Mε πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Eπιτροπή κινδυνεύει η Ελλάδα, για τις διακρίσεις που υφίστανται αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί. Η Επιτροπή έχει εγκαλέσει επανειλημμένα τη χώρα μας, ενώ τον Ιούλιο του 2024 έστειλε για δεύτερη φορά «τελεσίγραφο», με αφορμή νέες καταγγελίες αναπληρωτριών εκπαιδευτικών για το θέμα των αδειών κύησης και ανατροφής τέκνου.
Συγκεκριμένα, η Κομισιόν αποφάσισε να κινήσει «διαδικασία επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στην Ελλάδα, λόγω μη ορθής μεταφοράς στο εθνικό της δίκαιο της οδηγίας 1999/70/ΕΚ του Συμβουλίου, και συγκεκριμένα στο χώρο των σχολείων, η οποία απαγορεύει την εισαγωγή διακρίσεων σε βάρος των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου».
Όπως επισημαίνεται, το ελληνικό δίκαιο προβλέπει λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες απασχόλησης για τους εκπαιδευτικούς με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που εργάζονται σε δημόσια σχολεία σε σύγκριση με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς, για παράδειγμα όσον αφορά την άδεια μητρότητας και την αναρρωτική άδεια.
Η Επιτροπή έδινε δύο μήνες προθεσμία στην Ελλάδα να ανταποκριθεί, αρχικά παρέχοντας εξηγήσεις. Αν μάλιστα κρίνει ότι η απάντηση δεν είναι ικανοποιητική, μπορεί να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη, προτείνοντας την επιβολή προστίμου.
Η απάντηση της υφυπουργού Παιδείας
Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα στη Βουλή η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, η Ελλάδα έχει δώσει απαντήσεις στην Επιτροπή, επιμένοντας ότι αναπληρωτές και μόνιμοι «δεν είναι σε συγκρίσιμη κατάσταση», άρα «δεν τίθεται θέμα παραβίασης της αρχής της διάκρισης».
Συγκεκριμένα είπε ότι αναπληρωτές «διαφέρουν ουσιωδώς ως προς το αντικείμενο, τη διάρκεια απασχόλησης, τις καλυπτόμενες ανάγκες, τις απολαβές, την πηγή χρηματοδότησης, τις μεταβολές της υπηρεσιακής κατάστασης».
Με την απάντησή της η υφυπουργός έβαλε «φρένο» στο αίτημα της εξίσωσης των αναπληρωτριών με τις μόνιμες εκπαιδευτικούς για τις άδειες εγκυμοσύνης και μητρότητας
Το Υπουργείο Παιδείας έτσι απορρίπτει τις διεκδικήσεις των αναπληρώτων/τριων εκπαιδευτικών για επέκταση της άδειας ανατροφής τέκνου στους 9 μήνες όπως ισχύει και για τις μόνιμες, και στη θέσπιση ειδικής αναρρωτικής άδειας λόγω προβλημάτων κύησης.
Δραματικές εκκλήσεις
Η απάντηση της υπουργού ήρθε μετά από επίκαιρη ερώτηση της βουλεύτριας της Νέας Αριστεράς Θεανώς Φωτίου.
Το θέμα των διακρίσεων εις βάρος των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών δεν είναι καινούργιο.
Όμως φέτος επανήλθε με δραματικό τροπο στην επικαιρότητα, μετά από νέες καταγγελίες αναπληρωτριών, που αντιμετώπιζαν επαπειλούμενη κύηση, και βρέθηκαν μπροστά στο εκβιαστικό δίλημμα να διαλέξουν αν θα θυσιάσουν τη δουλειά τους ή τη ζωή τη δική τους και του παιδιού τους. Οι αναπληρώτριες δεν δικαιούνται άδεια επαπειλούμενης κύησης, πέρα από δύο εβδομάδες, διαφορετικά πρέπει να παραιτηθούν.
Πρωτοβουλία αναπληρωτριών απέστειλε σχετική επιστολή στο υπουργείο Παιδείας, ζητώντας τη «θέσπιση ενός δίκαιου και ισότιμου νομικού πλαισίου προστασίας» του δικαιώματος στη μητρότητα, ώστε να αρθεί η αδικία. Σε αυτά τα αιτήματα το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να κωφεύει.
Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του www.in.gr πατώντας ΕΔΩ