Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Νέο τοπίο στην περίθαλψη των ασθενών με καρκίνο σε 3 χρόνια

Τεχνητή νοημοσύνη και big data κατά του καρκίνου στην Ελλάδα

Πλήρης ψηφιοποίηση και νέες υποδομές, αλλά και αυστηρός έλεγχος στις νέες θεραπείες έχει σχεδιαστεί για την περίθαλψη των ογκολογικών ασθενών

Μια τελείως διαφορετική εικόνα θα παρουσιάζει το σύστημα υγείας της χώρας μας σε ότι αφορά την περίθαλψη του καρκίνου την επόμενη τριετία, μετά τις αλλαγές που αναμένονται με τη βοήθεια των κονδυλίων από το Ταμείο Aνάκαμψης. Η πρόσθετη χρηματοδότηση εστιάζει κυρίως στις υποδομές των ογκολογικών νοσοκομείων, αλλά και στην εισαγωγή ψηφιακών συστημάτων που θα βελτιώσουν δραστικά την παρεχόμενη περίθαλψη.

Μετά την εφαρμογή των νέων ψηφιακών συστημάτων που θα διαλειτουργούν μεταξύ τους και εφόσον ρυθμιστεί το θέμα της διαχείρισης των big data σε επίπεδο Ε.Ε. με επικείμενο Κανονισμό, αναμένεται  η δημιουργία ενός ανεξάρτητου οργανισμού μέσω του οποίου, θα γίνεται επεξεργασία των δευτερογενών δεδομένων από την περίθαλψη. Η αξιοποίηση των στοιχείων αυτών, πέραν της προαγωγής της επιστημονικής έρευνας, θα επιτρέψει και τον καλύτερο σχεδιασμό πολιτικών υγείας κατά του καρκίνου.

Καθώς οι καρκινοπαθείς στη χώρα μας υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τους 60.000, ο στόχος είναι κάθε ογκολογικό νοσοκομείο ή νοσοκομείο με μεγάλη ογκολογική κλινική να καλύπτει απρόσκοπτα 5.500 ασθενείς με καρκίνο για τις ακτινοβολίες και χημειοθεραπείες που χρειάζονται σε ετήσια βάση.

Για την αλλαγή στο τοπίο της ογκολογικής περίθαλψης μιλούν στο in.gr o γενικός γραμματέας Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος και η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Νίκη Τσούμα, σημειώνοντας πως συνολικά για την υγεία, στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» έχουν ενταχθεί έργα ύψους 344,2 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 291,5 εκατ. ευρώ αφορούν:

  • Τον σχεδιασμό, ενοποίηση και υποστήριξη των μητρώων της ΗΔΙΚΑ στην υγεία και κοινωνική ασφάλιση με προϋπολογισμό 12,2 εκατ. ευρώ,
  • Τον ψηφιακό μετασχηματισμό της περίθαλψης ογκολογικών ασθενών με προϋπολογισμό 37,5 εκατ. ευρώ,
  • Τον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΕΗΦΥ) με προϋπολογισμό 55,8 εκατ. ευρώ και
  • Την αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό των ψηφιακών συστημάτων των νοσοκομείων με προϋπολογισμό 172,9 εκατ. ευρώ.

Υποδομές

Δίνοντας «τη μεγάλη εικόνα», ο κ. Κωτσιόπουλος αναφέρθηκε σε αλλαγές βελτιώσεις υποδομών που προωθούνται στις ογκολογικές κλινικές αρκετών νοσοκομείων με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως στο Παπαγεωργίου η μονάδα βραχείας νοσηλείας, στο Παπανικολάου η κατασκευή κτιρίου κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών, στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας η δημιουργία νέου κτιρίου για την ογκολογική κλινική, στο Πανεπιστημιακό Ηρακλείου η δημιουργία 5ου ορόφου που θα αποτελέσει την ογκολογική κλινική, ενώ στο Σωτηρία ολοκληρώνεται η μονάδα ακτινοθεραπείας.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσουν να λειτουργούν οι τέσσερις τομογράφοι εκπομπής ποζιτρονίων (PET/CT) της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Λάρισας και Αλεξανδρούπολης.

Παράλληλα σχεδιάζεται επίσης η μετεγκατάσταση του Θεαγένειου και η αναμόρφωσή του σε ένα νέο πρότυπο νοσοκομείο που θα είναι μοναδικό στη χώρα και από τα μεγαλύτερα στα Βαλκάνια, ενώ πρόσφατα  εγκαινιάστηκε και είναι σε πλήρη λειτουργία η μονάδα ημερήσιας νοσηλείας στο «Νίκος Κούρκουλος» Θεσσαλονίκης.

Ψηφιοποίηση σε 12 νοσοκομεία

Μόνο για τις νέες ψηφιακές υποδομές, ο κ. Κωτσιόπουλος ανέφερε πως προβλέπεται η διάθεση 37,5 εκατ. ευρώ, για την εισαγωγή προωθημένων ογκολογικών πληροφοριακών συστημάτων με αλγορίθμους που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια των ασθενών και θα μετασχηματίζουν τις ροές με προοπτική της πλήρους ψηφιοποίησης σε βαθμό να μην διακινούνται έγγραφα για τις παρεχόμενες θεραπείες ή τα έγγραφα να είναι τα ελάχιστα δυνατά.

Σε διάστημα τριετίας, η υστέρηση σε δεδομένα από την περίθαλψη των ασθενών και η δυνατότητα ανάλυσής τους για την ανάπτυξη πολιτικών κατά του καρκίνου, αναμένεται να έχει ξεπεραστεί με τη λειτουργία αυτών των ψηφιακών συστημάτων. Ταυτόχρονα, η λειτουργία του Εθνικού Φορέα Διαχείρισης Δευτερογενών Δεδομένων θα ρυθμίζει την ασφαλή πρόσβαση στα δεδομένα που θα συλλέγονται.

