Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Μ. Κοττάκης: «Οι πληγές πονάνε όταν κρυώνουν -O Καραμανλής αποδοκίμασε ρητώς την διαγραφή Σαμαρά από τη ΝΔ» (video)

«Η διαγραφή του κυρίου Σαμαρά βλάπτει την εθνική ομοψυχία και την εθνική ενότητα». Αυτό ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην ομιλία του, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά «Γιαβόλ!» στην Πάτρα όπου τα λόγια ταυτίζονται με εκείνα του Αντώνη Σαμαρά σε ότι αφορά στα εθνικά μας θέματα. Αποκωδικοποιώντας το μήνυμα του πρώην Πρωθυπουργού προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας «ΕΣΤΙΑ», Μανώλης Κοττάκης, τόνισε πως «ο πρώην Πρωθυπουργός αποδοκίμασε ρητώς την διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη ΝΔ, λέγοντας ότι οι κριτικές που είναι έντονες δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται πάντοτε δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με πειθαρχικά μέσα» και στάθηκε στο γεγονός ότι ο κ. Καραμανλής «συνέδεσε αυτή του θέση με τα ζητήματα εθνικής ενότητας».

Κάνοντας μια μικρή παρένθεση, ο κ. Κοττάκης στάθηκε και στην εξίσου αιχμηρή παρέμβαση του βουλευτή Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης, που από το ίδιο βήμα μίλησε «για συστήματα και υποσυστήματα που όπως και στα μνημόνια έτσι και τώρα επιχειρούν πολιτικές δολοφονίες, δολοφονίες χαρακτήρων δηλαδή».

Ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, όπως σημείωσε ο έγκριτος δημοσιογράφος είχε χαράξει μια γραμμή μέσω τις οποίας χαρακτήρισε «εύλογες και υπαρκτές οι ανησυχίες του κου Σαμαρά, οι οποίες δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως επικριτικές, πόσο μάλλον όταν η κυβέρνηση τηρεί την  εθνική γραμμή».

Μετά τα όσα έχουν προηγηθεί, τις σχεδόν αντιφατικές αποτυπώσεις του διαλόγου, από τους δυο υπουργούς εξωτερικών, ο κ. Κοττάκης και με τα περί «κρυφής ατζέντας» να συνεχίζουν να προκαλούν εντυπώσεις σε ότι αφορά στα Ελληνοτουρκικά ζητήματα, ο κ. Κοττάκης σημείωσε πως είναι πολλά ακόμη εκείνα «που δεν έχουν μεταδοθεί στην Ελλάδα. Ο κ. Φιντάν μίλησε για διπλωματία της πίσω πόρτας και περίπου υπαινίχθηκε ότι γίνονται μυστικές συναντήσεις του ιδίου και του κου Φιντάν» και «εξέθεσε σε πολύ μεγάλο βαθμό την κυβέρνηση γιατί με αυτή την διπλωματία της πίσω πόρτας καταλήγει η κυβέρνηση του κου Μητσοτάκη σε πιο ορθολογικές λύσεις”. Εξηγώντας πως αυτά τα λεγόμενα δεν έχουν μεταδοθεί στην Ελλάδα αφού για τα ελληνοτουρκικά ζητήματα επικρατεί το «ιδιότυπο καθεστώς «γύψου».

Στα λόγια του Κώστα Καραμανλή, ο Μανώλης Κοττάκης διάβασε κι ένα δεύτερο μήνυμα σε ό,τι αφορά στον πόλεμο και την στάση της Ελλάδας. «Είπε ο κ. Καραμανλής ότι κάποιοι και εδώ και στην Αθήνα επιμένουν στην κλιμάκωση του πολέμου και ρισκάρουν σε αυτό διότι είναι πάρα πολύ πιθανό η Δύση στην Ουκρανία να ζήσει μια ήττα μεγάλων διαστάσεων.» εκτιμώντας πως αυτό ήταν «ένα μήνυμα προφανώς προς τους συμμάχους αλλά και προς το Μέγαρο Μαξίμου λέγοντάς τους ότι δεν έχετε κανένα λόγο από τη στιγμή που τα πράγματα έχουν στραβώσει να επιμένετε και εσείς στη λογική της κλιμάκωσης». Μια σαφή, όπως είπε ο διευθυντής της εφημερίδας «ΕΣΤΙΑ», διαφοροποίηση στο θέμα της εξωτερικής πολιτικής όπως και «μια πιο ισόρροπη» όπως την χαρακτήρισε «τοποθέτηση του κου Καραμανλή στο θέμα της Μέσης Ανατολής».

Με το εγχώριο πολιτικό σκηνικό σε αναταραχή μετά την δεύτερη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και την ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ σε αξιωματική αντιπόλιτευση ο κ. Κοττάκης δεν στάθηκε τόσο στα δημοσκοπικά δεδομένα όσο στο γεγονός ότι «οι πληγές πονάνε όταν κρυώνουν…» αναφερόμενος βεβαίως στη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη κυβερνώσα παράταξη εκφράζοντας την πεποίθηση πως «θα πονέσει βαριά στο μέλλον δημοσκοπικά!».