Κυριακή
22
Δεκέμβριος
TOP

Ο Λευτέρης Αυγενάκης στέλνει τον φάκελο ΟΠΕΚΕΠΕ στον Εισαγγελέα- «Κινδυνεύει η εθνική πιστοποίηση των αγροτικών επιδοτήσεων»

Την πρόθεσή του να στείλει το φάκελο με τις υποθέσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με τις επιδοτήσεις των αγροτών, στη Δικαιοσύνη προκειμένου να προχωρήσει η έρευνα της υπόθεσης, αποκάλυψε στη Βουλή ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στους διαδρόμους του κοινοβουλίου, λίγη ώρα μετά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, εξήγησε πως η άρνηση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ να παραιτηθεί δημιουργεί νέα δεδομένα, καθώς όπως είπε από τους χειρισμούς που έγιναν κινδυνεύει η εθνική πιστοποίηση των αγροτικών επιδοτήσεων.

Αυγενάκης: Δεδομένων των αδικαιολόγητων λαθών, ζήτησα την παραίτηση της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ
«Δεδομένων των λαθών τα οποία έγιναν, που είναι αδικαιολόγητα, ζήτησα την παραίτηση της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, σήμερα το μεσημέρι», τόνισε νωρίτερα στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στα μέτρα για τη στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων στη Θεσσαλία, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του αναφέρθηκε και στην απόφασή του να ζητήσει την παραίτηση του ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ.

O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης είχε προηγουμένως ζητήσει από την κυβέρνηση να δώσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα των αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ο βουλευτής κάλεσε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δηλώσει εάν έχουν βάση τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ζήτησε την παραίτηση της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά την ανακοίνωση από τον οργανισμό ότι καταβλήθηκε η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης στο 70% και ότι η πληρωμή έγινε με το gov.gr, κατόπιν των διασταυρωτικών ελέγχων.

Σε σχέση με τις αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους στη Θεσσαλία, ο κ. Κόκκαλης κάλεσε τον Λευτέρη Αυγενάκη να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία αν θα αποζημιωθεί η απώλεια της παραγωγής και αν θα αποζημιωθούν οι απωλεσθείσες ζωοτροφές. Ο βουλευτής αναφέρθηκε στην αποζημίωση του ζωϊκού κεφαλαίου, σημειώνοντας ότι η τιμή των 85 ευρώ απέχει πολύ από την πραγματική τιμή στην αγορά, όπως δηλαδή αυτή έχει καθοριστεί τον Μάιο του 2023 με υπουργική απόφαση ότι το ζωϊκό κεφάλαιο θα αποζημιώνεται με τις τιμές του 2010.

Αυγενάκης: Μέτρα στήριξης
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα, δηλαδή την περισυλλογή των νεκρών ζώων και πτηνών, ώστε να αποτραπεί η μόλυνση της περιοχής, τη λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής ενημέρωσης αγροτών και κτηνοτρόφων, τη διανομή 4.500 τόνων ζωοτροφών και την έναρξη σεμιναρίων από στελέχη του ΕΛΓΟ Δήμητρα.

Παράλληλα, ανεστάλησαν οι έλεγχοι για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2023, ενώ στο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί αύριο στο υπουργικό συμβούλιο περιμβάνονται διατάξεις, για την περαιτέρω στήριξη των αγροτών της Θεσσαλίας καθώς και μια σειρά άλλων ρυθμίσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σε σχέση με τα οικονομικά μέτρα στήριξης, ο κ. Αυγενάκης είπε ότι επαναπροσδιορίστηκε η τιμή αποζημιώσεων των καλλιεργειών, βάσει των σημερινών τιμών, για κάθε προϊόν. Αποφασίστηκε εξάλλου η ένταξη όλων των επιλαχόντων αγροτών της Θεσσαλίας στα σχέδια βελτίωσης 2023, ενεργοποιήθηκε το μέτρο 5.2 ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ, και όπως τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα χρηματοδοτηθεί το 100% της αγοράς ζωϊκού κεφαλαίου και δημιουργίας νέων σταβλικών εγκαταστάσεων. Για την αντικατάσταση του ζωϊκού κεφαλαίου, εγγυητής του προγράμματος είναι η ελληνική Πολιτεία. Ανακοινώθηκε διετής απαλλαγή από το τέλος εισφοράς στον «ΕΛΓΟ Δήμητρα», για γάλα και κρέας, για τους κτηνοτρόφους στις πληγείσες περιοχές. Υπογράφηκε ΚΥΑ κρατικών αποζημιώσεων, προϋπολογισμού 2 εκατομμυρίων για απώλεια ζωϊκού κεφαλαίου από ασθένειες, έγινε η κατανομή από το γεωργικό αποθεματικό του 2023 ύψους 15,8 εκατομμυρίων ευρώ και αποζημιώνονται οι παραγωγοί που δεν μπορούσαν να ασφαλίσουν την παραγωγή τους στον ΕΛΓΑ. Επίσης δόθηκε παράταση για την ενιαία ενίσχυση 2023, χωρίς να επιβάλλεται ποινή καθυστέρησης για τις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλίας, Έβρου και Φθιώτιδας. Σύντομα, είπε επίσης ο κ. Αυγενάκης, θα ανακοινωθεί πρόσθετο πακέτο στήριξης για τους αγρότες της λίμνης Κάρλα, των οποίων τα κτήματα παραμένουν πλημμυρισμένα.

