Νέα παρέμβαση για το θέμα της σταφίδας πραγματοποίησε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, τονίζοντας ότι η συμφωνία του περασμένου Δεκεμβρίου για απορρόφηση των αποθεμάτων σοδειάς 2020 βρίσκεται μέχρι στιγμής «κυριολεκτικά στον αέρα».
Όπως σημειώνει ο κ. Μαντάς στην Ερώτησή του, παρά το γεγονός ότι αρχικά έγινε δεκτή με ανακούφιση από τους παραγωγούς η πρόσφατη συμφωνία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιου Λιβανού με τη συντριπτική πλειοψηφία παραγωγών, συνεταιριστών και ιδιωτικών μεταποιητικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της κορινθιακής σταφίδας, για απορρόφηση των συσσωρευμένων αποθεμάτων σε τιμή 1,40 ευρώ το κιλό, «η συμφωνία δεν έχει ακόμα τεθεί σε πλήρη ισχύ με μόνο κάποιες περιορισμένες εμπορικές πράξεις να έχουν λάβει χώρα», ενώ παράλληλα δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα «η διαδικασία που το υπουργείο σκοπεύει να εφαρμόσει προκειμένου να διασφαλίσει τη τήρηση της συμφωνίας από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές».
Σύμφωνα με τον κ. Μαντά, έχει μεσολαβήσει ήδη ένας ολόκληρος μήνας από την 21η Δεκεμβρίου οπότε το υπουργείο ανακοίνωσε τη σχετική συμφωνία, χωρίς μέχρι τώρα να έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες και ο τρόπος υλοποίησής της, με αποτέλεσμα «η τιμή παραγωγού να συνεχίζει να είναι σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και να έχει απολεσθεί σε μεγάλο βαθμό η αισιοδοξία που καλλιεργήθηκε λόγω της επίτευξης της συμφωνίας». Κατά τον βουλευτή Μεσσηνίας, πολλοί παραγωγοί, ιδιαίτερα οι πιο ευάλωτοι συνεχίζουν να δέχονται τεράστιες πιέσεις για να πουλήσουν όσο-όσο, παρά το γεγονός ότι δόθηκε παράταση για τη συνδεδεμένη ενίσχυση μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου, η οποία μάλλον όμως κρίνεται ανεπαρκής. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Μαντάς, «οι τιμές του προϊόντος συνεχίζουν να κινούνται στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα του 0,50 έως 1 ευρώ το κιλό, σίγουρα κάτω από τη συμφωνηθείσα τιμή του 1,40 ευρώ το κιλό και πολύ κάτω από τη τιμή του 1,70 ευρώ το κιλό που επιτεύχθηκε κατά τα προηγούμενα έτη», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι ουσιαστικά «η συμφωνία της 21ης Δεκεμβρίου βρίσκεται αυτή τη στιγμή κυριολεκτικά στον αέρα».
Ο κ. Μαντάς ζητά τέλος να ενημερωθεί για τη διαδικασία που προτίθεται να εφαρμόσει το υπουργείο προκειμένου να υλοποιηθεί η συμφωνία της 21ης Δεκεμβρίου, ζητώντας να μάθει με ποιον τρόπο μπορεί να υπάρξει επιτάχυνση δεδομένου ότι αφορά σε απορρόφηση χιλιάδων τόνων κορινθιακής σταφίδας και με στόχο η κρίση να μη μεταφερθεί στις επόμενες σοδειές. Παράλληλα ζητά από το υπουργείο να θωρακίσει τους παραγωγούς απέναντι στο ενδεχόμενο απώλειας της συνδεδεμένης ενίσχυσης και στις ασφυκτικές πιέσεις που δέχονται προκειμένου να πουλήσουν την παραγωγή τους σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή, ενώ ζητά ενημέρωση σχετικά με την πορεία της Ομάδας Εργασίας για τη χάραξη στρατηγικής για την κορινθιακή σταφίδα, που εξήγγειλε το υπουργείο ότι πρόκειται να δημιουργήσει.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Αθήνα, 21/01/2022
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: | Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιο Λιβανό
|
Θέμα: «Καθυστερήσεις στην απορρόφηση πλεονασμάτων κορινθιακής σταφίδας»
Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
Όπως έγινε γνωστό στις 21 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους μέσω Δελτίου Τύπου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πραγματοποιήθηκε συμφωνία μεταξύ του υπουργείου και της συντριπτικής πλειοψηφίας παραγωγών, συνεταιριστών και ιδιωτικών μεταποιητικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της κορινθιακής σταφίδας, ώστε να υλοποιηθεί πρόγραμμα απορρόφησης των αποθεμάτων του προϊόντος σοδειάς 2020 με τιμή 1,40 ευρώ το κιλό.