Τα νέα προηγμένα πληροφοριακά συστήματα θα εγκατασταθούν στα νοσοκομεία Αγ. Σάββας, Αγ. Ανάργυροι, Μεταξά, Ευαγγελισμός, Αττικό, Θεαγένειο, Παπανικολάου και Παπαγεωργίου και στα Πανεπιστημιακά Ηρακλείου, Ρίου, Ιωαννίνων και Λάρισας.

Κατ΄ οίκον νοσηλεία

Στο σχεδιασμό για τους ογκολογικούς ασθενείς περιλαμβάνεται επίσης και η εφαρμογή προγράμματος κατ΄ οίκον νοσηλείας που παρέχει δυνατότητα χορήγησης ανοσοθεραπείας στο σπίτι για ασθενείς που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Η παρέμβαση δεν αφορά μόνο ασθενείς με καρκίνο, αλλά περιλαμβάνει και άλλες κατηγορίες ασθενών όπως πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, κυστική ίνωση, και άλλες σοβαρές ασθένειες και στοχεύει στην παροχή της απαραίτητης θεραπείας στο οικείο περιβάλλον των ασθενών, χωρίς την ταλαιπωρία, τις δαπάνες και την ψυχολογική επιβάρυνση της νοσηλείας στο Νοσοκομείο, ενώ παράλληλα τα Νοσοκομεία εξοικονομούν πόρους για να τους διοχετεύσουν σε άλλες μορφές νοσοκομειακής περίθαλψης.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, το πρόγραμμα κατ΄ οίκον νοσηλείας θα χρηματοδοτηθεί με 11 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και προβλέπει την ανάπτυξη 8 κέντρων αναφοράς, κάποια από τα οποία θα λειτουργήσουν σε ογκολογικά νοσοκομεία. Το κάθε Κέντρο Αναφοράς θα στελεχώνεται με τους δικούς του γιατρούς και νοσηλευτές και προβλέπεται να εξυπηρετεί περίπου 800 ασθενείς ετησίως.

Στην περίθαλψη των ογκολογικών ασθενών προβλέπεται επίσης να εισαχθεί η αντιμετώπισή τους από ογκολογικό συμβούλιο που θα υποστηρίζει διεπιστημονική προσέγγιση στη θεραπεία, ενώ προβλέπεται και ο έλεγχος της ποιότητας στην παρεχόμενη περίθαλψη, μέσω δεικτών ποιότητας από τον ΟΔΙΠΥ που ξεκίνησε τώρα να στελεχώνεται, δυο χρόνια μετά την ίδρυσή του.

Τέλος, αναμένονται μέτρα για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης καθώς τα κυτταροστατικά ασκούν μεγάλη πίεση. Η ψηφιοποίηση όμως, τα θεραπευτικά αποτελέσματα και τα μέτρα ελέγχου για τα καλύτερα κλινικά δεδομένα, θα οδηγήσει στις ανάλογες πολιτικές.

Η ΗΔΙΚΑ

Το ρόλο του εταίρου ο οποίος θα εφαρμόσει τον παραπάνω σχεδιασμό στην πράξη, αναλαμβάνει η ΗΔΙΚΑ, η οποία θα υλοποιήσει τις προαναφερόμενες ψηφιακές εφαρμογές.

Σύμφωνα με την πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο της ΗΔΙΚΑ Νίκη Τσούμα, αυτό που ουσιαστικά γίνεται, είναι η ανάπτυξη μιας Εθνικής Ψηφιακής Υποδομής για την υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών σε όλη τη διαδρομή τους στο σύστημα υγείας, αλλά και η υποβοήθηση γιατρών και υγειονομικών να παίρνουν τις σωστές θεραπευτικές αποφάσεις.

Αυτό θα γίνει με δυο βασικές παρεμβάσεις οι οποίες χρειάζονται εξ΄ αρχής σωστό σχεδιασμό για τη δημιουργία:

  • Εθνικού Μητρώου Νεοπλασματικών Νοσημάτων, στο οποίο θα καταγράφονται οι πάσχοντες από συμπαγείς και αιματολογικούς όγκους,
  • Ογκολογικού Πληροφοριακού Συστήματος για τα παραπάνω 12 Νοσοκομεία, για την υποστήριξη των ογκολογικών κι αιματολογικών ασθενών, τόσο σε ότι αφορά τις ογκολογικές θεραπείες, όσο και την διεπιστημονική υποστήριξη των αναγκών τους για περίθαλψη από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.

Όλος αυτός ο σχεδιασμός, σύμφωνα με την κ. Τσούμα, αναμένεται να οδηγήσει στην βελτίωση κλινικών και οικονομικών αποτελεσμάτων μέσω της έγκαιρης και ακριβούς διάγνωσης, του ακριβή και εξατομικευμένου σχεδιασμού θεραπείας, της εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, της καλύτερης προετοιμασίας φαρμάκων, και της μείωσης των χαμένων θεραπειών αλλά και της αξιοποίησης των δεδομένων για άσκηση πολιτικής. Το σύστημα θα βασίζεται σε ένα σύγχρονο Ογκολογικό Πληροφοριακό Σύστημα και σε μια κοινή βάση δεδομένων για αρχεία χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας, ώστε ο κλινικός χρήστης να έχει ένα μόνο σημείο πρόσβασης στα δεδομένα ασθενών, θέμα ζωτικής σημασίας για ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία πολλαπλών συνεδριών.

Πηγή: in.gr