Σάββατο
2
Νοέμβριος
TOP

Μ. Μάκαρης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Να βάλουμε στο επίκεντρο της περιφερειακής πολιτικής τους πολίτες της Πελοποννήσου για ένα καλύτερο αύριο»

«Πρέπει να εφαρμόσουμε πολιτικές που θα δημιουργήσουν συνθήκες για τη συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο», τονίζει, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, επικεφαλής της παράταξης «Πρώτα η Πελοπόννησος», Μανώλης Μάκαρης.

Ο κ. Μάκαρης είναι καρδιολόγος, διευθυντής στην Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας.
Κατέχει δύο μεταπτυχιακούς τίτλους (MSc Νανοϊατρικής και ΜΑ Τοπικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης). Είναι εκλεγμένος στα ΔΣ του Σωματείου Ιατρών ΕΣΥ, του Ιατρικού Συλλόγου και του Νοσοκομείου Μεσσηνίας και αγωνίζεται για την προάσπιση του Δημόσιου Συσήματος Υγείας, στο οποίο υπηρετεί 25 χρόνια.
Έχει δώσει μάχες με επιτυχία για τη δημοκρατική και συλλογική λειτουργία της αυτοδιοίκησης ως αντιδήμαρχος Παλλήνης και ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες» στην Καλαμάτα (δημοτικά ιατρεία, προστασία Ταϋγέτου, παραλιακού μετώπου, 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις).
Ερευνητικά, έχει ασχοληθεί με την επίπτωση της οικονομικής κρίσης στην καρδιαγγειακή υγεία. Συνεργάστηκε με τον Δημόκριτο (προληπτική ιατρική, αέρια ρύπανση), τη Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών (ευεργετικές ιδιότητες ελαιολάδου), την Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης.

Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Μάκαρη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΡ: Ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδήγησαν στην απόφαση να διεκδικήσετε την Περιφέρεια Πελοποννήσου;

ΑΠ: Είμαι άνθρωπος της αυτοδιοίκησης και με έλκει πολύ έντονα η ενασχόληση με τις δημόσιες υποθέσεις, με γνώμονα την υπηρέτηση των συμφερόντων των πολλών, της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Έχοντας αυτοδιοικητική εμπειρία στον Δήμο Καλαμάτας (για δύο τετραετίες επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες») και στον Δήμο Παλλήνης (αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Δημοτικών Ιατρείων) και αντίστοιχη θεωρητική κατάρτιση (Μaster Τοπικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης), θεώρησα χρέος μου, μαζί με την αξιόλογη ομάδα των υποψηφίων συμβούλων, να αγωνιστούμε και να βάλουμε στο επίκεντρο της περιφερειακής πολιτικής τους πολίτες της Πελοποννήσου για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο που ζούμε εμείς και οι γονείς μας και θέλουμε να επιλέξουν να ζήσουν και τα παιδιά μας.

ΕΡ: Ποια ιεραρχείτε ως τα σημαντικότερα προβλήματα τη περιοχής και ποιες είναι οι λύσεις που προτείνετε;

