Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τους καταναλωτές. Ο λογαριασμός ρεύματος του παραδείγματος είναι πραγματικός και ένας από τους πρώτους εκκαθαριστικούς που περιλαμβάνουν καταναλώσεις για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο. Αποδεικνύει δε ότι παρά τις κρατικές επιδοτήσεις, η χρέωση μιας κιλοβατώρας -σε τελική τιμή λιανικής- μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 30 λεπτά.
Ο καταναλωτής του παραδείγματος έλαβε εκκαθαριστικό λογαριασμό με κατανάλωση 692 κιλοβατωρών -515 στην ημερήσια κατανάλωση και 177 στην νυχτερινή- οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μέσα σε διάστημα 40 ημέρων.
Είναι μια κατανάλωση που ξεφεύγει λίγο από τον μέσο όρο της αγοράς αλλά δεν θεωρείται «ακραία» ειδικά για φθινοπωρινούς μήνες, όπου ξεκινούν και ανάβουν και το θερμοσίφωνο αλλά και οι ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης.
Η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας εισέπραξε για τον εαυτό της περί τα 74 ευρώ. Τιμολόγησε με 11 λεπτά την ημερήσια κιλοβατώρα και με 8 λεπτά την νυχτερινή. Σε αυτό το ποσό όμως προστέθηκαν επιπλέον… 155 ευρώ εξαιτίας της ρήτρας αναπροσαρμογής. Δηλαδή, η χρέωση ενέργειας τριπλασιάστηκε στο συγκεκριμένο διάστημα λόγω της ρήτρας, η οποία επιβάρυνε με το δυσθεώρητο ποσό των 22 λεπτών την κάθε κιλοβατώρα.
Μπροστά σε τέτοια επιβάρυνση, τι να κάνουμε και τα περίπου 48 ευρώ που ήταν η επιδότηση μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Απλώς περιόρισαν την έκταση της ζημιάς. Φυσικά, στον τελικό λογαριασμό προστέθηκαν και οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις (περίπου 32,17 ευρώ) αλλά και ο ΦΠΑ 14,59 ευρώ.
Αυτή θα είναι η εικόνα για όλους τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου καθώς και ο τρέχων μήνας κινείται με πολύ υψηλά επίπεδα τιμών χονδρικής.
Οι καταναλωτές που έχουν μείνει στο κυμαινόμενο τιμολόγιο, θα επιβαρυνθούν με τα 22 λεπτά ανά κιλοβατώρα της ρήτρας όποια και αν είναι η εταιρεία με την οποία συνεργάζονται. Για τους δε πρώτους μήνες του 2022 θα περιμένουν να δουν ποια θα είναι η επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης και αν θα θεσπιστούν ή όχι κριτήρια για την καταβολή της ενίσχυσης.
www.moneyreview.gr