Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Μαντάς: Να διορθωθούν οι δασικοί χάρτες σε Χώρα και Δ.Ε. Νέστορος

Την αποκατάσταση των λαθών που εντοπίζονται στους δασικούς χάρτες για την περιοχή της Χώρας, της Μεταξάδας, της Μεταμόρφωσης και άλλων οικισμών και κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Νέστορος, ζήτησε με Αναφορά του προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς.

Όπως σημειώνει ο κ. Μαντάς, στις περιοχές αυτές έχει διαπιστωθεί ότι περίπου 2.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων έχουν καταχωριστεί ως δασικές, με αποτέλεσμα να συμπεριλαμβάνονται εσφαλμένα σε απόφαση αναδάσωσης του αρμόδιου Δασαρχείου. Το ζήτημα αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση σε κατοίκους, επαγγελματίες και παραγωγούς της περιοχής, εμπλέκοντάς τους σε χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες ενστάσεων και διεκδίκησης αγροτεμαχίων που ήδη τους ανήκουν.

Στην Αναφορά του ο βουλευτής αναγνωρίζει επίσης την ανάγκη να πραγματοποιηθεί «πλήρης και ακριβής κατάρτιση δασικών χαρτών για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου Δασολογίου», το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο για την «ολοκληρωμένη αποτύπωση στο Ελληνικό Κτηματολόγιο κάθε μορφής ακίνητης περιουσίας». Παράλληλα συντάσσεται με πρόσφατο σχετικό ψήφισμα που πραγματοποίησε το Κοινοτικό Συμβούλιο Χώρας, όπου ανάμεσα σε άλλα σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα της περιοχής και πρέπει άμεσα να επιλυθεί, χωρίς περαιτέρω ταλαιπωρία για τους πολίτες. Παράλληλα τονίζεται ότι οι εν λόγω εκτάσεις είναι αποδεδειγμένα καλλιεργήσιμες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις υφίστανται συμβόλαια και ιστορικά ιδιοκτησίας που υπερβαίνουν τις τρεις γενεές.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

Αθήνα, 13/09/2021

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς:   Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα

 

Θέμα: «Διόρθωση δασικών χαρτών σε Χώρα και διαμερίσματα Δ.Ε. Νέστορος»

 

Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Η πλήρης και ακριβής κατάρτιση δασικών χαρτών και η διαμόρφωση ενός σύγχρονου Δασολογίου, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και πλέον απαραίτητα στάδια για την ολοκληρωμένη αποτύπωση στο Ελληνικό Κτηματολόγιο κάθε μορφής ακίνητης περιουσίας. Είναι γεγονός όμως ότι δεδομένου ότι η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται για πρώτη φορά με τόσο συστηματικό και ενδελεχή τρόπο, έχουν ανακύψει αρκετές περιπτώσεις στις οποίες διαπιστώνονται σφάλματα και αστοχίες στις εγγραφές που δημοσιεύονται, προκαλώντας πολλές φορές αχρείαστη γραφειοκρατική ταλαιπωρία σε πολίτες και επιχειρήσεις.

Μία τέτοια περίπτωση είναι και αυτή των Κοινοτήτων Χώρας, Μεταξάδας και Μεταμόρφωσης του Δήμου Πύλου-Νέστορος Μεσσηνίας, αλλά και άλλων κοινοτήτων της περιοχής, όπου συνολικά 1.891,790 στρέμματα τα οποία αποδεδειγμένα αποτελούν καλλιεργήσιμες εκτάσεις, έχουν εσφαλμένα κηρυχθεί αναδασωτέα κατόπιν σχετικής απόφασης του αρμόδιου Δασαρχείου. Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, σας κοινοποιώ σχετικό ψήφισμα του Κοινοτικού Συμβουλίου της Κοινότητας Χώρας Μεσσηνίας, με το οποίο αναδεικνύεται το πρόβλημα και ζητείται η διόρθωση των δασικών χαρτών από την πλευρά του Δασαρχείου, χωρίς να υπάρξει περαιτέρω ταλαιπωρία για τους θιγόμενους παραγωγούς και ιδιοκτήτες.

  Ο αναφέρων βουλευτής
   
  Περικλής Π. Μαντάς

Βουλευτής Μεσσηνίας

ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΧΩΡΑΣ

Από το 2017 που αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες ο αγροτικός κόσμος βιώνει μια πρωτοφανή ταλαιπωρία, διότι σχεδόν όλοι οι αγρότες διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον ένα αγροτεμάχιο  από την ιδιοκτησία τους, διεκδικείται από το δασαρχείο ως δασική-δημόσια έκταση.

Αυτό που έχουμε διαπιστώσει από το 2017 έως σήμερα είναι ότι, η σύνταξη του δασολογίου, πάγιο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας και προαπαιτούμενη διαδικασία για την ολοκλήρωση του κτηματολογίου, έγινε με τρόπο απαράδεκτα πρόχειρο αναγκάζοντας το σύνολο σχεδόν των αγροτών να υποστεί μια απίστευτη ταλαιπωρία καταθέτοντας ενστάσεις και εξαγοράζοντας την ιδιοκτησία του. Σε πολλές περιπτώσεις αγροί με συμβόλαια και ιστορικό ιδιοκτησίας τριών και περισσότερων γενεών και με υπεραιωνόβια ελαιόδενδρα κρίθηκαν δασικοί, υποβάλλοντας τους ιδιοκτήτες τους σε χρονοβόρες διαδικασίες και οικονομικές δαπάνες.

Πρόσφατο γεγονός που ήρθε να επιβεβαιώσει την εγκληματική προχειρότητα από την πλευρά των αρμοδίων υπηρεσιών, είναι ότι με απόφαση Δασάρχη, 1891,790 στρέμματα των κοινοτήτων Χώρας Μεταξάδας Μεταμόρφωσης και άλλων ορεινών κοινοτήτων του Δήμου Πύλου-Νέστορος, τα οποία αποδεδειγμένα είναι καλλιεργήσιμες εκτάσεις, δηλώθηκαν στο κτηματολόγιο ως δασικές στο σύνολο των 7636,790 στρεμμάτων τα οποία κηρύχθηκαν αναδασωτέα με το ΦΕΚ 72Δ/27.2.2009 ύστερα από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2007!

Ως Κοινοτικό Συμβούλιο απαιτούμε από το Δασαρχείο, την άμεση διόρθωση και χωρίς καμία ενόχληση των θιγόμενων παραγωγών, την εξαίρεση των καλλιεργούμενων εκτάσεων 1891,790 στρεμμάτων από το σύνολο των 7636,790 που κρίθηκαν αναδασωτέες.

Από την πλευρά μας ως Κοινοτικό Συμβούλιο, θα είμαστε αρωγοί στους παραγωγούς της κοινότητάς μας και θα πρωτοστατήσουμε με κάθε τρόπο προκειμένου να δικαιωθούν.

Επίσης καλούμε τους βουλευτές του νομού μας, την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση καθώς και κάθε εμπλεκόμενη υπηρεσία, να πράξουν τα δέοντα για την επίλυση του ζητήματος και για την λήξη της πρωτοφανούς ταλαιπωρίας που έχει υποστεί ο αγροτικός πληθυσμός με την σύνταξη του δασολογίου.