Συνέχιση της στήριξης των πολιτών με μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ μέχρι και τα μέσα του 2023 και νέες, μόνιμες παρεμβάσεις ύψους άνω των 1,5 δισ. ευρώ για τον επόμενο χρόνο προγραμματίζει το οικονομικό επιτελείο παρά την επικείμενη κορύφωση της ενεργειακής κρίσης το φθινόπωρο και της αύξησης του κόστους χρήματος.
Βάση για τα σχέδια του ΥΠΟΙΚ είναι ότι η Ελλάδα θα αναπτυχθεί για φέτος κατά 4% και ίσως περισσότερο και το 2023 κατά περίπου 3% παρά το δυσμενές διεθνές περιβάλλον. Τούτο με δεδομένο ότι υπάρχουν θετικές προοπτικές για τη βιομηχανία, τις εξαγωγές και τις επενδύσεις, οι οποίες και τα χρόνια της πανδημίας του κορονοϊού, όταν η διεθνής οικονομία είχε “παγώσει”, αύξαναν το ποσοστό τους στο ελληνικό ΑΕΠ.
Πηγές του ΥΠΟΙΚ παραδέχονται ότι η επιβράδυνση της Ευρωζώνης μπορεί να μετεξελιχθεί σε ύφεση από το τέλος του χρόνου με άγνωστη διάρκεια. Θεωρείται ότι θα έχει ειδικά χαρακτηριστικά και δεν θα είναι οριζόντια. Σημείο αναφοράς για τις εκτιμήσεις αυτές θα είναι η πλήρης υλοποίηση του “κακού” σεναρίου που θέλει την πλήρη διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Μια τέτοια εξέλιξη θα πλήξει σοβαρά τις χώρες με μεγάλη εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και κυρίως τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τις χώρες της Βαλτικής. Η Ελλάδα είχε μια εξάρτηση που δεν ξεπερνούσε το 30%-35% από το φυσικό αέριο η οποία τείνει να αντικατασταθεί από τον λιγνίτη, ο οποίος επανέρχεται στο προσκήνιο και είναι μεν ακριβός (λόγω δικαιωμάτων ρύπων) αλλά αποτελεί εγχώριο καύσιμο διαθέσιμο σε τεράστιες ποσότητες. Η βιομηχανία την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη κάνει μεγάλη χρήση του φυσικού αερίου, ενώ στην Ελλάδα η πιο εκτεταμένη χρήση του φυσικού αερίου στη μεταποίηση εντοπίζεται στα μεγάλα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής. Συνεπώς, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ, η βιομηχανική παραγωγή και κατά συνέπεια οι εξαγωγές έχουν να ανησυχούν μόνο για την επιβράδυνση των εμπορικών μας εταίρων στην Ευρωζώνη και όχι για την εγχώρια παραγωγή η οποία έχει λίγο πολύ εξασφαλισμένους ενεργειακούς πόρους.
Στον τομέα των επενδύσεων οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι μετά από δεκαετίες η “Ελλάδα πουλάει”. Σε ό,τι αφορά τις άμεσες επενδύσεις θεωρούν ότι το περσινό ρεκόρ των 5 δισ. ευρώ θα διπλασιαστεί για φέτος και η δυναμική αυτή θα συνεχιστεί κατά τι μειωμένη και για το 2023. Αρωγός στην προσπάθεια του ιδιωτικού τομέα θα είναι και το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων που αναμένεται να ξεπεράσει τα 12 δισ. και για το 2022 και το 2023 με βασικούς τροφοδότες το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ 2021-2027.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
πηγη capital.gr