Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Μετάλλαξη Όμικρον: Ποιες ηλικίες “χτυπάει” – Τα νεότερα στοιχεία

Όλο και αυξάνεται η ανησυχία παγκοσμίως για την μετάλλαξη Όμικρον, με τα στοιχεία από τη Νότια Αφρική να δείχνουν ότι “χτυπάει” περισσότερο μικρά παιδιά.

Νέα στοιχεία για την μετάλλαξη Όμικρον έρχονται στο φως καθημερινά, με την εμφάνισή της να έχει “φουντώσει” την ανησυχία και τον προβληματισμό για την πορεία της πανδημίας σε όλο τον πλανήτη.

Την Παρασκευή (03/12) γιατροί στη Νότια Αφρική δήλωσαν ότι καταγράφεται μια απότομη αύξηση των νοσηλειών μικρών παιδιών τις τελευταίες μέρες, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι ακόμα νωρίς να πουν αν πρόκειται για ιδιαίτερα ευάλωτη ηλικιακή ομάδα.

Την τρέχουσα εβδομάδα, διάστημα στο οποίο η Νότια Αφρική ενημέρωσε για τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, οι λοιμώξεις εξαπλώθηκαν ταχύτερα από ό,τι στα τρία προηγούμενα κύματα στη χώρα. Οι πρώτες περιπτώσεων αφορούσαν φοιτητές πανεπιστημίου και στη συνέχεια εξαπλώθηκε γρήγορα μεταξύ των νέων, οι οποίοι φαίνεται να το διέσπειραν σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Ωστόσο, επιστήμονες και αξιωματούχοι υγείας δήλωσαν ότι βλέπουν αυξανόμενες εισαγωγές σε νοσοκομεία σε παιδιά κάτω των 5 ετών, μαζί με υψηλότερα ποσοστά θετικότητας σε παιδιά ηλικίας 10-14 ετών.

Η Wassila Jassat, από το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασθενειών, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: “Έχουμε δει μια αρκετά απότομη αύξηση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ιδιαίτερα στις κάτω των 5 ετών”, αναφερόμενη στις νοσηλείες. “Η συχνότητα εμφάνισης σε άτομα κάτω των 5 ετών είναι τώρα η δεύτερη υψηλότερη και δεύτερη μόνο μετά τη συχνότητα σε άτομα άνω των 60 ετών”, είπε.

Οι επιστήμονες ανέφεραν πολλούς πιθανούς λόγους γι’ αυτό. Ο ένας είναι ότι τα παιδιά κάτω των 12 ετών δεν έχουν ακόμα δυνατότητα να κάνουν το εμβόλιο στη Νότια Αφρική. Οι γιατροί ανέφεραν ότι τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς που βρέθηκαν θετικοί δεν είχαν εμβολιαστεί, είπε.

Η επικεφαλής δημόσιας υγείας του NICD, Michelle Groome δήλωσε ότι ο ιός εξαπλώνεται ταχύτερα από οποιοδήποτε άλλη στιγμή της πανδημίας στο Γκαουτένγκ, την επαρχία όπου βρίσκεται το Γιοχάνεσμπουργκ και η πρωτεύουσα Πρετόρια. “Τα προκαταρκτικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική και έχει κάποια ανοσολογική διαφυγή”, είπε.

Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες ανέφεραν την Πέμπτη (02/12) ότι οι επαναμολύνσεις ήταν τρεις φορές πιο πιθανές με την Όμικρον, σε σύγκριση με τα στελέχη Δέλτα ή Βήτα. Αν και γενικά οι ασθενείς εμφανίζουν πιο ήπια συμπτώματα, η Groome προειδοποίησε ότι η εμφάνιση σοβαρής νόσησης αναμένεται, αν πρόκειται να εξελιχθεί έτσι, τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Η χώρα κατέγραψε 11.535 νέα κρούσματα την Πέμπτη, κυρίως στο κέντρο του Γκαουτένγκ. Ο αριθμός αυτός είναι πέντε φορές μεγαλύτερος από τα αναφερόμενα κρούσματα μόλις πριν από μία εβδομάδα, όταν Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες ειδοποίησαν τον κόσμο για τη νέα παραλλαγή.

πηγη