Η νέα ανησυχητική εξάπλωση του κορωνοϊού, ανοίγει -ενόψει χειμώνα- την κουβέντα για νέα μέτρα και lockdown σε χώρες όπως στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Λετονία, την Τσεχία. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ρουμανίας και το Βουκουρέστι αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα περιορισμού. Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη που συνοδεύτηκε από υψηλή διασπορά του ιού, οδήγησε τη Λετονία σε έκτακτα μέτρα, συγκεκριμένα σε lockdown ενός μήνα.
Η Ρωσία ανακοίνωσε το Σάββατο 1.075 θανάτους λόγω της COVID-19, το πέμπτο συνεχές ημερήσιο ρεκόρ, καθώς οι αρχές ετοιμάζονται να κλείσουν τους χώρους εργασίας σε όλη τη χώρα και να επιβάλουν lockdown στην πρωτεύουσα.
Ακόμη και σε χώρες όπως η Γερμανία έχουν τεθεί επί τάπητος προτάσεις για επέκταση των περιορισμών για τους ανεμβολίαστους, ενώ στο κρατίδιο της Έσσης οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν να ψωνίζουν από σούπερ μάρκετ.
Προειδοποιούν οι ειδικοί για την Ελλάδα
Στην Ελλάδα σύμφωνα με τους ειδικούς η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη μέχρι τα Χριστούγεννα, με απρόβλεπτές εξελίξεις. Μέχρι τα Χριστούγεννα αναμένεται να κορυφωθεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας, αλλά η κυβέρνηση δείχνει με κάθε τρόπο ότι δεν θα πάρει μέτρα τύπου lockdown. Το αντίθετο μάλιστα.
Όλα τα μέτρα έχουν επί της ουσίας καταργηθεί. Έχουν μείνει τα rapid για τους ανεμβολίαστους και τα self test για τους μαθητές. Βέβαια ανάλογα με τις εξελίξεις κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει καμία πιθανότητα.
Ο αριθμός των διαγνωστικών τεστ στον πληθυσμό είναι καθοριστικός παράγοντας στην πορεία της πανδημίας, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη. «Θα πρέπει να δώσουμε προσοχή στην αναγκαία αύξηση του αριθμού των self tests, τα οποία έχουν μειωθεί σε περίπου 200.000-300.000, από 400.000 ημερησίως που ήταν μέχρι πριν από δύο εβδομάδες», τόνισε ο καθηγητής, μιλώντας στη «Real News».
Όπως εξήγησε, με βάση το υπάρχον επίπεδο ανοσίας (φυσικό και επίκτητο, μέσω εμβολιασμού), έχει υπολογιστεί ότι η αύξηση των self tests στα 600.000 θα συντελέσει σε μία πιο διαχειρίσιμη επιδημιολογική εικόνα της πανδημίας τον χειμώνα.
Ο κ. Σαρηγιάννης προειδοποίησε για την ανάγκη ελέγχου στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, καθώς «με δεδομένη την πτώση της θερμοκρασίας των επόμενων ημερών», όπως είπε, «και την περαιτέρω επιτάχυνση της ανόδου των κρουσμάτων, καλό θα ήταν να υπάρξει έλεγχος, είτε του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή δηλωμένου rapid test ή πιστοποιητικού νόσησης τους τελευταίους έξι μήνες, στα διόδια και στις εξόδους των πόλεων, έτσι ώστε να μειώνονται όσο το δυνατόν περισσότερο οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού μεταξύ των γειτονικών περιοχών».
Απαισιόδοξος με βάση τα υπάρχοντα υγειονομικά δεδομένα παρουσιάστηκε ο Γιώργος Παυλάκης, γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο κ. Παυλάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ προ ημερών, δήλωσε πως δεν πρέπει να τίθεται θέμα διεξαγωγής παρελάσεων ή εορταστικών εκδηλώσεων – όπως είναι γνωστό, θα γίνουν κανονικά, αλλά οι θεατές θα πρέπει να φορούν μάσκα.
Ο κ. Παυλάκης, μάλιστα, τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι να «σωθούν» τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά.
Όπως ανέφερε ο γιατρός, κρίνεται επίφοβη η επανάληψη του περσινού χειμώνα στη Βόρεια Ελλάδα και ο κίνδυνος να σημειωθεί, όπως είπε, ένα νέο «τσουνάμι» κρουσμάτων, διότι «η μισή κοινωνία δεν είναι εμβολιασμένη».
Από την πλευρά ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στο ΣΚΑΙ είπε ότι ο κόσμος να πειστεί να εμβολιαστεί και επισήμανε ότι όσα είπαν ο κ. Τσιόδρας, για πάνω από 8.000 νεκρούς αν δεν εμβολιαζόμασταν, αλλά και η Μίνα Γκάγκα με τα διαγράμματα για τους ανεμβολίαστους στις ΜΕΘ, θα έπρεπε γίνουν σποτ στην τηλεόραση.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown ο κ. Βατόπουλος απάντησε«ποτέ μη λες ποτέ».