Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Νέο πλαίσιο λειτουργίας για τα Airbnb

Το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να είναι και το τελευταίο που ο τομέας των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα λειτουργεί με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και καθεστώς. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ σχετικές «φωνές» για την ανάγκη μεγαλύτερης ρύθμισης του κλάδου ακούγονται και από κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ως εκ τούτου, η επόμενη κυβέρνηση προβλέπεται να σχεδιάσει μια σειρά από αλλαγές, για τις οποίες ήδη έχει ξεκινήσει διαδικασία διαβούλευσης με τους θεσμικούς φορείς εκπροσώπησης του κλάδου, αλλά και τον ξενοδοχειακό τομέα, που επιχειρεί να θέσει φραγμούς στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλά και επιβολή ΦΠΑ. Ειδικά ως προς το τελευταίο, αυτός είναι και ο προσανατολισμός σε επίπεδο Ε.Ε. και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή, αρχής γενομένης από το 2025.

Οι εξελίξεις αυτές εκτιμάται ότι θα αποθαρρύνουν ακόμη περισσότερους μεμονωμένους ιδιοκτήτες από την εκμετάλλευση των ακινήτων τους μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης, ιδίως αν αυτά βρίσκονται σε λιγότερο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Από την άλλη πλευρά, όπως τονίζουν φορείς του κλάδου, «περιορισμοί στις διανυκτερεύσεις θα χτυπήσουν το τουριστικό προϊόν της χώρας και θα εξωθήσουν τους επιτυχημένους του χώρου στην παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή. Επίσης, το δικαίωμα των δήμων να καθορίζουν ανώτατο ποσοστό κατοικιών για βραχυχρόνια μίσθωση θα μπορούσε να έχει λογική μόνο αν συνυπολογίζονται και οι κενές κατοικίες».

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η εταιρεία Key Data στο πρόσφατο συνέδριο Short Stay Conference, το 2022, το συνολικό ύψος των εσόδων διαμονής από τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης ανήλθε σε 3,46 δισ. ευρώ. Ο αριθμός των καταλυμάτων υπολογίζεται σε 144.000 πανελλαδικά, ενώ οι διανυκτερεύσεις ανήλθαν σε 20,87 εκατομμύρια.

Πηγή: kathimerini.gr