Η εξέλιξη αυτή έγινε δεκτή με ανακούφιση από σχεδόν όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα της κορινθιακής σταφίδας και πρωτίστως τους παραγωγούς, αφού με τη σταδιακή απόσυρση των αποθεμάτων η τιμή παραγωγού μπορεί σύντομα να επανέλθει στα φυσιολογικά της επίπεδα, αντί για τα πολύ χαμηλά που είχε βρεθεί τους τελευταίους μήνες. Ταυτόχρονα δημιουργούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις αφενός για τον περιορισμό της κρίσης σε μία μόνο σοδειά, αλλά και αφετέρου για την συνολική επαναφορά της ομαλότητας και της σταθερότητας της αγοράς, τόσο εντός Ελλάδας όσο και στο εξωτερικό. Παρά όμως την επίτευξη της συγκεκριμένης συμφωνίας, έστω και με σημαντική καθυστέρηση, είναι γεγονός ότι μέχρι σήμερα και παρότι έχει περάσει ένας ολόκληρος μήνας από τις σχετικές ανακοινώσεις, η συμφωνία δεν έχει ακόμα τεθεί σε πλήρη ισχύ με μόνο κάποιες περιορισμένες εμπορικές πράξεις να έχουν λάβει χώρα, ούτε βέβαια έχει ανακοινωθεί η διαδικασία που το υπουργείο σκοπεύει να εφαρμόσει προκειμένου να διασφαλίσει τη τήρηση της συμφωνίας από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Αποτέλεσμα της νέας αυτής αργοπορίας είναι η τιμή παραγωγού να συνεχίζει να είναι σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και να έχει απολεσθεί σε μεγάλο βαθμό η αισιοδοξία που καλλιεργήθηκε λόγω της επίτευξης της συμφωνίας, καθώς πολλοί παραγωγοί βλέπουν με απελπισία να χάνονται οριστικά οι καλές τιμές που επιτεύχθηκαν την προηγούμενη πενταετία. Ταυτόχρονα οι πιο ευάλωτοι από αυτούς υφίστανται ασφυκτικές πιέσεις να πουλήσουν το προϊόν τους όσο-όσο και σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές προς εμπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, προκειμένου να αποκτήσουν τα απαραίτητα τιμολόγια πώλησης για να λάβουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση που δικαιούνται. Έτσι, παρά τη σχετική παράταση που δόθηκε για τη συνδεδεμένη ενίσχυση μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου 2022, οι τιμές του προϊόντος συνεχίζουν να κινούνται στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα του 0,50 έως 1 ευρώ το κιλό, σίγουρα κάτω από τη συμφωνηθείσα τιμή του 1,40 ευρώ το κιλό και πολύ κάτω από τη τιμή του 1,70 ευρώ το κιλό που επιτεύχθηκε κατά τα προηγούμενα έτη, γεγονός που υποδηλώνει εν τέλει στην πράξη ότι η συμφωνία της 21ης Δεκεμβρίου βρίσκεται αυτή τη στιγμή κυριολεκτικά στον αέρα.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
- Ποιος είναι ο σχεδιασμός του υπουργείου και μέσω ποιας διαδικασίας πρόκειται να υλοποιηθεί η συμφωνία της 21ης Δεκεμβρίου 2021 για την κορινθιακή σταφίδα;
- Δεδομένου ότι η διαδικασία απορρόφησης των αποθεμάτων εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα αφού αφορά σε χιλιάδες τόνους του προϊόντος, με ποιον τρόπο σκοπεύει το υπουργείο να την επιταχύνει, ώστε η τρέχουσα κρίση να μη μεταφερθεί στις επόμενες σοδειές και εις βάρος των παραγωγών;
- Πώς σκοπεύει το υπουργείο να θωρακίσει τους παραγωγούς απέναντι στις πιέσεις που δέχονται λόγω ενδεχόμενης απώλειας της συνδεδεμένης ενίσχυσης, δεδομένου ότι η παράταση έως τις 17 Φεβρουαρίου είναι σχεδόν αδύνατο να είναι αρκετή;
- Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η συγκρότηση Ομάδας Εργασίας για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για την κορινθιακή σταφίδα που εξαγγέλθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2021 και πότε πρέπει να αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα από τις εργασίες της;
Ο ερωτών βουλευτής | |
Περικλής Π. Μαντάς
Βουλευτής Μεσσηνίας |