Για τη στήριξη των αλιέων της περιοχής, χορηγείται κρατική ενίσχυση συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκατομμυρίου ευρώ. Για τους μελισσοκόμους συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή για να μην διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία του μελισσοκομικού προγράμματος ύψους 61 εκατομμυρίων ευρώ έως το 2027.

Για τις αποζημιώσεις κρατικής αρωγής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είπε ότι στο πλαίσιο της καταβολής της πρώτης αρωγής, θα διατεθούν συνολικά 82,1 εκατομμύρια ευρώ σε 20.794 πλημμυροπαθείς, συνολικά 19,8 εκατομμύρια ευρώ σε 8.889 επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικά μονάδες. Θα ακολουθήσει «δεύτερο κύμα» αγροτών και κτηνοτρόφων, που θα ενισχυθούν από την κρατική αρωγή και όπως διευκρίνισε ο κ. Αυγενάκης, θα διατεθούν 12,4 εκατομμύρια ευρώ σε 6.189 αγροτικές εκμεταλλεύσεις, με ζημίες στο πάγιο κεφάλαιο. Επίσης 1,6 εκατομμύρια ευρώ για 406 κτηνοτροφικές μονάδες με ζημίες στο πάγιο κεφάλαιο. «Την Παρασκευή το βράδυ ο ΟΠΕΚΕΠΕ κατέθεσε 488.384.000 ευρώ σε 538.000 δικαιούχους σε όλη τη χώρα. Καταθέτω και επίσημα την ανακοίνωσή τους. Και βέβαια, δεδομένων των λαθών τα οποία έγιναν, που είναι αδικαιολόγητα, ζήτησα την παραίτηση της διοίκησης, σήμερα το μεσημέρι», είπε στο σημείο αυτό ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Αυγενάκης: Τις επόμενες ημέρες θα λάβουν προκαταβολές κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι
Σε σχέση με τον ΕΛΓΑ, ο υπουργός ανέφερε ότι έως τις 20 Οκτωβρίου, που ήταν η τελευταία παράταση, 30.088 δηλώσεις για ζημίες στη φυτική παραγωγή και 2.366 δηλώσεις για απώλεια ζωϊκού κεφαλαίου.

«Ολοκληρώνεται η διαδικασία, για την κατάθεση στην ΤτΕ, 150.000.000 ευρώ, για την πληρωμή προκαταβολών αποζημιώσεων. Τις επόμενες ημέρες ο ΕΛΓΑ θα πιστώσει στους λογαριασμούς των δικαιούχων κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων. Οι προκαταβολές θα καταβληθούν πριν το τελευταίο 10ήμερο του Νοεμβρίου», είπε ο κ. Αυγενάκης και πρόσθεσε ότι έχει κατατεθεί τροπολογία για το ακατάσχετο και αφορολόγητο των ποσών που θα λάβουν οι πληγέντες που ψηφίζεται τις επόμενες ημέρες.

Στη Θεσσαλία οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ
Τη Θεσσαλία θα επισκεφθούν στις 9 Νοεμβρίου οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να κρατηθεί «ψηλά» το ζήτημα της Θεσσαλίας στην ατζέντα της ΕΕ προκειμένου να στηριχθούν οι πληγέντες.

Σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού σε σχέση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης είπε πως το γεγονός ότι ο κ. Αυγενάκης ζήτησε την παραίτηση του ΔΣ του ΟΠΕΚΕ, είτε συνιστά ομολογία αποτυχίας, είτε συνιστά αποποίηση ευθυνών. «Έχετε 5 χρόνια και κάθε φέτος και χειρότερα, είναι αυτά που συμβαίνουν με τις ενισχύσεις. Επιτέλους, με αυτό το περιβόητο gov.gr, με το επιτελικό κράτος, η απάντηση στους κτηνοτρόφους είναι να βλέπουν κουτσουρεμένες τις ενισχύσεις και να μην ξέρουν τον λόγο;», είπε ο κ. Κόκκαλης. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε τα ερωτήματα αν την απώλεια παραγωγής θα την αποζημιώσει η πολιτεία, αν η αποζημίωση ύψους 85 ευρώ είναι δίκαιη, αν το ζωϊκό κεφάλαιο θα αντικατασταθεί από παραγωγικά ζώα, τι θα γίνει με τις ζωοτροφές.

