Δευτέρα
4
Ιούλιος
TOP

Νέο τοπίο για τους ανεμβολίαστους από Δευτέρα-Βγήκε το ΦΕΚ για το πλαφόν στην τιμή των rapid test – Τσουχτερά πρόστιμα αν δεν τηρείται

Μία νέα πραγματικότητα που θα μας συντροφεύσει για τους επόμενους μήνες θα κάνει την εμφάνιση της την ερχόμενη Δευτέρα. Πρόκειται για την πρώτη μέρα εφαρμογής των νέων μέτρων στην εστίαση, την εργασία και την ψυχαγωγία με στόχο την αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος του κορωνοϊού.

Μπορεί τα νέα μέτρα να ανακοινώθηκαν πριν από περίπου τρεις εβδομάδες όμως με όλα όσα μεσολάβησαν λίγοι θυμούνται το η ζωή μας θα αλλάξει μέσα στους επόμενους μήνες.

Βασικό στοιχείο της νέας πραγματικότητας θα είναι η επιστροφή της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, όπου παρατηρηθεί συνωστισμός, κάτι που μέχρι σήμερα ήταν προαιρετικό.

  • Στους κλειστούς χώρους εστίασης: Λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες τους τελευταίες έξι μήνες. Δεν είναι υποχρεωτική χρήση της μάσκας.
  • Θέατρα, κινηματογράφοι: Μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες τους τελευταίες έξι μήνες και ανεμβολίαστους με rapid test αντιγόνου έως και 48 ώρες πριν
  • Κλειστά γυμναστήρια και αθλητικά σωματεία: Λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες τους τελευταίους έξι μήνες, αλλά και ανεμβολίαστους με rapid test αντιγόνου έως και 48 ώρες πριν.
  • Στο χώρο εργασίας: Ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να γνωρίζει εάν οι εργαζόμενοι του έχουν κάνει το εμβόλιο.

Κομβικός παράγοντας που μπορεί να εξελιχθεί και σε κρίσιμο στοιχείο για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα είναι το άνοιγμα των σχολείων και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Γι’ αυτό και στο Μέγαρο Μαξίμου επισημάνουν ότι τα νέα μέτρα θα πρέπει να τηρηθούν από όλους με απόλυτη προσήλωση μια και ο συνδυασμός των ανοιχτών σχολείων με το τέταρτο κύμα μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα. Ειδική πρόνοια λαμβάνεται για όλους όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, με απώτερο σκοπό την αύξηση της συμμετοχής στην επιχείρηση «Ελευθερία».

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα rapid test την εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ, κόστος το οποίο θα πρέπει οι ίδιοι να καλύψουν.

Όσον αφορά στους μαθητές είναι υποχρεωτικά τα δύο δωρεάν σελφ τεστ. Για τους φοιτητές θα ισχύει το rapid test δύο φορές την εβδομάδα με οικονομική επιβάρυνση του φοιτητή. Από τις 13 Σεπτεμβρίου στις δημόσιες δομές θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ μόνο οι εμβολιασμένοι και όχι οι ανεμβολίαστοι.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι το τέταρτο κύμα του ιού θα ανακοπεί μέσα στον επόμενο μήνα, έτσι ώστε να μην υπάρξει ούτε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, ούτε πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Βγήκε το ΦΕΚ για το πλαφόν στην τιμή των rapid test – Τσουχτερά πρόστιμα αν δεν τηρείται

Άλλο ένα βήμα για την εφαρμογή των νέων μέτρων που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου έγινε με την έκδοση του ΦΕΚ που αφορά το πλαφόν στις τιμές των rapid test.

Δείτε εδώ το ΦΕΚ

Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ «για το τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κορoναϊού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο ταχείας δοκιμασίας (rapid test) ως ανώτατο όριο του αθροίσματος της τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, και της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, στις ιδιωτικές κλινικές και σε κάθε άλλο σημείο λιανικής πώλησης το ποσό των δέκα ευρώ (10 €)».

Για τα μοριακά τεστ ορίζεται α) ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, το ποσό των σαράντα ευρώ (40 €) και β) ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές, το ποσό των είκοσι ευρώ (20 €).

Στο ΦΕΚ διευκρινίζεται ότι οι ανώτατες τιμές που προβλέπονται για rapid test και μοριακά τεστ δεν ισχύουν στην περίπτωση κατά την οποία η δειγματοληψία πραγματοποιείται εκτός ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων και ιδιωτικών κλινικών, οπότε η τιμή τους διαμορφώνεται ελεύθερα.

«Οι επιχειρήσεις που προσφέρουν τις παραπάνω υπηρεσίες και αγαθά, οφείλουν να αναρτήσουν σε εμφανές για το κοινό σημείο και στις ιστοσελίδες τους, τιμοκατάλογο που θα περιλαμβάνει και θα αναφέρει ευκρινώς τις ως άνω προβλεπόμενες ανώτατες τιμές» καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ, πρόστιμο που θα αυξάνεται σε 5.000 ευρώ αν δεν τηρείται η τιμή του πλαφόν.

πηγη