23 Ιουλίου 1969: Πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών στη Νέα Υόρκη ο Σίντνι Τζέιμς Γουάινμπεργκ, γνωστός και ως Mr. Wall Street. Το προσωνύμιο αυτό του το είχαν δώσει οι New York Times, ενώ το Fortune συχνά τον αποκαλούσε «ο διευθυντής των διευθυντών». Κράτησε επί σειρά ετών τα ηνία της Goldman Sachs, που από πολλούς θεωρείται η ισχυρότερη τράπεζα στον πλανήτη. Αλλά η αναρρίχησή του στη θέση αυτή δεν ήταν καθόλου δεδομένη. Ο Γουάινμπεργκ δεν ήταν γόνος πλούσιας οικογένειας, δεν μεγάλωσε σε περιβάλλον με επιρροή, ούτε έλαβε ιδιαίτερη μόρφωση ως παιδί.
Ήταν ένα από τα 11 παιδιά μίας φτωχής οικογένειας Εβραίων μεταναστών στο Μπρούκλιν. Σταμάτησε το σχολείο σε ηλικία 13 ετών, αλλά φρόντισε να εξασφαλίσει μία συστατική επιστολή από δάσκαλό του για να εισέλθει στην αγορά εργασίας. Πουλούσε εφημερίδες στο σταθμό Μανχάταν – Μπρούκλιν, καθάριζε μύδια για ένα τοπικό εστιατόριο και έκανε κάθε είδους δουλειά του ποδαριού.
Κάποια στιγμή έγινε το παιδί για τα θελήματα σε τρία διαφορετικά μεσιτικά γραφεία έως ότου έπιασε δουλειά στη Goldman Sachs ως βοηθός επιστάτη. Μεταξύ άλλων καθάριζε τις λάσπες από τα παπούτσια των στελεχών της τράπεζας, τα έβαφε και τα γυάλιζε, φρόντιζε τα καπέλα και τα σακάκια τους. Ο μισθός του ήταν 3 δολάρια την εβδομάδα.
Ο εγγονός του ιδρυτή της Goldman, Πολ Τζέι Ζακς, συμπάθησε αρκετά τον Γουάινμπεργκ ώστε να τον προάγει σε κλητήρα και υπεύθυνο της αλληλογραφίας. Όταν τον είδε να αναδιοργανώνει με απόλυτη επιτυχία το γραφείο αλληλογραφίας, κατάλαβε ότι έχει δυνατότητες. Πιστεύοντας σε αυτόν και θέλοντας να βελτιώσει τις γνώσεις και τις ευκαιρίες του, τον έστειλε να σπουδάσει στο Brooklyn’s Browne’s Business College. Εκεί αρίστευσε και αφού υπηρέτησε για ένα διάστημα κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, έγινε trader στην Goldman Sachs.
Οι επιτυχίες του ήταν τέτοιες ώστε το 1927 η Goldman τον έκανε partner και του ανέθεσε τη διεύθυνση του επενδυτικού βραχίονα, Goldman Sachs Trading Corp. Τρία χρόνια αργότερα, το 1930, είχε γίνει επικεφαλής όλης της εταιρείας, την οποία και έσωσε από τη χρεοκοπία. Διατήρησε αυτή τη θέση έως και τον θάνατό του το 1969.
Το 1941, όταν οι ΗΠΑ εισήλθαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Γουάινμπεργκ διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στο να πείσει τον ιδιωτικό τομέα να στηρίξει την κυβέρνηση.
www.moneyreview.gr/