«Εμείς δεν αντιμετωπίζουμε την κρίση όλοι από την ίδια οπτική γωνία», σχολίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και πρόσθεσε: «Κάποιοι βλέπουν την τραγωδία της Θεσσαλίας ως ευκαιρία για πολιτική επιβίωση. Ο Θεσσαλικός Κάμπος, μετά τον «Daniel», γέμισε με βούρκο και λάσπη. Κάποιοι θέλησαν τα υλικά αυτά να τα μεταφέρουν και στην πολιτική διαστρεβλώνοντας συστηματικά δηλώσεις Υπουργών, φυσικά και εμού, αναζητώντας σανίδα σωτηρίας από την καταιγίδα «Στέφανος», που έχει πλήξει το κόμμα σας, προσφεύγοντας μάλιστα ακόμη και στη δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι συνέδεσα την ψήφο πολιτών με τις αποζημιώσεις που δικαιούνται. Κι αυτό, όταν ξεκάθαρα δήλωσα στις 11 Οκτωβρίου από τη Λάρισα, όπου βρισκόταν όλη η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όλο το προηγούμενο διάστημα, ότι οι προκαταβολές των αποζημιώσεων που θα καταβάλει ο ΕΛΓΑ -συνολικά θα ξεπερνούν τα 200 και πλέον εκατομμύρια- για μεν τη ζωική παραγωγή, θα είναι, όπως δώσαμε τις ημερομηνίες, μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και το τελευταίο δεκαήμερο Νοεμβρίου θα δοθούν οι προκαταβολές για τη φυτική παραγωγή».

«Εμείς είμαστε εδώ, για να συνεργαστούμε με όλους προς όφελος των πολιτών της Θεσσαλίας με συγκεκριμένα μέτρα και προγράμματα, δίχως χρώματα, δίχως κόμματα. Και για να επιτύχουμε το στόχο μας, είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε χωρίς καμία διάκριση με όλους τους φορείς που θέλουν να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση», είπε ο κ. Αυγενάκης.

ΣΥΡΙΖΑ: Ομολογία αποτυχίας
Μετά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης, ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης, δήλωσε ότι «η απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ζητήσει την παραίτηση της Διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, χωρίς ακόμα να έχει στεγνώσει το μελάνι από τις διθυραμβικές κραυγές ‘αυτοδικαίωσης’ των ιθυνόντων του ΥπΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, αναφορικά με την ‘πετυχημένη’, διοικητικά και θεσμικά, πληρωμή της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης του 70% για το 2023, την προηγούμενη Παρασκευή, αποτελεί μία ξεκάθαρη ομολογία αποτυχίας στα αυτονόητα από την κυβέρνηση».

Ο κ. Κόκκαλης πρόσθεσε επίσης: «Αν αυτό δεν είναι απτή απόδειξη πολιτικής διπολικής συμπεριφοράς ή πολιτικού σουρεαλισμού, τότε είναι είτε ομολογία πλήρους αποτυχίας είτε απόπειρα αποποίησης ευθυνών από την Κυβέρνηση της ΝΔ. Σε κάθε όμως περίπτωση, παραμένει, δυστυχώς, γεγονός ότι η Κυβέρνηση των Αρίστων και το Επιτελικό της Κράτος, εξακολουθεί να «παίζει», εδώ και 4,5 χρόνια, με τον κόπο και την ίδια την επιβίωση του πολύπαθου αγροτικού κόσμου, είτε με επικοινωνιακά «φτιασίδια» είτε με την πρόσφατη, αλαζονική «επίκληση» του 41%. Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είμαστε διατεθειμένοι να ακολουθήσουμε τον «κατήφορο» της ΝΔ στην αγροτικό τομέα, αλλά παραμένουμε απόλυτα προσηλωμένοι στον αγώνα, προκειμένου να επανέλθει σύντομα η σταθερότητα, η εντιμότητα, η διαφάνεια, η ελπίδα, η κοινωνική ευαισθησία, η λογοδοσία και η δικαιοσύνη, που τόσο έχει ανάγκη αγροτικός κόσμος, αλλά κυρίως ο τόπος μας».

Πηγή: iefimerida.gr