπίδου, που αφορά την περιοχή από την Ευρυπίδου ως την παραλία, αναζητεί χρηματοδότηση και έχει βαλτώσει εδώ και μια δεκαετία.
  • Στο αντιπλημμυρικό Θουρία –Αντικάλαμος η σύμβαση λύθηκε, έχει ολοκληρωθεί ένα πολύ μικρό ποσοστό του έργου και παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες.
  • Το αντιπλημμυρικό στο Πήδημα κάπου υπάρχει και αγνοείται και αυτό ενώ είναι μελετητικά ώριμο.
  • Για τη Θουρία δεν προβλέπεται ουσιαστικά τίποτα δραστικό και υπάρχουν καταγγελίες κατοίκων πως δεν έχουν καθαριστεί τα ρέματα.
  • Ο κάμπος στη ΔΕ Αρφαρών που πλημμύρισε, πάλι είναι εκτεθειμένος, αφού δεν έχει γίνει ουσιαστικά τίποτα που να αφορά έργα αποστραγγιστικά και αντιπλημμυρικά.