Κυριακή
22
Δεκέμβριος
TOP

Lockdown και απελευθέρωση: Το δρόμο μετά την Καθαρά Δευτέρα δείχνει η κυβέρνηση

Σε μεταπανδημικούς ρυθμούς μπαίνει η κυβέρνηση με την προσδοκία η εβδομάδα μετά την Καθαρά Δευτέρα να σηματοδοτήσει την αρχή της σταδιακής απελευθέρωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, με ορίζοντα την τουριστική σεζόν τον Μάιο. Εφόσον δοθεί το πράσινο φως για την επαναλειτουργία της αγοράς από τους επιστήμονες στόχος είναι να μην ξανακλείσει αφήνοντας πίσω το “ακορντεον” που εφαρμόζεται από τον Νοέμβριο ειδικά στο λιανεμπόριο. O πρωθυπουργός έδειξε χθες το δρόμο των επόμενων 15 ημερών κάνοντας λόγο  για προσπάθεια δύο εβδομάδων για να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας σε οικονομία και εκπαίδευση, ενώ, παράλληλα, προανήγγειλε ότι οι εμβολιασμοί αυτή την εβδομάδα θα φτάσουν το 1 εκατομμύριο.

Από την κυβέρνηση, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, γίνεται ήδη η προετοιμασία του σχεδίου της επόμενης ημέρας για την επανεκκίνηση εφαρμόζοντας, πλέον, μέτρα στοχευμένα, κλείνοντας το κεφάλαιο των γενικευμένων πακέτων μόλις αρχίσει να ανοίγει η οικονομία. Παράλληλα συνεχίζεται το νομοθετικό έργο όπου μέχρι το Μάιο δρομολογούνται σχέδια νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις, για τα διπλώματα οδήγησης, τις ΜΚΟ, για την αξιολόγηση της δημόσιας εκπαίδευσης, τη ψυχιατρική περίθαλψη και τον ψυχαγωγικό αθλητισμό.

Με την αύξηση των εμβολιασμών μέχρι το καλοκαίρι- και με σύμμαχο τον αναμενόμενο καλό καιρό της χώρας-  η επόμενη ημέρα, όπως εκτιμούν από την κυβέρνηση, είναι ορατή με την προσδοκία, εφόσον το επιτρέπουν τα υγειονομικά δεδομένα, η οικονομία να αρχίσει να μπαίνει σε τροχιά  “απελευθέρωσης”. Οι τελευταίες ημέρες του Μαρτίου προσδοκάται να δώσουν το σήμα της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα, ούτως ώστε μετά το άνοιγμα του εμπορίου, να ακολουθήσουν σταδιακά και οι άλλες δραστηριότητες με το βλέμμα στην έναρξη της τουριστικής σεζόν. Στόχος, ο τουρισμός να καταφέρει το 60% των εισπράξεων του 2019, με το σενάριο παράτασης του ανοίγματος της οικονομίας μετά τον Απρίλιο να μοιάζει εφιαλτικό για την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο. Στο απολογιστικό του υπουργείου Οικονομικών τα στοιχεία δείχνουν πως οι συνολικές παρεμβάσεις ενίσχυσης της οικονομίας ως το τέλος Φεβρουαρίου αγγίζουν τα 27 δισ. ευρώ, ενώ το ελληνικό δημόσιο, μέσα στην υγειονομική κρίση, βγήκε πέντε φορές στις αγορές αντλώντας 13 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο της επόμενης ημέρας για την κυβέρνηση είναι ήδη στο τραπέζι, ενώ για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές, με κρατική εντολή, τα έκτακτα μέτρα θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται για όσο χρειαστεί. Το πακέτο νέας γενιάς  θα έχει βασικούς άξονες τη στήριξη των θέσεων εργασίας και των επιχειρήσεων που παρουσιάζουν μείωση μείωση τζίρου, και χρειάζονται ώθηση στο στάδιο της επανεκκίνησης. Η ρευστότητα μπορεί να διοχετεύεται συγκεκριμένα, αυτό, όμως, δεν αναιρεί την βούληση της κυβέρνησης για στήριξη της οικονομίας για όσο χρειαστεί και γενικότερα των ευάλωτων ομάδων. Πέραν του προγράμματος κάλυψης παγίων δαπανών το βλέμμα είναι στη διατήρηση των θέσεων εργασίας για το οποίο εξετάζονται μέτρα κινήτρων και επιδότησης, ενώ τα “κουρέματα” των τριών πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής αναμένεται να έχουν αυστηρά κριτήρια, τα οποία θα ξεκαθαρίσουν μετά τον Μάρτιο.