ΑΠ: Τα κοινωνικά είναι τα πιο σοβαρά προβλήματα και τα πιο δύσκολα γιατί χρειάζονται εθνικές πολιτικές για να αντιμετωπιστούν. Αναφέρομαι, για παράδειγμα, στο πολύ σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η τέταρτη στη χώρα στη μείωση του πληθυσμού σύμφωνα με την απογραφή.
Μιλάω, επίσης, για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δομές Δημόσιου Συστήματος Υγείας, με πολύ μεγάλη έως και επικίνδυνη σε ορισμένες περιπτώσεις υποστελέχωση κλινικών νοσοκομείων, κέντρων υγείας, περιφερειακών ιατρών. Έχοντας υπηρετήσει για 25 χρόνια ως μάχιμος γιατρός στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, γνωρίζω ότι η Πελοπόννησος χρειάζεται έναν νέο υγειονομικό χάρτη με πλήρη ανασχεδιασμό ώστε να καλυφθούν «υγειονομικές τρύπες», που δεν καλύπτονται στον αναγκαίο βαθμό ούτε από το ΕΚΑΒ ούτε από τις Δομές Υγείας. Με την ανάγκη δημιουργίας ενός τριτοβάθμιου νοσοκομείου στην Περιφέρειά μας, ώστε να μη χρειάζεται οι γιατροί και οι συγγενείς των ασθενών που χρήζουν άμεσης τριτοβάθμιας νοσηλείας να παρακαλούν, κυριολεκτικά, γιατρούς νοσοκομείων άλλων περιφερειών για να βρεθεί διαθέσιμη κλίνη.
Ακόμη, αναφέρομαι στα θέματα της εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στις μνημονιακές πολιτικές που συνεχίζονται ενώ έχουμε βγει από τα μνημόνια, οι οποίες συγχωνεύουν σχολικές μονάδες αφήνοντας την επαρχία χωρίς σχολεία και αναγκάζοντας τις οικογένειες των μαθητών να μεταναστεύουν στα αστικά κέντρα.
Αν δεν λυθούν αυτά τα προβλήματα δεν θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε τον πρωτογενή τομέα, γιατί οι νέοι εγκαταλείπουν τις αγροτικές περιοχές.
Στο πρόγραμμά μας παρουσιάζεται λεπτομερώς το τι θα κάνουμε για την ανθεκτικότητα της Περιφέρειάς μας έναντι των φυσικών φαινομένων, για την ανάπτυξη του τουρισμού, για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, για την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της Πελοποννήσου, για την ενεργειακή μετάβαση, για τα οδικά έργα, για τον σιδηρόδρομο, τα λιμάνια. Επιμένω, όμως, ότι πρέπει να εφαρμόσουμε πολιτικές που θα δημιουργήσουν συνθήκες για τη συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο. Και για την εφαρμογή αυτών των πολιτικών που προτείνουμε θα συνεργαζόμαστε καθημερινά με την κυβέρνηση και όποτε χρειάζεται θα την πιέζουμε.

ΕΡ: Πρωτογενής τομέας, τουρισμός ή και κάτι άλλο αποτελούν κατά τη γνώμη σας το μοντέλο ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου;

ΑΠ: Λίγο-πολύ όλοι ή έστω σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι περιφερειάρχες και συνδυασμοί συμφωνούμε ότι πρέπει να επενδύσουμε στο «πάντρεμα» του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, αλλά και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας. Όμως, η συμφωνία είναι μόνο στο επίπεδο των τίτλων, γιατί στο περιεχόμενο αλλιώς εννοούν οι άλλοι την τουριστική ανάπτυξη και αλλιώς εμείς. Εμείς θα υποστηρίξουμε τις μικρές και μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες σέβονται το φυσικό περιβάλλον, δεν εξοντώνουν τους εργαζομένους τους, λειτουργούν σε συνέργεια με τους τοπικούς παραγωγούς προσφέροντας στους πελάτες τους τοπικά προϊόντα, διοργανώνοντας αυθεντικές παραδοσιακές εκδηλώσεις, προκαλώντας τους επισκέπτες τους να βιώσουν την εμπειρία του τόπου της Πελοποννήσου.
Πέρα από αυτά, θέλω να τονίσω ότι η ανάπτυξη της Πελοποννήσου συνδέεται με κάτι στο οποίο οι υπόλοιποι υποψήφιοι αποφεύγουν οποιαδήποτε αναφορά, τη διοικητική διαίρεση της Πελοποννήσου, η οποία πρέπει να σταματήσει. Με διαιρεμένη την Πελοπόννησο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου από τη μια και στις Περιφερειακές Ενότητες Ηλείας και Αχαΐας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, από την άλλη, η δυναμική του τόπου είναι μειωμένη ενώ θα μπορούσε να είναι πολύ ισχυρή. Εμείς, η παράταξή μας «Πρώτα η Πελοπόννησος», θα διεκδικήσουμε να αποκατασταθεί αυτή η άδικη για την Πελοπόννησο διαίρεση του τόπου και ήδη έχουμε βρει ευήκοα ώτα σε αυτοδιοικητικούς της Ηλείας και της Αχαΐας που έχουν την ίδια θέση. Θα θέσουμε το αίτημα στην κυβέρνηση και θα την πιέσουμε ώστε να ενεργήσει για μια Περιφέρεια Πελοποννήσου ενιαία, με την Τρίπολη διοικητική πρωτεύουσα.