Και γιατί μηδένισαν οι εισαγωγές ρωσικού αερίου
Στο τραπέζι έχει βάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το ενδεχόμενο μείωσης της έκτακτης εισφοράς 10 ευρώ/MWh στις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.
Το «χαράτσι» – όπως το ονομάζουν οι ηλεκτροπαραγωγοί – εφαρμόστηκε από τον περασμένο Νοέμβριο και είχε σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση του κόστους παραγωγής ρεύματος.
Τα 10 ευρώ/MWh στο φυσικό αέριο, σύμφωνα με όσα σημειώνουν πηγές των ομίλων ενέργειας, επιβαρύνουν με 20 ευρώ/MWh τις τιμές λιανικής ρεύματος.
Φουσκώνουν δηλαδή τους λογαριασμούς νοικοκυριών κι επιχειρήσεων σε μία περίοδο κατά την οποία οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με τις αυξήσεις που πυροδότησε η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Η μείωση
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μελετά σενάριο αναμόρφωσης της έκτακτης ειδικής εισφοράς.
Ωστόσο, όπως αποκάλυψε ο ΟΤ στις 26 Ιανουαρίου, το ειδικό τέλος τελικά προκάλεσε ανάποδα αποτελέσματα. Τα εγχώρια εργοστάσια ρεύματος έγιναν ακριβότερα έναντι των αντίστοιχων στις γειτονικές αγορές. Το αποτέλεσμα είναι ο αλγόριθμός του Χρηματιστηρίου Ενέργειας να επιλέγει για την κάλυψη των αναγκών της ελληνικής αγοράς ρεύματος πρώτα τις εισαγόμενες ποσότητες ρεύματος που είναι φθηνότερες και να απορρίπτει τις εγχώριες μονάδες. Αν και οι γειτονικές μονάδες είναι παλαιότερης τεχνολογίας και ρυπογόνες.
Έτσι, αυξήθηκαν οι εισαγωγές ρεύματος και συνολικά ακρίβυνε η χονδρεμπορική αγορά.
Διαβάστε την συνέχεια στο in.gr