Στα τέλη Μαρτίου

Οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου και στα αρμόδια υπουργεία είναι διαρκής και για την τελική κατάρτιση του Ταμείου Ανάκαμψης με στόχο την κατάθεση του στην Κομισιόν στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, με το οικονομικό επιτελείο να έχει υπολογίσει πόρους 5,5 δισ. Ευρώ για το 2021. Το πρώτο πακέτο έργων και μεταρρυθμίσεων  ύψους 2,1 δισ. ευρώ αναμένεται να χρηματοδοτηθούν αρχικά από το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και μόλις εγκριθεί  από τις Βρυξέλλες το πρόγραμμα Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τότε η χώρα θα λάβει και την προκαταβολή από το Ταμείο. Έτσι, η κυβέρνηση προτίθεται να ξεκινήσει το πρώτο πακέτο έργων με εθνικούς πόρους, ενώ ο προϋπολογισμός των πρώτων έργων ταυτίζεται με το ύψος της προκαταβολής του 13% που θα πάρουν όλα τα κράτη μέλη μόλις εγκριθούν όλα τα εθνικά προγράμματα. Ανάμεσα στα έργα που ξεκινούν άμεσα σχετίζονται με τη ψηφιακή μετάβαση, όπως η δημιουργία των δικτύων 5η γενιάς (5G), δράσεις για την ψηφιοποίηση της υγείας, της παιδείας, και της δικαιοσύνης και η περαιτέρω ψηφιοποίηση της ΑΑΔΕ και έργα περιβαλλοντικά.

«Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει μεγάλη κούραση. Όμως πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης”, τόνισε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο τη δωρεά 18 φορητών κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» στο Δημόσιο και το ΕΣΥ. Σκιαγραφώντας τις προθέσεις του ανέφερε πως θα το σχεδιάσουμε, εφόσον το αποφασίσουμε, με έξυπνες λύσεις και με μία νέα αμοιβαία συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες: η οικονομία να επαναλειτουργήσει σταδιακά και όλοι μας να πειθαρχήσουμε στους κανόνες ώστε αυτή να παραμείνει ανοιχτή. “Με άλλα λόγια η έξοδος από την κρίση είναι πια ορατή, αλλά το πόσο γρήγορα θα φτάσουμε εκεί, εξαρτάται από τα προσεκτικά βήματα τα οποία θα κάνουμε στην τελική ευθεία, γιατί έχουμε μπει πια στην τελική ευθεία» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Με αιχμές ήταν η ανακοίνωση από το κόμμα της αξιωματικής τονίζοντας ότι οι πολίτες προσπαθούν με τεράστιες θυσίες εδώ και έναν χρόνο, συμπληρώνοντας πως “ο μόνος που δεν προσπαθεί και συνεχίζει ανέμελος είναι αυτός και η κυβέρνησή του που έχουν τη χώρα σε lockdown τέσσερις μήνες” Υπογραμμίζεται πως “ανέμελος για τη συνταγογράφηση των τεστ, για τα ΜΜΜ, για τους μεγάλους εργασιακούς χώρους, για τα σχολεία, για τις επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών” και καταλήγει “εν τέλει ανέμελος και όταν κατόπιν εορτής απορεί γιατί αυξάνονται τα κρούσματα.

www.in.gr