Κυριακή
9
Μάρτιος
TOP

Μαν. Μάκαρης: Υγειονομικό κενό στη Δυτική Μάνη

Δελτίο Τύπου

Η Δυτική Μάνη αντιμετωπίζει σοβαρό υγειονομικό έλλειμμα, καθώς το Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου είναι υποστελεχωμένο και τα Περιφερειακά Ιατρεία κλειστά. Συγκεκριμένα, το Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου διαθέτει μόλις τέσσερις ειδικούς ιατρούς και έναν ιατρό υπηρεσίας υπαίθρου, αντί των εννέα ειδικών ιατρών που προβλέπει το οργανόγραμμα. Παράλληλα και το νοσηλευτικό προσωπικό αποτελείται μόνο από 4 άτομα που δεν επαρκούν να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες της περιοχής.
Επιπλέον, τα περιφερειακά ιατρεία Καρδαμύλης και Κάμπου από 1/1/2025 παραμένουν κλειστά όπως και το ιατρείο της Πλάτσας εδώ και  μήνες, αφήνοντας τις τοπικές κοινότητες χωρίς στοιχειώδη πρωτοβάθμια υγειονομική κάλυψη. Οι κενές θέσεις των ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου ανέρχονται αυτή τη στιγμή σε τρεις, επιβαρύνοντας περαιτέρω την κατάσταση με αποτέλεσμα να στερούνται βασικών υπηρεσιών υγείας όπως η συνταγογράφηση οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής που στην πλειονότητά τους είναι ηλικιωμένοι.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει μόνιμος σταθμός ΕΚΑΒ στην περιοχή, με τις επείγουσες διακομιδές να διενεργούνται από στρατιωτικό προσωπικό αντί για διασώστες του ΕΚΑΒ και να επιστρατεύονται οι εφημερεύοντες  ιατροί του Κέντρου Υγείας Αγίου Νικολάου για την συνοδεία των επειγόντων περιστατικών.
Η Δυτική Μάνη αποτελεί τουριστικό προορισμό, με τον πληθυσμό να αυξάνεται κατακόρυφα κατά τους θερινούς μήνες. Παρόλα αυτά, η έλλειψη επαρκούς ιατρικής κάλυψης εκθέτει κατοίκους και επισκέπτες σε δυνητικούς κινδύνους, καθιστώντας επιτακτική την άμεση στελέχωση των υγειονομικών δομών της περιοχής.
Καλούμε το Υπουργείο Υγείας και τις αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν άμεσα στην πλήρη στελέχωση του Κέντρου Υγείας Αγίου Νικολάου και των Περιφερειακών Ιατρείων  και τη δημιουργία μόνιμου σταθμού ΕΚΑΒ στην περιοχή. Είναι αδιανόητο μια τουριστική περιοχή, που την επισκέπτονται  χιλιάδες πολίτες, να παραμένει χωρίς επαρκή υγειονομική κάλυψη.
Μανώλης Μάκαρης
Επικεφαλής περιφερειακής παράταξης “Πρώτα η Πελοπόννησος”