Πέμπτη
23
Ιανουάριος
TOP

Λογαριασμοί ρεύματος: Λήγουν το πλαφόν και οι επιδοτήσεις στις τιμές

Αντίστροφη μέτρηση για τα έκτακτα μέτρα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία κανονικά λήγουν σε 46 ημέρες. 

Μέχρι την 1η  Ιουλίου είναι σε ισχύ το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά, η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος και οι επιδοτήσεις των οικιακών και αγροτικών τιμολογίων.

Το αίτημα στις Βρυξέλλες

Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει υποβάλλει αίτημα για την παράταση των προαναφερόμενων έκτακτων μέτρων μέχρι το τέλος του έτους. Μπορεί οι τιμές ενέργειας να αποκλιμακώνονται ωστόσο, η κρίση δεν έχει περάσει… Σύμφωνα με αναλυτές βρίσκεται σε ύφεση… και ο επόμενος χειμώνας ή μία νέα αναταραχή στον εφοδιασμό με αέριο της ευρωπαϊκής αγοράς μπορεί να αναζωπυρώσουν τις τιμές. 

Με το σκεπτικό αυτό η Αθήνα ζητά να παραμείνει στη φαρέτρα των μέτρων της ο έλεγχος των τιμών. Ώστε αν επανέλθει κύμα αυξήσεων να μπορεί να ενεργοποιήσει το προαναφερόμενο θεσμικό πλαίσιο. 

Το αίτημα της Αθήνας έχει σταλεί στις Βρυξέλλες, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ηγεσία του υπουργείου αναμένει την απάντηση των αρμόδιων υπηρεσιών. Επικρατεί αισιοδοξία ως προς την έγκριση. Κι αυτό καθώς η Κομισιόν έχει αποδεχτεί ανάλογα αιτήματα και από άλλες χώρες της Ε.Ε. όπως για παράδειγμα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. 

Η κυβέρνηση επιδότησε τους λογαριασμούς ρεύματος και του Μαίου και του Ιουνίου. Η κίνηση του επόμενου μήνα έγινε προκειμένου να καλυφθεί το διάστημα της υπηρεσιακής κυβέρνησης. 

Χαμηλά έσοδα από το πλαφόν

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα που συγκεντρώνονται από το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά, αυτά βαίνουν μειούμενα. Ο λόγος έχει να κάνει με την υποχώρηση των τιμών της ενέργειας και άρα με το ό,τι αυτές δεν ξεπερνούν το πλαφόν. Υπενθυμίζεται ότι έχουν οριστεί ανώτατες τιμές αποζημίωσης στις τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η ΡΑΑΕΥ μέχρι αυτές τις μέρες του Μαίου έχουν ανακτηθεί μόλις 15 εκατ. ευρώ. Τον Απρίλιο 43 εκ. ευρώ και τον Μάρτιο 52,6 εκ. ευρώ. 

Η κυβέρνηση συγκεντρώνει και από άλλες πηγές έσοδα ώστε να διατηρεί απόθεμα στον «κουμπαρά» των επιδοτήσεων, που είναι το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. 

Αντιδράσεις

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί, πως οι εκπρόσωποι των ηλεκτροπαραγωγών και των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας ζητούν την παύση ισχύος των έκτακτων μέτρων υπογραμμίζοντας την αποκλιμάκωση των τιμών αλλά και την άρση στρεβλώσεων που προκαλούνται στην αγορά. 

Μία από αυτές είναι και η έξαρση του ενεργειακού τουρισμού. Η απελευθέρωση της δυνατότητας των καταναλωτών να αλλάζουν χωρίς οικονομική ρήτρα προμηθευτή έχει φέρει ως αποτέλεσμα την αύξηση των στρατηγικών κακοπληρωτών. Οι τελευταίοι αλλάζουν πάροχο αφήνοντας στον προηγούμενο ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το θεσμικό κενό της αντιμετώπισης των μπαταχτσήδων (αποκοπές μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας) έχει προκαλέσει την έξαρση του φαινομένου του ενεργειακού τουρισμού και την πίεση στα οικονομικά μεγέθη των εταιρειών ενέργειας. 

ΠΗΓΗ ot.gr