Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Mέτρα ανάσα για χρέη στο Δημόσιο – Γ. Χατζηθεοδοσίου: “Δικαιώνονται οι θέσεις των μικρομεσαίων για την ανάγκη λήψης μέτρων”(video)

Επτά νέα μέτρα στήριξης έναντι της ακρίβειας, ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ, εξειδικεύθηκαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε συνέχεια όσων είχε ανακοινώσει μία ημέρα νωρίτερα ο Πρωθυπουργός.

Στόχος η στήριξη νοικοκυριών και επιτηδευματιών με χρέη, χαμηλοσυνταξιούχων και αγροτών.

Γ. Χατζηθεοδοσίου: “Δικαιώνονται οι θέσεις των μικρομεσαίων για την ανάγκη λήψης μέτρων”

Επί των εξαγγελιών της κυβέρνησης για το νέο πακέτο στήριξης τοποθετήθηκε και ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου Πρόεδρος Ε.Ε.Α. Επίτιμος Διδάκτωρ ΠΑ.ΠΕΙ. τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι “Δικαιώνονται οι θέσεις των μικρομεσαίων για την ανάγκη λήψης μέτρων”.

“Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και οι εξειδικεύσεις των αρμόδιων Υπουργών σχετικά με το θέμα της ρύθμισης οφειλών, ουσιαστικά δικαιώνουν τις θέσεις των μικρομεσαίων και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Υπενθυμίζω ότι εδώ και καιρό είχαμε επισημάνει με στοιχεία την ανάγκη λήψης μέτρων με στόχο τη μείωση του ιδιωτικού χρέους.

Το γεγονός ότι έστω και τώρα δίνεται η δυνατότητα αναβίωσης των 120 δόσεων για όσους είχαν βγει εκτός ρύθμισης εξαιτίας αδυναμίας έγκαιρης πληρωμής τους, σε συνδυασμό και με τη θέσπιση νέας ρύθμισης για όσους συσσώρευσαν οφειλές κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, αποτελεί μία παραδοχή από την πλευρά της κυβέρνησης για την προβληματική κατάσταση της αγοράς και την αδυναμία της πλειονότητας των μικρομεσαίων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους εξαιτίας της ακρίβειας.

Σίγουρα θα μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερο για τους οφειλέτες. Όπως στο θέμα των προϋποθέσεων για την αναβίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων, καθώς θεωρώ σίγουρο ότι θα υπάρξουν περιπτώσεις οφειλετών που δεν θα μπορέσουν να καταβάλουν τις απαιτούμενες δόσεις. Επίσης στο θέμα της νέας ρύθμισης των 36 ή 72 δόσεων, δεν συμπεριλαμβάνεται το δύσκολο διάστημα της πανδημίας ενώ τα επιτόκια παραμένουν υψηλά, κάτι που επιδεινώνει το πρόβλημα. Όσοι είχαν δημιουργήσει χρέη εκείνη την περίοδο, θα πρέπει να τα έχουν ρυθμίσει. Γενικότερα, διακρίνω μία έλλειψη τόλμης στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν και σίγουρα υπήρχαν υψηλότερες προσδοκίες στην αγορά. Μία νέα ρύθμιση με πολλές δόσεις για το σύνολο των οφειλών κάποιου, είναι βέβαιο ότι θα βοηθούσε περισσότερο στον αγώνα των επιχειρήσεων για επιβίωση. Δεν παύει όμως να είναι μία εξέλιξη που μπορεί να δώσει μία «ανάσα» στο επιχειρείν και οφείλουμε να το σημειώσουμε.

Και η έκτακτη ενίσχυση προς τους συνταξιούχους που δεν είδαν αυξήσεις στις συντάξιμες αποδοχές τους εκτιμώ ότι είναι μία θετική κίνηση, καθώς έτσι αναμένεται να δοθεί μία ώθηση στην κατανάλωση. Η ανάγκη αύξησης του εισοδήματος των πολιτών αποτελεί πάγια θέση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο που η ακρίβεια πλήττει την ελληνική κοινωνία, προκειμένου να στηριχθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Για την προστασία των ασθενέστερων όμως και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα από την κυβέρνηση στο μείζον θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Την καλούμε λοιπόν να προχωρήσει σε «πάγωμα» τους και ταυτόχρονα να ξεκινήσει τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης. Είναι ανεπίτρεπτο να δούμε σπίτια ανθρώπων που βρίσκονται σε δύσκολη θέση να βγαίνουν «στο σφυρί» για να εξασφαλίσουν κέρδη κάποια funds.”